Hlavní obsah

Berňák chce jít na daně psychologicky, akci ale přerušil virus

Foto: Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová před začátkem roku říkala, že chce vylepšit pověst Finanční správy. Jeden nástroj ale stopnul koronavirus.

Reklama

Začátkem roku vedení Finanční správy kvůli projektu přerušilo vymáhání některých daní. Podle ní to zákon umožňuje.

Článek

Kdyby svět nezasáhla pandemie nového koronaviru, stovky Čechů by v uplynulých měsících pravděpodobně dostaly neobvyklý dopis od finančního úřadu.

Místo úředních frází, aby dotyčný s odkazem na příslušný paragraf uhradil nedoplatky na daních, by adresát četl spíše laskavě formulovanou výzvu - jestli náhodou nezapomněl zaplatit. S dovětkem ve stylu, že platit daně je fér.

Ve stejném duchu by mohl berní úředník oslovit „daňový subjekt“ také telefonicky.

Jde o neotřelý přístup, kterým chce vedení Finanční správy zlepšit daňovou disciplínu tuzemských plátců. Taktika je podobná jako u sugestivních hesel a snímků na cigaretových krabičkách. Rozdíl je v tom, že dotyčný nemá přestat kouřit, ale zaplatit peníze, které dluží na daních.

„Finanční správa chtěla ve spolupráci s EU a odborníky zrealizovat v průběhu roku 2020 analýzu za využití poznatků behaviorální psychologie při správě daní, resp. při komunikaci s daňovými subjekty o nezaplacené dani. Obdobné projekty úspěšně proběhly v řadě nejen evropských zemí a ukázaly přínos využití behaviorálního přístupu při placení daní,“ uvedlo tiskové oddělení Generální finanční správy (GFŘ) na dotaz Seznam Zpráv.

Podrobnosti o tomto projektu, který má oficiální název „Behaviorální analýza dlužníků“ a vychází z teorie o neracionálním chování lidí v ekonomice, však vedení Finanční správy dlouho tajilo. Neexistuje o něm ani zevrubný popis ve veřejně dostupných databázích. Bližší informace neposkytlo ani zastoupení Evropské komise, ani Úřad vlády, který tento druh projektů s EU koordinuje.

Až v pondělí, tedy poté, co se na projekt zeptala redakce Seznam Zpráv, zveřejnila Finanční správa o projektu zprávu na svém webu.

Ze zmínek ve starších výročních zprávách GFŘ vyplývá, že se zapojením behaviorálního přístupu do výběru daní se počítalo už několik let. Projekt vznikl za peníze z reformního programu Evropské komise, jako externí dodavatel vystupuje poradenská firma Ernst & Young.

„Naším úkolem je pomoci pochopit klientovi chování daňových poplatníků s cílem motivovat poplatníky k zaplacení daně před tím, než se stane dluhem. Pilotně se projekt zaměřuje na silniční daň a daň z příjmu FO,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv Lucie Firlová z komunikačního oddělení pražské kanceláře Ernst & Young.

Foto: GFŘ, Milan Tvrdík, Seznam Zprávy

Ukázka z prezentace Generálního finančního ředitelství pro konferenci o vzdělávání v Praze v listopadu 2019.

Jeden z mála veřejných výstupů o chystaném projektu se uskutečnil loni v listopadu na konferenci o vzdělávání dospělých v pražském Klementinu. Šéf odboru vymáhání na GFŘ Milan Tvrdík tehdy zdůraznil, že Finanční správa sází na cílenou komunikaci a vstřícnost k poplatníkům, kteří jsou zavaleni informacemi.

„Komunikace může být ‚šitá na míru‘ podle druhů daní, podle socioekonomického prostředí daňových subjektů a dalších zjištění, na koho co v rámci placení daní pozitivně působí,“ stálo v Tvrdíkově prezentaci. Šéf daňových vymahačů také zdůraznil, že pomoc daňovým subjektům je „plně v souladu se strategií finanční správy“.

Zde je namístě připomenout, že Milan Tvrdík působil ve funkci už za šéfa GFŘ Martina Janečka, kdy se Finanční správa stala terčem obecné kritiky za přehnaně tvrdé postupy při vymáhání daní. Na některé konkrétní případy ze Zlínska upozornila reportážní série Seznam Zpráv.

V současnosti Finanční správa zdůrazňuje, že vystupuje vstřícněji a mírněji. O příznivější image daňařů usiluje i ministryně financí Alena Schillerová. „Já bych ráda, aby v roce 2020 skutečně došlo ke změně vnímání Finanční správy u veřejnosti,“ řekla Seznam Zprávám před loňskými Vánocemi.

Projekt využívající psychologické poznatky při výběru daní může tuto snahu podpořit. Do konečné přípravné fáze se projekt dostal na začátku roku, kdy šéf vymáhání daní na GFŘ Tvrdík informoval vybrané pracovníky jednotlivých finančních úřadů dopisem a přes videokonferenci o dalším postupu. Ostrý start akce však nabouralo vyhlášení nouzového stavu a další opatření spojená s šířením koronavirové nákazy.

„Projekt byl dne 16. 3. 2020 pozastaven vlivem pandemie covid-19. Žádné práce neprobíhají. O termínu spuštění projektu se bude teprve jednat,“ upřesnilo finanční ředitelství. Více informací k budoucnosti projektu neuvedlo.

Zdroje Seznam Zpráv z daňové správy nicméně upozornily na neobvyklý postup, který v lednu zvolilo vedení vymáhacího odboru GFŘ. Podřízeným útvarům dalo pokyn, aby přerušily vymáhání daně z příjmů fyzických osob a silniční daně. To například znamená, že lidem neměly přijít do pošty upomínky od finančního úřadu, kterou by za normálních okolností dostali.

Některé úředníky berních úřadů tento postup přinejmenším zarazil. Podotýkali, že nevymáhané dluhy mohou být postupem času nedobytné a stát přijde o peníze. Není známo, že by „stopku“ ve vymáhání, byť dočasnou, umožňoval daňový řád nebo jiný zákon.

Finanční správa přesto ujišťuje, že je všechno v pořádku. „Zaměření projektu bylo zúženo jen na nedoplatky z roku 2020 a zákonnost postupu ani vymahatelnost nedoplatků nebyla projektem ovlivněna,“ uvedlo tiskové oddělení. Pokyn k zastavení vymáhání zdůvodnilo tím, aby bylo možné „posoudit v určitý okamžik stav nedoplatků vhodných k zapojení do behaviorální analýzy“.

Reklama

Doporučované