Hlavní obsah

Schillerová se bude zpovídat za daňové peklo

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Poslanci zvedli kauzu Seznam Zpráv, ve které redakce odhalila praktiky některých finančních úředníků ve Zlínském kraji. Ukazují na problém s motivací a hodnocením podle počtu zákroků či doměřených peněz.

Článek

„Zaklekávání“ na firmy pomocí zajišťovacích příkazů nebo nařizování dražeb, aby mohli úředníci finanční správy vykázat dost „čárek“ ve své snaze vymoci pro stát více daní. K tomu naopak praxe, že se u velkých daňových dlužníků přehlíží neplacení a jejich případy končí v šuplíku až do promlčení.

Seznam Zprávy v reportážích, které vznikaly několik měsíců, odkryly praxi některých berních úředníků z Valašského Meziříčí, které spadá pod krajský úřad ve Zlíně.

Vysvětlovat postup finanční správy bude muset v nejbližší době ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), byť v první reakci odkazovala výhradně na šéfku berních úřadů.

První díl série Ve stínu daňového pekla:

Daňové peklo. „Zaklekávám na rozkaz,“ natočili jsme skrytou kamerouVideo: Seznam Zprávy

Kauzu totiž zařadil na návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka na své jednání vlivný rozpočtový výbor a spojí ji s probíráním rozpočtu.

„Je to bod hned po přípravě třetího čtení rozpočtu na jednání v pátek 3. července. Zaneseno je to jako Informace Ministerstva financí a Generálního finančního ředitelství ke kauze Zlín,“ potvrdil Seznam Zprávám Ondřej Jakob, poradce poslance Miroslava Kalouska (TOP 09), který je členem výboru.

Vzhledem k tomu, že výbor bude připravovat závěrečné čtení rozpočtu, je téměř jisté, že se jej bude účastnit i ministryně financí.

Ta se v rozhovoru pro Seznam Zprávy po zveřejnění prvního dílu reportáží snažila problém bagatelizovat. „Ta kauza je z roku 2016. Je potřeba si uvědomit, že v té době jsem já nebyla ministryní ani tam nebyla paní generální ředitelka Richterová. Situace je dnes za ty čtyři roky úplně jinde,“ reagovala na jeden příběh se zajišťovacími příkazy, kdy stát musel postiženému podnikateli vracet miliony a spadal až do roku 2016.

Po upozornění, že kvóty na počty dražeb dle dokumentů, které má redakce k dispozici, platily i v roce 2018 a to již ministryní byla, uvedla: „To se obraťte na paní generální ředitelku.“

Schillerová navíc před nástupem do pozice ministryně byla také náměstkyní Ministerstva financí zodpovědnou za oblast daní.

Kromě rozpočtového výboru se teď bude muset zpovídat z kauzy i v rámci interpelací. Písemnou již odeslal zlínský krajský zastupitel a poslanec Petr Gazdík (STAN).

„Znám mnoho případů ve Zlínském kraji, kdy finanční správa postupovala podivně vůči podnikatelům, a mám zdokumentované minimálně tři případy, kdy musela vyplatit miliony za chyby úředníků. Takže chci od ministryně vědět, kolik je takových případů celkem. Také kolik za taková pochybení muselo být vyplaceno peněz. No a nakonec, zda konečně vyvodí osobní odpovědnost,“ popsal pro Seznam Zprávy Gazdík, který Schillerovou vyzval k rezignaci již v první reakci na reportáže Seznam Zpráv.

Druhý díl Ve stínu daňového pekla:

Výhody snů pro vybrané. Odhalili jsme fintu, jak se dá vyhnout daním.Video: Seznam Zprávy

„Rozhodně rezignovat nebudu, nevidím pro to důvod. Naopak, za mého působení a za působení paní generální ředitelky se situace na finanční správě naprosto srovnala a naprosto zklidnila,“ řekla pro Seznam Zprávy šéfka státní kasy.

Případy z Valašského Meziříčí dál sledujeme.

Reklama

Doporučované