Hlavní obsah

Bez Babišova ANO, nebo s ním? Komunisté drží trumfy, budou mít hejtmana

 

Reklama

V Ústeckém kraji jsou reálné dvě varianty nové koalice: buď s hnutím ANO Andreje Babiše, nebo bez něho.

Článek

Vytvoření nové koalice v Ústeckém kraji jde do finále. Na stole jsou v současné době pouze dvě varianty, které jsou reálné: Buď se ANO spojí s KSČM, nebo komunisté s ČSSD a stranou Tomia Okamury a Jana Veleby hnutí ministra financí Andreje Babiše vyšachují.

Co je však téměř jisté: Hejtmanem by měl zůstat Oldřich Bubeníček z KSČM, který poslední čtyři roky v Ústeckém kraji vládl. I lídr hnutí ANO Petr Urbánek připouští, že klidně nabídnou post hejtmana, než aby nebyli v koalici vůbec.

„Já jsem nekandidoval, abych byl na nějaké pozici,“ řekl Urbánek. „Chci přispět k rozvoji kraje, změnit ho, a jestli to budu prosazovat z pozice hejtmana nebo jiné, není rozhodující,“ podotkl. Pro hnutí ANO je tak podle něj lepší obětovat post hejtmana, než nebýt v koalici vůbec.

A co koalici složit bez hnutí ANO?

Zástupci hnutí Andreje Babiše však mají také informace o jednáních, v nichž se je snaží ostatní vyšachovat. „Na stole byly i ty varianty, že ty ostatní subjekty by to byly ochotny postavit bez nás,“ doplnil Urbánek.

Zástupci dalších stran potvrzují, že tato varianta nyní na stole je. Koalice ČSSD, KSČM a SPO a SPD by mohla mít 28 křesel v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Zatímco druhá varianta komunistů s hnutí ANO by měla o pět hlasů více.

„Takové návrhy padaly,“ podotkl lídr kandidátky SPO a SPD Petr Šmíd. „Ta varianta reálná je,“ uvedl lídr kandidátky a poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Hejtman Bubeníček již v neděli prohlásil, že je tato varianta velmi krkolomná.

Zatímco Šmíd dodává, že nyní čekají na to, s čím ostatní strany za nimi přijdou, tak Foldyna preferuje dohodu tří stran, které byly ve volbách na Ústecku nejúspěšnější: ANO, ČSSD a KSČM. Jenže lidem z hnutí ANO se příliš do trojkoalice nechce.

Trumfy tak nyní drží komunisté. Jejich krajské vedení se již ve čtvrtek sejde a bude ve svém sídle rozhodovat, s kým do koalice půjde. „V pátek může být definitivně jasno,“ prohlásil jeden z členů ústeckého vedení KSČM.

ODS – pátá strana, která se do zastupitelstva dostala - počítá s tím, že skončí v opozici. „Naším cílem bude získat post předsedy kontrolního výboru,“ uvedl již o víkendu krajský předseda ODS Karel Krejza.

Reklama

Doporučované