Hlavní obsah

Vláda se lekla a budí rozpaky. Nevypověděla všechny ruské agenty, říká Kolář

Foto: Profimedia.cz

„O útoku na zboží bych opravdu nemluvil. Pro mě je to stále akt státního terorismu,“ řekl pro Seznam Zprávy Petr Kolář.

Reklama

Podle bývalého velvyslance v Rusku a USA Petra Koláře by se měly počty lidí na české ambasádě v Moskvě a té ruské v Praze vyrovnat. Výbuchy ve Vrběticích jsou státním terorismem, řekl pro Seznam Zprávy.

Článek

Vláda v pondělí s další reakcí na dění okolo kauzy Vrbětice nepřišla. A to přesto, že Rusko z české ambasády v Moskvě vyhostilo více lidí než Česko z ruské. Opustit zemi navíc museli čeští diplomaté v polovičním čase. Vicepremiér Jan Hamáček pak při jejich příletu na Ruzyni jen uvedl, že ve hře je řada možností včetně toho, že by se počty diplomatů na obou ambasádách v budoucnu srovnaly.

„Nešlo o akt státního terorismu. Agenti útočili na zboží bulharského obchodníka se zbraněmi, který je pravděpodobně prodával stranám, které bojují proti Rusku. Munice měla vybouchnout po cestě. Ale je samozřejmě nepřijatelné, že tady prováděli tuto operaci, kterou zpackali,“ sdělil po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle bývalého velvyslance Petra Koláře se vláda zalekla, odpovědět by měla důrazněji. „O útoku na zboží bych opravdu nemluvil. Pro mě je to stále akt státního terorismu, protože to provedli příslušníci GRU, což je vojenská rozvědka,“ řekl pro Seznam Zprávy.

V porovnání s naléhavým víkendovým oznámením působilo dnešní prohlášení premiéra o Vrběticích zcela jinak. Mluvil o útoku ruských agentů na zboží obchodníka. Další kroky neoznámil. Reaguje podle vás vláda adekvátně?

Podle mého pohledu ne. My jsme se rozmáchli k poměrně výraznému a dramatickému gestu. Umím si představit, že by mohlo být ještě dramatičtější, ale na to, jakou máme vládu a jaké je její složení a kdo je nyní pověřeným ministrem zahraničí, tak to bylo nečekané, až milé překvapení, že se k tomu odhodlali. A teď to vypadá, jako kdyby se lekli toho svého razantního přístupu a postupu. Pan premiér pravděpodobně tím, jak se vyjadřuje, reflektuje to, jak se k tomu předtím vyjádřil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a velitel NCOZ, pan Jiří Mazánek. To je ale vyjádření lidí, kteří jsou součástí trestněprávního pohledu na věc, není to politika.

Podle pana premiéra nicméně nejde o státní terorismus, ale o útok na zboží…

O útoku na zboží bych opravdu nemluvil. Pro mě je to stále akt státního terorismu, protože to provedli příslušníci GRU, což je vojenská rozvědka, která je součástí ozbrojených sil Ruské federace. Provedli to na našem území, objekt který se stal terčem jejich útoku, i když to byla zpackaná operace, tak přesto je výsledkem útok. Patří to Ministerstvu obrany České republiky. Myslím, že není co řešit. Chce to jen víc odvahy a politické vůle. Myslím, že to, jak k tomu teď přistupujeme, vzbuzuje rozpaky nejen u mě a u některých kolegů, ale i u spojenců v zahraničí. Myslím, že očekávali mnohem důraznější pokračování v tom, jak jsme začali.

Rusko z Moskvy vykázalo 20 českých diplomatů, zato ruskou ambasádu v Česku muselo opustit jen 18 lidí. Mělo na to Česko dnes zareagovat?

Připomínám, že ještě našim občanům dali na opuštění země poloviční čas. Myslím, že nám nahráli míč na naši stranu a my bychom měli smečovat. A to pořádně. To znamená srovnat ty počty lidí, kteří jsou na naší ambasádě v Moskvě s počty lidí, které mají Rusové tady na ambasádě v Praze. Žádné že přidáme jen dva. Nám tam zůstalo jen několik lidí, řekněme šest lidí, tak by Rusové měli mít na ambasádě v Praze také šest. Pokud se jim to bude zdát jako důvod k tomu, aby ještě přitvrdili a vyhostili třeba velvyslance, tak dobře, vyhostíme také velvyslance a přerušíme diplomatické styky. A v Rusku nás může zastupovat některá spojenecká země a unijní velvyslanec.

Vyhoštění dalších lidí z ruské ambasády by tedy podle vás byl další možný krok?

Byl bych jednoznačně pro. Využil bych tu situaci k tomu, abychom konečně dosáhli parity, a ne té dosavadní personální disproporce. To je dědictví po Československé socialistické republice, vazalském státu Sovětského svazu, se kterým jsme si za třicet let nedokázali poradit. Teď máme příležitost. Po čase, až se vody uklidní, můžeme s Rusy začít mluvit o tom, kolik lidí mají mít oni tady a my v Moskvě. Navíc tím, že jsme vypověděli 18 takzvaně diplomatů, kteří jsou prokazatelně členy dvou služeb SVR a GRU, to neznamená, že jsme se zbavili agentů FSB, kteří tady také působí pod diplomatickým krytím, což je civilní jednotka.

Ale k tomu bychom asi potřebovali jinou vládu. Musím říct, že to u našich spojenců nyní vzbuzuje rozpaky. Česká veřejnost musí být taky zmatená. Ale ohlasy, které mám od zahraničních diplomatů, tak ty jsou také rozpačité.

Reklama

Doporučované