Hlavní obsah

Berbr je náš lídr, jdeme za ním. To je jako v ANO, tam také nikdo nehlasuje proti Babišovi, říká sudí Vaňkát

Rozhovor s fotbalovým sudím Zdeňkem Vaňkátem.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sudí Zdeněk Vaňkát proslul skandálním zápasem, který Berbrovi oponenti ani nemohli dohrát. A zamotal se pak do kauzy organizovaného zločinu, soud ho však očistil.

Článek

Jen málokterý český fotbalový rozhodčí už se v médiích dočkal tolika titulků jako Zdeněk Vaňkát. A to přesto, že v nejvyšší soutěži (zatím) odmával jen 7 zápasů.

Poté, co byl soudem očištěn a pravomocně zbaven obžaloby, podle níž měl coby policista chystat s albánským gangem vyloupení vily pražského politika Rudolfa Blažka, by se chtěl Vaňkát mezi elitní sudí vrátit zpátky. „Přineslo by mi to satisfakci,“ říká.

Zdeněk Vaňkát v rozhovoru pro Seznam jednoznačně odmítl, že by měl být jako rozhodčí vykonavatelem vůle fotbalového bosse Romana Berbra a řídit zápasy podle jeho pokynů.

Zároveň Vaňkát jakožto člen vedení Ústeckého krajského fotbalového svazu vyjadřuje Berbrovi, coby místopředsedovi FAČR, absolutní podporu a vysvětluje, proč takzvaná česká komora na valných hromadách FAČR hlasuje vždy takřka jednolitě, v souladu s vůlí svého náčelníka, tedy Romana Berbra.

„On je pro českou komoru jednoznačně lídrem. Prostě jsme názorově shodní s tím, co on chce. A jdeme si za tím. To máte jako v politice, třeba v hnutí ANO, tam také nevěřím, že by někdo zvedal ruku obráceně než Andrej Babiš,“ našel Vaňkát srovnání.

K návratu mezi rozhodčí pro profesionální soutěže ho doporučila nedávno komise sudích pro Českou fotbalovou ligu (třetí nejvyšší soutěž) a české divize. Vrátí se tedy? „Na přípravný kemp sudích pro příští ročník ligy jsem pozván nebyl,“ říká Vaňkát. Předpokládá se ale, že současné obsazení komise rozhodčích se bude měnit. A s ním třeba i názor na Zdeňka Vaňkáta.

Na listině rozhodčích pro I. a II. ligu už se jednou ocitl, a to v létě 2013. Navzdory tomu, nebo možná právě proto, že se krátce předtím strhla velká aféra, v níž jeho jméno figurovalo na čelném místě.

Roudné, Doubravka, Převýšov a Nové Strašecí, tedy čtyři kluby, které v květnu 2013 poskytly šéfce hráčských odborů Markétě Haindlové takzvanou nominaci, aby mohla kandidovat na pozici předsedkyně Fotbalové asociace ČR, se hned o následujícím víkendu dočkaly bleskové odezvy. Všechny prohrály, souhrnným skóre 1:15, a to zejména proto, že jim sudí nasázeli dohromady 10 červených karet.

Tři z nich dal Zdeněk Vaňkát hráčům týmu Malše Roudné, který v Rokycanech svůj zápas ani nedohrál, protože se k vyloučením přidala i zranění a počet hráčů klesl pod mez, již povolují pravidla.

„Tři červené, ty dneska padnou i v zápasech Ligy mistrů. Samozřejmě, když jdou na jednu stranu, je to takové zvláštní, ale když pravidlově jsou, tak…“ našel Vaňkát příměr.

Kategoricky vyloučil, že by zápas pískal podle něčího návodu. A zdůraznil, že s žádným jiným skandálem už jako rozhodčí spojován nebyl.

V rozhovoru pro Seznam pohovořil rovněž o „převratu“, kdy byl z vedení Ústeckého krajského fotbalového svazu odstaven tehdejší člen Poslanecké sněmovny Josef Táncoš, jakož také o pokračování této aféry spojené s hospodařením KFS, které stále zkoumá policie.

U pražské kriminálky pracoval i sám Zdeněk Vaňkát. Jaké pocity mu běžely hlavou, když si pro něj zakuklení kolegové z útvaru pro boj s organizovaným zločinem přišli k němu domů, se dozvíte ve videu nad tímto textem.

Vaňkát pak strávil půl roku ve vyšetřovací vazbě, policie s ním rozvázala pracovní poměr. Poté, co byl u soudu očištěn, žádá v tomto směru právní cestou satisfakci. Zároveň ji podle svých slov hledá i ve fotbale.

Reklama

Související témata:

Doporučované