Hlavní obsah

Tip na výlet: Smrk a Skalka - beskydské oázy klidu

Foto: CHKO Beskydy, David Mikula

Beskydy

Reklama

Morava neláká jen na vinné sklípky nebo na pamětihodnosti jako Pálava či Moravský kras. Pokud se vydáte dál na západ, narazíte na pohoří Moravskoslezské Beskydy. Letní tip Sofie Krýžové, redaktorky byznysové rubriky.

Článek

Asi 18 kilometrů jižně od Frýdku-Místku se nachází obec Čeladná, známá především lázněmi a golfovým hřištěm, kde se v roce 2009 konal turnaj PGA Tour.

Ať stojíte na jakémkoliv místě v obci, kolem dokola vás obklopuje zvlněná krajina. Místní umělec Josef Kalus, přezdívaný básník Beskyd, popsal tuto scenérii následovně: „Hory drahé! V jasu ztopené, dubovými lesy věnčené, často snivě zrak můj po vás těká…“ Z Čeladné lze snadno podniknout výšlap na kopce Skalka, Smrk, ale také na Pustevny, odkud vede stezka přímo na horu Radhošť.

Pokud si chcete užít chvilku vesnického klidu, šum větru v korunách stromů a vůni jehličí, doporučuji výlet právě na některý z těchto vrchů. Na Pustevny vede z Čeladné klidnější cesta než lanovkou z Trojanovic, nahoře se však houfům lidí nevyhnete.

Beskydy

Pohoří na severovýchodě Moravy, sahá od Valašského Meziříčí po Jablunkov, z velké části leží při hranici se Slovenskem. Nejvyšším vrcholem je Lysá hora (1323 m n. m.). Beskdydy nabízí velké množství pečlivě značených výšlapů pro malé i velké návštěvníky.

Nejbližší parkoviště: Parkoviště obecní úřad

Nejbližší vlak: Čeladná

Restaurace: Restaurace Miura

Oproti tomu Skalka a Smrk nejsou příliš turisticky známé. Možná proto, že se na jejich vrcholech nenachází žádná hospoda ani kaple, jako je tomu na Radhošti. Zato se před vámi otevřou rozhledy do celého kraje a okolní hory budete mít jako na dlani. Těsně pod vrcholem najdete mohylu Johna Lennona a o kousek dál pak pomníček Jana Palacha. Velkou výhodou je, že zde nenarazíte na davy turistů, a to ani v letních měsících. Jediný, kdo vás cestou může vyrušit, je zpěv ptáků nebo beskydský medvěd. Na další tipy redakce Seznam Zpráv se podívejte zde.

Reklama

Doporučované