Hlavní obsah

Kam za vodopády v Česku? Podívejte se na 9 tipů

Foto: Shutterstock.com

Stropnický vodopád.

Reklama

V České republice je nádherná příroda, která ukrývá nejeden poklad. Naleznete v ní desítky vodopádů, které se svojí výškou nevyrovnají těm světovým, ale i tak stojí za to je vidět.

Článek

Ten nejvyšší vodopád v Česku se jmenuje Pančavský, měří 148 metrů a nachází se v Krkonoších. Podívejte se na další tipy.

Rešovské vodopády

Foto: Profimedia.cz

Rešovské vodopády.

8 kilometrů jižně od Rýmařova se v Nízkém Jeseníku nacházejí na řece Huntavě Rešovské vodopády. Huntava v kaňovitém údolí vytváří kaskády a vodopády, ten nejvyšší měří 10 metrů. Národní přírodní rezervací bylo území Rešovských vodopádů vyhlášeno v roce 2013. Dostanete se k nim po značených stezkách, nejblíže je k nim z malé vesničky Rešov, odtud půjdete zhruba 1 a půl kilometru. Protože jsou Rešovské vodopády hojně vyhledávaným turistickým cílem, vzniklo v Rešově parkoviště, restaurace nebo penzion.

Průhonické vodopády

Foto: Shutterstock.com

Vodopády v Průhonickém parku.

Nedaleko hlavního města Prahy se nacházejí v Průhonickém parku i vodopády, které jsou vytvořeny rybníkovými přepady přes skalní bloky. Kaskáda tak ještě umocňuje romantickou atmosféru této lokality.

Pančavský vodopád

Foto: Shutterstock.com

Pančavský vodopád.

Nejvyšší a zároveň jeden z nejhezčích vodopádů v Česku naleznete v Krkonoších kousek od Labské boudy. Nachází se na potoku Pančava, který je jedním z přítoků Labe. Jeho výška je 148 metrů, ovšem je kaskádovitého typu, tudíž je členěn na několik stupňů, které mají výšku 39, 36, 23 a 20 metrů. Šířka vodopádu se pohybuje mezi 4 až 8 metry, záleží na síle průtoku vody. Vedle vodopádu je také Ambrožova vyhlídka, ze které je krásný výhled nejen na Labské údolí.

Vodopád Bílá strž

Foto: Profimedia.cz

Vodopád Bílá strž.

V údolí Bílého potoka na české straně Šumavy se nachází její nejvyšší vodopád - Bílá strž. Jeho celková výška dosahuje 13 metrů, nejvyšší stupeň pak měří 7 metrů, jedná se o podobně kaskádovitý vodopád jako v případě toho Pančavského. K vodopádu se dostanete po červené turistické stezce od Černého jezera.

Stropnický vodopád

Foto: Shutterstock.com

Stropnický vodopád.

Park Terčino údolí, nedaleko města Nové Hrady jižně od Českých Budějovic, skrývá uměle vytvořený vodopád. Ten byl vybudován už v roce 1817, je 13 metrů vysoký a nachází se na řece Stropnici. Krásný je nejen v letních dnech, ale i v zimě, kdy voda zamrzá a vzniká ledopád.

Vodopád Dírka

V Plzeňském kraji najdete vodopád jménem Dírka. Nachází se u Darové severovýchodně od Plzně, nejlépe přístupný je z Darovanského dvora po červené turistické stezce. Se svojí výškou lehce přes 3 metry se nejedná o ten nejvyšší u vodopád v Česku, ale díky přítoku ze zatopeného lomu do něj proudí Díreckým potokem dostatek vody po celý rok.

Vodopády na Jedlové

Foto: Profimedia.cz

Vodopády na říčce Jedlová na podzim.

Jednou z dominant a nejvyhledávanějším turistickým cílem Jizerských hor jsou vodopády na říčce Jedlová, které se nachází nedaleko obce Josefův Důl. Zhruba na dvou kilometrech tu najdete peřeje, vodopády nebo tůně. Nejkrásnějším je Velký vodopád Jedlová, který má dva stupně, jeden měří 5 a druhý má výšku 3 metry.

Vodopády Bučacího potoka

Jižně od Frýdku-Místku se nachází Bučací vodopád, který je na severní straně hory Smrk na Bučacím potoku. Vodopád je celkem vysoký 10 metrů a je rozdělený na dva stupně, které mají zhruba tři a půl a šest a půl metru. Celá oblast byla v roce 2004 vyhlášena přírodní rezervací.

Mumlavský vodopád

Foto: Profimedia.cz

Mumlavský vodopád.

V Mumlavském dole v Krkonoších poblíž Harrachova se nachází řeka Mumlava a na ní 10 metrů vysoký Mumlavský vodopád. Jeho unikum je, že vodopád zabírá celé řečiště. Dostanete se k němu bez problémů pěšky nebo na kole. Nedaleko od vodopádu je Mumlavská bouda. Výletní restaurace dříve sloužila jako harrachovská hájovna. V zimě se Mumlavský vodopád mění v krásný ledopád.

Mapa všech zmíněných vodopádů

Na další tipy na výlety redakce Seznam Zpráv se podívejte zde >

Reklama

Související témata:

Doporučované