Hlavní obsah

Bez frází plus: Važte si sami sebe, vzkazuje Elhotová obětem domácího násilí

Podívejte se na nový díl pořadu Bez frází plus. Nejlepší česká basketbalistka Kateřina Elhotová otevřeně mluví o kombinaci mateřství s kariérou profesionálního sportovce i o domácím násilí.Video: Bez frází, Seznam Zprávy

 

Reklama

Svět kolem Kateřiny Elhotové se točil dost divoce. Nejlepší česká basketbalistka se v novém díle Bez frází plus vrací k rozhodnutí upřednostnit rodinu před kariérou a k vlastní zkušenosti s domácím násilím.

Článek

Vzkaz (nejen) pro holky: Nenechte se mlátit. Nejen o tom je nový díl Bez frází plus s nejlepší českou basketbalistkou současnosti. Kateřina Elhotová v něm znovu otevřeně promluvila o domácím násilí, jehož byla v osmém měsíci těhotenství sama obětí, a následném zvládnutí kariéry profesionální sportovkyně dohromady s mateřstvím.

Elhotová se tak vrací k nečekanému vyznání ve svém příběhu zveřejněném v rámci projektu Bez frází. Coby špičková sportovkyně před lety upřednostnila rodinu před kariérou, aby jí poté život postavil do cesty zradu od toho nejbližšího.

„Jsou určité faktory, které ženskou v takovém vztahu drží. Máme problém si samy sebe dostatečně vážit. Říkáme si, že je to v pohodě, a toho druhého omlouváme. Ženy mohou být navíc často na partnerovi závislé finančně, a když je v takovém vztahu i dítě, je složité ho vytrhnout z domácího prostředí a vzít ze dne na den jinam,“ říká kapitánka české reprezentace.

„Mně se tenhle incident stal jen jednou a byla jsem natolik bdělá a sama sebe si vážila, ale jednoduché to nebylo. Taky jsem to omlouvala tím, že je to otec mého dítěte, že budeme rodina a bude to v pohodě. Ale chci všem říct, aby si lidé uvědomili, že to není nikdy jen jednou. Tyhle věci se dějí opakovaně,“ dodává vítězka Euroligy, vicemistryně světa a čtyřnásobná nejlepší česká basketbalistka roku.

„Když jsem se dozvěděla, že jsem těhotná, bylo to ve chvíli, kdy se s tím, ošklivě řečeno, ještě dalo něco dělat. Měla jsem v té době možnost jít hrát do Ameriky WNBA, dosáhnout vrcholu snažení každé basketbalistky. Převážila ve mně ale touha dát někomu život,“ líčí basketbalistka, která se ihned po porodu dokázala ve vrcholné formě vrátit na palubovky a je nadále oporou USK Praha i národního týmu.

„Sportovec se vyvíjí. Zlepšuje se mu výkonnost a získává zkušenosti. A kdykoliv přijde přestávka, ať už formou zranění, nebo těhotenství, přijde i nejistota a otázky, co bude dál. Budu stále tak dobrá? Zvládnu vychovávat dítě, trénovat a hrát při tom zápasy? Proto je ve světě sportu jen velmi málo žen, které kariéru kvůli mateřství přeruší,“ přemýšlí jednatřicetiletá basketbalistka.

Celý rozhovor s kapitánkou české reprezentace a matkou čtyřletého syna si můžete pustit v úvodním videu. Bez frází plus vychází na Seznam Zprávách v premiéře každé pondělí ve 12:00.

Kateřina Elhotová: Máma

Od počátku mi něco nehrálo.

Když jsem holkám ukazovala zprávy, jaké mi psával, smála jsem se.

Ony moc ne.

Potkali jsme se přes ségry přítele, jehož trénoval. Stal se ostatně i mým kondičním trenérem a dost mi pomohl rychle nabrat výbornou fyzičku. K tomu jsme se brzy začali intenzivně scházet, a přestože jsem jasně viděla jeho složitou osobnost, připadalo mi, že je v něm něco lepšího, než se na první pohled zdá.

Bohužel se ukázal naprostý opak. Bylo to ještě horší, než jsem si vůbec dokázala představit.

Asi žádná ženská nepřemýšlí nad tím, že zrovna na ni její chlap vztáhne ruku, ať je jakýkoliv. Ale děje se to. A když se to stane, vy víte, že jste to už dopředu tušili.

Když jsem otěhotněla, znali jsme se vlastně jen krátce. Přesto jsem nikdy nepřemýšlela, že bychom neměli zůstat kompletní. Rozuměli jsme si, mohli jsme si povídat o všem. Zároveň se ale čím dál častěji odehrávaly scény, při nichž řešil moji minulost. Pořád se mu něco nelíbilo, dokázal se neskutečně vypsychovat a následně do takového stavu dostat i mě, až z toho vznikly situace, při nichž byl agresivní. Nikdy ale ne tak, abych očekávala, že by mi mohl ublížit, přestože na mně třeba i seděl a chtěl, ať mu řeknu něco, co se týkalo doby, kdy jsme spolu ještě nebyli.

Problémy nastávaly vždycky, když jsem měla někam odjet, v těhotenství se nepříjemné okamžiky stupňovaly. Proč se předtím tak neprojevoval? Dopadla na něj zodpovědnost? Možná. Kdoví. Člověk srovnaný sám se sebou tohle ale rozhodně nedělá.

Co se stalo ten večer, vědí do detailů doktoři na pohotovosti a policie.

Přišly na řadu už i facky, tahání za vlasy a kousání.

Byla jsem v osmém měsíci.

Toto je úryvek z příběhu Bez frází nejlepší české basketbalistky Kateřiny Elhotové. Celý příběh si můžete přečíst na tomto odkazu.

Reklama

Související témata:

Doporučované