Hlavní obsah

Vše o daňovém pekle. Zdeptaní a zakleknutí kvůli „čárkám“ na berňáku

Průlomová svědectví o tom, jak funguje finanční správa v Česku, přinesla nová investigativní série Ve stínu daňového pekla.

Reklama

aktualizováno •

Některé plátce daně úředníci tvrdým přístupem deptají, jiné nechávají vyklouznout bez zaplacení. Série reportáží Seznam Zpráv vyvolala velký ohlas. Koncem září bude o problému jednat Senát.

Článek

Nabízíme vám rychlý přehled dosud zveřejněných videí a textů ze série Ve stínu daňového pekla. Ta odhaluje selektivní přístup berních úředníků, kdy některé podnikatele „dusí“ kvůli naplnění kvót nařízených shora, u jiných zavírají oči nad milionovými nedoplatky na daních.

Publikované videoreportáže

1. Plníme nařízení shora (přiznání vedoucí úřednice)

„Dostaneme shora nařízeno, že musíme vydat určitý počet zajišťovacích příkazů nebo udělat určitý počet dražeb zabaveného majetku. Podle toho se hodnotí finanční úřad,“ říká v prvním dílu reportáže Taťána Zmydlená, vedoucí vymáhacího oddělení ve Valašském Meziříčí. Vysvětluje tím přehmaty, které úředníci, tlačeni pokynem shora, dělají.

O tom, co finanční správa dlouhá léta zapírala, tak mluví dlouholetá vedoucí vymáhacího oddělení, která stála i za nezákonným postupem při vydávání zajišťovacích příkazů (řečeno soudním verdiktem).

Detaily v 1. dílu série Ve stínu daňového pekla:

Ve stínu daňového pekla, 1. díl (režie: Braňo Pažitka).Video: Seznam Zprávy

2. V dražbách nakupuje levný nábytek i rodina ředitele

I kvůli splnění počtu dražeb, určeného z nadřízeného orgánu finanční správy, si úředníci ve Valašském Meziříčí a jejich blízcí chodí několikrát ročně vybírat nábytek do místní prodejny, která má už přes deset let daňový nedoplatek.

Majitelku firmy, která se dostala do potíží s placením daní vlivem finanční krize v roce 2008, zhruba čtyřikrát ročně navštíví vyslanci finančního úřadu, obejdou její prodejnu, prohlédnou si vystavené sedací soupravy, kuchyňské linky, skříně, postele… a sepíší seznam věcí, které půjdou do příští dražby.

Účastní se jich i manželka ředitele finančního úřadu.

Detaily najdete v následujícím článku:

3. Skupina zvýhodňovaných dlužníků (svědectví bývalé úřednice)

Průlomové svědectví bývalé úřednice finančního úřadu Silvie Viktorinové je dalším důkazem o selektivním přístupu státu při výběru daní.

„Brzy po mém nástupu na finanční úřad jsem zjistila, že tady existuje skupina zvýhodňovaných dlužníků, kteří dostávali neoprávněné výhody, o nichž se ostatním mohlo jen zdát,“ říká na kameru dnes už bývalá úřednice Silvie Viktorinová, která byla přímou podřízenou vedoucí vymáhacího oddělení Taťány Zmydlené.

Detaily v 2. dílu série Ve stínu daňového pekla:

Ve stínu daňového pekla, 2. díl (režie: Braňo Pažitka).Video: Seznam Zprávy

4. Státní zástupce: „Ano, ruka tu ruku myje.“

Po vnitřních kontrolách dal bývalé úřednici Viktorinové za pravdu jak finanční úřad ve Zlíně, tak i Generální finanční ředitelství. Jen ji o tom neinformovaly a žádné personální důsledky na úřadu ve Valašském Meziříčí nevyvodily.

Selhání finanční správy při výběru daní, jak je zachytily reportáže Seznam Zpráv, prověřovalo i vsetínské státní zastupitelství se závěrem: nikdo z úředníků se nedopustil trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

Státní zástupce nakonec v rozhovoru natáčeném na kameru přiznal, že se za dlouhá desetiletí služebního styku dobře zná s Taťánou Zmydlenou. A na dotaz, zda tu nesehrál svou roli princip „ruka ruku myje“, bez zaváhání odpověděl: „A kde ne?“

Detaily o rozporech ve vyšetřování najdete v následujícím článku:

5. Opoziční poslanci: Je to skandál

Skandální. Tak označují opoziční poslanci zjištění Seznam Zpráv, že finanční úřady mají kvóty na to, kolik je třeba vydat zajišťovacích příkazů a kolik provést dražeb majetku zabaveného dlužníkům.

Například šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura řekl: „Je to chyba paní ministryně a také chyba vedení finanční správy. Já si tu debatu předloni pamatuji, nejprve to paní ministryně zapírala, že nic takového neexistuje, a pak pod tíhou důkazů řekla, že něco takového existuje, ale nepostupovalo se podle toho,“ uvedl Stanjura.

První reakce politiků najdete v článku zde:

6. Finanční správa: Je to účelovka

Postupujeme správně, zaměstnance nehodnotíme podle počtu dražeb a zajišťovací příkazy jsou na ústupu. Na první reportáž Seznam Zpráv, která odhalila přehmaty finančních úředníků ve Valašském Meziříčí, zareagovalo vedení finanční správy odmítavě a pouze v obecné rovině.

O problémech ve Valašském Meziříčí se přitom v pražské centrále finanční správy prokazatelně vědělo přinejmenším od loňska. V prosinci šéfka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová Seznam Zprávám písemně vyjmenovala opatření, kterými reagovala na zjištěné nedostatky při vymáhání daňových nedoplatků v regionu.

Materiál Seznam Zpráv, který je částečně zpracován skrytou kamerou, označilo vedení finanční správy za „účelovou konfrontaci několika úředníků“.

Reakci finanční správy na reportáže najdete zde:

7. Berní úřady jako kladivo na oponenty, píše komentátor

„Ochota používat berní úřady střídavě jako kladivo na oponenty a beranidlo vlastních politických zájmů byla zkrátka na Babišovi léta příliš dobře patrná. Příběh ze Zlínského kraje je jen jedním z jejích důsledků. Současné vedení finanční správy se dušuje, že už ke zneužívání zajišťovacích příkazů nedochází,“ napsal ve svém komentáři autor Seznam Zpráv Martin Čaban.

A pokračuje: „Ministryně financí Alena Schillerová se brání, že dnes je přece rok 2020 a finanční správa vypadá jinak. Jako by rok 2016, v němž se odehrála stěžejní část popsaných kauz ve Valašském Meziříčí a kdy financím šéfoval dnešní premiér Babiš a Schillerová byla jeho náměstkyní pro daně a cla, byl jakýmsi zapomenutým Palermem minulosti. Což je sice komické, ale také děsivé. Protože opravdu nemáme mnoho záruk, že finančních úřadů fungujících jako ten valašskomeziříčský není po republice mnohem víc.“

Celý komentář Martina Čabana najdete zde:

8. Ministryně Schillerová: Odkazuji vás na ředitelku

Alena Schillerová, pod kterou výběr daní spadal už od roku 2016, kdy nastoupila na Ministerstvo financí Andreje Babiše jako jeho náměstkyně, se od praxe zmapované v reportážích distancovala.

„To se obraťte na paní generální ředitelku. Tato praxe, ona ji odmítla, já jsem četla její vyjádření. Vím, že tam nějaká problematika byla, četla jsem něco kolem vymáhání ve Zlíně. Za působení paní generální ředitelky, co jsem četla, byla nařízena dohlídka. Finanční ředitelství tam provedlo dohlídku a vyvodilo důsledky, ale neřeknu vám detaily, odkazuji vás na paní generální ředitelku,“ uvedla v prvním rozhovoru.

Rozhovor s ministryní Schillerovou najdete zde:

9. Kolikrát zaklekneš, takové budou odměny. Důkazy o systému „čárek“

Systém odměn vyplácených berním úředníkům za počet uspořádaných dražeb nebo vydaných zajišťovacích příkazů ve finanční správě opravdu fungoval. „Roli postihovaných v něm sehráli daňoví poplatníci,“ píše autor článku Tomáš Pergler.

Jak se motivace finančních úředníků vázala na vykazování počtu zákroků vůči podnikatelům, ukazují reportáže Seznam Zpráv ze Zlínského kraje.

Například v jednom dokumentu z roku 2018, který vypočítává úkoly zaměstnanců, je pevně určený počet dražeb, který má berní úředník vykonat. „Provést nejméně čtyři dražby movitých a nemovitých věcí,“ stojí ve výčtu „individuálních cílů“.

Detaily o úkolech berních úředníků najdete v tomto článku:

10. Ministryně se bude zpovídat za daňové peklo

Poslanci zvedli kauzu Seznam Zpráv, ve které redakce odhalila praktiky některých finančních úředníků ve Zlínském kraji. Ukazují na problém s motivací a hodnocením podle počtu zákroků či doměřených peněz.

Vysvětlovat postup finanční správy bude muset v nejbližší době ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), byť v první reakci odkazovala výhradně na šéfku berních úřadů.

„Je to bod hned po přípravě třetího čtení rozpočtu na jednání v pátek 3. července. Zaneseno je to jako Informace Ministerstva financí a Generálního finančního ředitelství ke kauze Zlín,“ potvrdil Seznam Zprávám Ondřej Jakob, poradce poslance Miroslava Kalouska (TOP 09), který je členem výboru.

Detaily najdete v článku zde:

11. Do případu vstupuje šéf žalobců Pavel Zeman

„Na základě zveřejněné reportáže zapojím vnitřní kontrolní mechanismy v rámci státního zastupitelství,“ uvedl nyní šéf žalobců Pavel Zeman.

Reagoval zejména na vystoupení vsetínského státního zástupce Petra Bareše, který v reportáži popisoval, jak prošetřoval trestní oznámení sepsané bývalou úřednicí finančního úřadu ve Valašském Meziříčí Silvií Viktorinovou.

Detaily najdete v článku zde:

12. Zaklekávali, následky ale nenesou

Vedoucí zaměstnanci z finančního úřadu ve Valašském Meziříčí, na jejichž přehmaty upozornily reportáže Seznam Zpráv, zůstávají ve svých funkcích. Nadřízení je prozatím nechtějí za nic trestat.

Finanční úřad pro Zlínský kraj, pod který pracoviště v Meziříčí spadá, se brání argumentem, že na chyby dostatečně reagoval už před dvěma lety, kdy postupy ve městě prověřoval.

„Finanční úřad reagoval bezprostředně v roce 2018 a nastavil kontrolní mechanismy, které jakékoliv prodlevy či odchýlení se od procesů stanovených zákonem indikují,“ odpověděl Seznam Zprávám mluvčí úřadu ve Zlíně Karel Skoumal.

Detaily najdete v článku zde:

13. Ministryně Schillerová se k minulosti nehlásí

Ministryně financní Alena Schillerová (ANO) může sotva tvrdit, že se jí dřívější problémy berních úředníků netýkají. Jakkoli nyní vystupuje mírně, v minulých letech byla jedním z přímých aktérů nekompromisního stylu při výběru daní. A její kariérní vzestup je přímo svázán s působením Janečka, přestože se od něj posléze odvrátila.

Připomeňme, že Schillerová ve Finanční správě působila 25 let. V červenci 2014, po nástupu Andreje Babiše na post ministra financí, se stala ředitelkou Odboru právního a daňového procesu na Generálním finančním ředitelství. Od října 2014 do konce roku 2015 tam byl jejím šéfem Janeček.

Celý článek Tomáše Perglera na toto téma najdete zde:

14. Na Babiše si netroufnou a velkým dluhy prominou. Katastrofa, říká senátor

„To, co jste odhalili na finančním úřadu ve Valašském Meziříčí, se ve finanční správě skutečně děje už od roku 2014,“ říká v reakci na reportáže Seznam Zpráv senátor a daňový poradce Tomáš Goláň (nestraník za SEN 21).

„Není to žádný exces, něco, co se stalo někde na východu republiky. Stává se to plošně. My máme asi 365 kauz, rozjetých, ukončených a podobně - a na těch jasně vidíme, že tohle pokračuje všude.“

Celý rozhovor se senátorem Tomášem Goláněm najdete zde:

15. Dlužíš na daních? Schovej majetek a vyhraješ

Nová reportáž Seznam Zpráv ze série Ve stínu daňového pekla přináší nové důkazy o tom, jak se Finanční správa dívala na mizející majetek z jedné firmy do druhé, a přišla tak o miliony.

Jde o firmu GEP s.r.o. z Valašského Meziříčí, jejímž mnohamilionovým dluhem, následným vyvedením majetku do nově vytvořené společnosti a likvidací původní firmy se v detailech zabývá následující videoreportáž:

Ve stínu daňového pekla, 3. díl. (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

16. Je mi líto lidských osudů, řekla ředitelka finanční správy

Poslanci rozpočtového výboru jednali o sporných krocích berních úředníků, na které upozornily Seznam Zprávy. „My jako manažeři jsme vyčerpali veškeré nám zákonem stanovené podmínky,“ bránila se šéfka daňové správy Richterová.

Přehmaty berních úředníků ve Zlínském kraji, na které upozornila série reportáží Seznam Zpráv, už vedení Finanční správy nechce znovu otevírat. Vyplynulo to z pátečních slov ředitelky Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Tatjany Richterové na pátečním jednání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny.

„Je jisté, že historii změnit nemohu, a je mi líto lidských osudů, do kterých zajišťovací příkazy zasáhly,“ řekla Richterová poslancům ke kritizovanému nástroji na vymáhání daní. Přiznala také, že Finanční správa byla někdy „zbytečně tvrdá“.

Celou zprávu o jednání poslanců o reportážích Seznam Zpráv si přečtěte zde:

17. Dlouholetý ředitel úřadu Jiří Sobek požádal o ukončení služebního poměru

Jiří Sobek přežil ve funkci ředitele finančního úřadu ve Valašském Meziříčí sérii kontrol finanční správy včetně odhalení závažných nedostatků při výběru daní, jejichž vlivem byl státní rozpočet ošizen o nevybrané peníze.

Reportáže Seznam Zpráv s názvem Ve stínu daňového pekla, které byly zveřejněné ve druhé polovině června, ale ředitel neustál.

„V současné době je vypsáno výběrové řízení. S nástupem nového ředitele počítáme od 1. září,“ potvrdil mluvčí Finančního úřadu pro Zlínský kraj Karel Skoumal.

18. Případ se otevírá. Šetření nebylo úplné, říká žalobkyně

Úředníci finanční správy budou po reportážích Seznam Zpráv znovu vyšetřováni v případu nekalých praktik při vybírání daní. Potvrdilo se, že státní zástupce případ odložil předčasně, aniž by věc pořádně prozkoumal.

Krajská státní zástupkyně v Olomouci Jana Brančíková nyní rozhodla, že se případem popisovaným v sérii reportáží redakce Seznam Zpráv s názvem Ve stínu daňového pekla musí zabývat policie.

„Předmětná trestní věc se takzvaně otevírá, v jejím prověřování se bude pokračovat. Státnímu zástupci také ukládám konkrétní pokyny k doplnění šetření, které nebylo úplné,“ uvedla v oficiálním dokumentu žalobkyně Brančíková a dále uvádí: „Ve věci činnému státnímu zástupci udílím závazný pokyn, aby prostřednictvím policejního orgánu zajistil řádné došetření věci za účelem jejího objasnění a přijetí odpovídajícího rozhodnutí.“

Celou zprávu o rozhodnutí žalobkyně si přečtěte zde:

19. Devět milionů zmizelo. Finanční správa i žalobce to „přikryli“

Seznam Zprávy rozkryly další případ nekalých praktik při výběru daní ve zlínském regionu. V kauze ze série Ve stínu daňového pekla se objevil nový důkaz o tom, jak úředníci svými chybami připravují stát o peníze.

Jednalo se o firmu GEP, s. r. o., zabývající se logistikou a pronájmem obřích skladovacích prostor nedaleko Valašského Meziříčí. Firmě byly už v letech 2011 a 2012 doměřeny milionové daňové nedoplatky (v součtu přes šest milionů korun), berní úřad uvalil zástavní právo na skladovací areál firmy.

Dluh, který finanční úřad předtím dlouhá léta vůbec nevymáhal, se snížil o téměř devět milionů korun.

Celou zprávu o dluhu, který se vinou úřadu snížil o deset milionů, čtěte zde:

20. Krutý přešlap úředníci odbývají: „Jsme jen lidé“

Redakce Seznam Zprávy natáčela po dobu osmi měsíců příběh obyčejného řidiče. Vinou berních úředníků se jeho dluh u státu vyšplhal z nuly na 750 tisíc. S kamerou jsme zjišťovali, kdo chybu zavinil. A jak ji Finanční správa odčiní?

„Jsme jenom lidé,“ vysvětluje fatální chybu na skryté kameře vedoucí pracovnice finančního úřadu ve Valašském Meziříčí.

Zatímco pro ni je případ dvaapadesátiletého řidiče Martina Bártka jen další z položek v seznamu evidovaných daňových dlužníků, Bártek živoří ve dvou vybydlených pokojích rodinného domku. Přišel o všechno. Včetně manželky a dospělých synů.

Celou videoreportáž najdete zde:

Ve stínu daňového pekla, případ Bártek, 1. část (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

21. Drsné metody úředníků připravily stát o peníze

Když se vám to nelíbí, můžete si stěžovat, slyšel řidič Martin Bártek, kterému se v důsledku chyby financů vyšplhal daňový dluh z nuly na 750 tisíc korun. Od ledna jsme s ním hledali cestu ven z dluhové pasti.

V reportáži z investigativní série Ve stínu daňového pekla se znovu potvrzuje, že úředníci Finanční správy nenesou za své chyby žádnou odpovědnost. A to ani v takových případech, kdy jejich chybná rozhodnutí mají fatální dopad na životy a rodiny daňových subjektů.

„Ta jejich odpověď panu Bártkovi je ve stylu, že dluh prostě nestrhávali, neřeknou proč, a vy teď najednou plaťte,“ komentuje zvrat v přístupu finančního úřadu Tereza Ševčíková z občanské poradny Pod křídly. Bártkovým případem se intenzivně zabývá už několik let a – jak ukazuje reportáž, kterou si můžete pustit v úvodním videu - výrazně mu pomohla s řešením dluhu.

Celý článek a videoreportáž najdete zde:

Ve stínu daňového pekla, případ Bártek, 2. část (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

22. Odpisy vylepšily daňovou statistiku. Nedoplatky klesly za rok o polovinu

Reportáže Seznam Zpráv popisují osudy živnostníka z Valašska, který vinou chyby daňových úředníků netušil o svých dluzích. Případ spadá do období, kdy berňák začal s plošným odepisováním nedoplatků.

Všechno začalo vlastně už v lednu 2013. Tehdy nastoupili pracovníci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) do Generálního finančního ředitelství a několika regionálních finančních úřadů, aby prověřili stav daňových nedoplatků.

Závěry kontroly nevyzněly pro daňovou správu zrovna pochvalně. Lidé z NKÚ kromě jiného konstatovali, že statistiky o daňových nedoplatcích nejsou úplně věrohodné. I z nepřesných čísel přitom bylo jasné, že nedoplatky rostou, a to celkem vysokým tempem - v letech 2010 až 2012 stouply více než o čtvrtinu na téměř 135 miliard korun.

Celý článek najdete zde:

23. Nemáte sebereflexi, slyšela šéfka berňáku v Senátu

Vedení Finanční správy se nechce bavit o chybách, na které upozornily i Seznam Zprávy. Další slovní výměna šéfky finančního ředitelství a kritiků berňáku proběhla v horní komoře parlamentu.

Začátkem července musela šéfka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová hájit své podřízené při zvláštním jednání sněmovního rozpočtového výboru. Ve středu 23. září si vyslechla podobnou kritiku na veřejném slyšení v Senátu. A stejně jako v prvním případě odmítla připustit, že by se daňoví úředníci dopouštěli větších nepravostí.

Richterová opět zdůrazňovala, že jde o několik let staré případy. „Na sporném základě je plošně kritizovaná celá instituce,“ postěžovala si Richterová na média.

„Finanční správa nemá žádnou sebereflexi. Všechna pochybení bagatelizuje a nebere je vůbec v potaz,“ prohlásil poradce Jan Rambousek, který spoluzakládal Unii daňových poplatníků.

O průběhu veřejného slyšení v Senátu čtěte zde:

Případy daňového pekla dál sledujeme.

Reklama

Doporučované