Hlavní obsah

Schillerová: Je rok 2020. Praxe Finanční správy je dnes úplně jiná

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že berní úředníci museli plnit kvóty počtu dražeb a zajišťovacích příkazů, aby byli dobře hodnoceni. Ministryně financí se k praxi odhalené v reportáži nehlásí, za výběr daní přitom zodpovídá od roku 2016.

Článek

Reportáž Seznam Zpráv Ve stínu daňového pekla přinesla důkazy, že finanční úřady měly z centrály určené kvóty, kolik mají za rok udělat dražeb a na kolik firem mají takzvaně „zakleknout“. Pracovníci finančního úřadu ve Valašském Meziříčí popsali, jak byl jejich úřad hodnocen nadřízenými.

Paní ministryně, co říkáte na reportáž o praktikách finančního úřadu ve Valašském Meziříčí?

Neměla jsem šanci si reportáž pustit, protože od rána sedím ve Sněmovně, ale samozřejmě, když jsem si přečetla článek, tak jsem se obrátila na Finanční správu, aby mi to vysvětlili. V tuto chvíli už je vydaná reakce, takže na ni vás odkazuji. Ale co je nejpodstatnější a co bych byla ráda, kdyby zaznělo: ta kauza je z roku 2016. Je potřeba si uvědomit, že v té době jsem já nebyla ministryní ani tam nebyla paní generální ředitelka Richterová. Situace je dnes za ty čtyři roky úplně jinde. Paní ředitelka opakovaně i na půdě Poslanecké sněmovny na rozpočtovém výboru za mé přítomnosti informovala o tom, že dnes je už praxe Finanční správy stran zajišťovacích příkazů úplně jiná. Jenom se podívejte na statistiky, v tom roce 2016 bylo vydáno téměř 1 600 příkazů, dnes je to něco přes 700 ke konci roku 2019.

V roce 2016 jste ale na ministerstvu už působila jako náměstkyně ministra financí.

Tak v té době prostě byly určité věci, byla nastavovaná metodika. Já jsem se o to zasadila, v podstatě generální ředitel Janeček po nějaké době skončil, dneska je tam paní generální ředitelka. V rámci metodiky, která byla nastavena za mého působení jako náměstkyně, se při vydávání zajišťovacích příkazů naprosto zohledňovala judikatura Nejvyššího správního soudu. Jsme v roce 2020 a praxe Finanční správy je dnes naprosto jiná.

To se obraťte na paní generální ředitelku. Tato praxe, ona ji odmítla, já jsem četla její vyjádření. Vím, že tam nějaká problematika byla, četla jsem něco kolem vymáhání ve Zlíně. Za působení paní generální ředitelky, co jsem četla, byla nařízena dohlídka. Finanční ředitelství tam provedlo dohlídku a vyvodilo důsledky, ale neřeknu vám detaily, odkazuji vás na paní generální ředitelku.

Bylo to vyvození důsledků dostatečné? Ti lidé na úřadě stále pracují.

Detaily vám neřeknu. Já jsem dostala informaci, že byla nařízena dohlídka, byly vyvozeny důsledky a víc vás odkazuji na paní ředitelku.

Vy to teď po té reportáži budete nějak řešit?

Je to plně v kompetenci paní generální ředitelky. Já ani nemám právo to řešit. To jsou státní úředníci, kteří spadají pod státní službu. Ta má přesně nastavené podmínky a je to plně v kompetenci paní generální ředitelky, která stojí v čele této Finanční správy a která jako jediná tuto kompetenci má. A jak mě ubezpečila, tak tam dohlídku nařídila a závěry z toho vyvodila, takže vás odkazuji na ni.

Někteří členové opozice vás po zhlédnutí reportáže vyzývají k rezignaci…

Rozhodně rezignovat nebudu, nevidím pro to důvod. Naopak, za mého působení a za působení paní generální ředitelky se situace na Finanční správě naprosto srovnala a naprosto zklidnila.

Reklama

Doporučované