Hlavní obsah

Musí padat hlavy. Poslance nadzvedly důkazy o „zaklekávání“ berňáku

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Skandální. Tak označují opoziční poslanci zjištění Seznam Zpráv, že finanční úřady mají kvóty na to, kolik je třeba vydat zajišťovacích příkazů a kolik provést dražeb majetku zabaveného dlužníkům.

Článek

Reportáž Seznam Zpráv, která se natáčela od loňského podzimu, přináší důkazy o tom, co dosud všichni zástupci státní správy oficiálně popírali. A sice to, že existují z centrály dané kvóty, kolik firem a podnikatelů má být v daném roce takzvaně zakleknuto, jak to svého času nazval exministr financí a dnešní premiér Andrej Babiš.

„Dostaneme shora nařízeno, že musíme vydat určitý počet zajišťovacích příkazů nebo udělat určitý počet dražeb zabaveného majetku. Podle toho se hodnotí finanční úřad,“ říká v reportáži Taťána Zmydlená, vedoucí vymáhacího oddělení ve Valašském Meziříčí.

Podle poslance a šéfa hnutí STAN ve Zlínském kraji Petra Gazdíka je šokující, že se podobné věci děly a navíc příkazem shora. Pokud se informace prokážou, měla by podle něj rezignovat ministryně financí Alena Schillerová, odvolán by měl být také ředitel Finančního úřadu ve Zlíně.

„Informace o systematickém šikanování firem i jednotlivých podnikatelů na Zlínsku, které přinesla média, jen potvrzují to, s čím se na mě v minulosti obrátily některé firmy, které žádaly o radu, jak dál postupovat. Řada těchto firem pak poté, co na ně (slovy pana premiéra) zaklekl finanční úřad, následně vyhrála soudní spor a dostala od státu odškodné,“ uvedl Gazdík.

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) by se situací měl zabývat sněmovní rozpočtový výbor. Strana si podle něj rozmyslí, zda vyzve ministryni k vyvození důsledků. „Paní ministryně v této věci lhala tolikrát, že bude obtížné jí věřit znovu,“ řekl Kalousek.

Skandální, chyba ministryně

Za skandální informace Seznamu považuje Zbyněk Stanjura z ODS. „Je to chyba paní ministryně a také chyba vedení Finanční správy. Já si tu debatu předloni pamatuji, nejprve to paní ministryně zapírala, že nic takového neexistuje, a pak pod tíhou důkazů řekla, že něco takového existuje, ale nepostupovalo se podle toho,“ uvedl Stanjura.

Podle Stanjury by měly nastat velké personální změny. „Ten, kdo ten pokyn vydal, by měl okamžitě opustit Finanční správu,“ uvedl Stanjura.

Podle pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka se Finanční správa chová jako stát ve státě. „Pořád tam ještě zůstává mentalita z dob ministrování Andreje Babiše, který nejprve zaklekl na Finanční správu a řekl jim, že jestli nezačnou vybírat víc peněz, tak je vyhází,“ myslí si Ferjenčík.

Reklama

Související témata:

Doporučované