Hlavní obsah

Bez komentáře, ale podívejte se. Babiš se opřel do kauzy Feri

Foto: vláda.cz

Vedle snímku ze sobotní akce u Baťova kanálu měl facebookový profil premiéra Andreje Babiše potřebu upozornit ještě na kauzy Dominika Feriho. (Ilustrační snímek)

Reklama

Rychle po sobě během sobotního večera nasdílel facebookový účet premiéra Andreje Babiše čtyři odkazy týkající se kauzy Dominika Feriho doplněné o text „bez komentáře“. Hned poté se vrátil k obvyklým propagačním fotkám.

Článek

Snímek Andreje Babiše (ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), další snímek premiéra, jak pózuje se skupinou mladých dívek, které se s ním chtěly vyfotit, a v tom je najednou série fotografií ze sobotního vládního výjezdu do Veselí nad Moravou k Baťovu kanálu přerušena. Namísto toho se na sociálním účtu Andreje Babiše objevují rovnou čtyři rychlé odkazy na kauzu Dominika Feriho, doplněnou o prostý, ale mnohoznačný text „bez komentáře“.

Nejdříve premiérův účet sdílí článek serveru Novinky s titulkem „Koalice Spolu zahlazuje stopy po Ferim“, následně text z Parlamentních listů, který v titulku hlásá, že Dominiku Ferimu umetla cestu média, a další text stejného serveru všímající si toho, jak se mladý politik vyjadřoval, než se aféra provalila, otitulkované „Slizké. Takhle se chvástal Feri…“. Sérii zakončuje odkaz na hodinový rozhovor s novinářkou Apolenou Rychlíkovou a Jakubem Zelenkou, kteří detailně mapují chování Dominika Feriho a jejichž zjištění se stala hlavním spouštěčem kauzy.

Všechny odkazy spojuje jednoduché textové sdělení: „Bez komentáře.“ Hned nato se správce premiérova profilu vrací zpátky k fotografiím Andreje Babiše, a to jak od Baťova kanálu, tak z domova pro seniory.

„Bez komentáře stále zůstává notes Faltýnka,“ reaguje na jeden z odkazů uživatel sociální sítě vystupující pod jménem Vratislav Jekl.

Kauza jako zbraň proti TOP 09

Kauzu Dominika Feriho zmiňuje aktuálně i poslanec Patrik Nacher, který se stal pražským lídrem hnutí ANO pro volby do Poslanecké sněmovny.

„Je dobré vědět, že TOP 09 je ve Sněmovně prakticky jen díky D. Ferimu, když se podíváte na výsledky hlasování ve volbách 2017,“ píše poslanec na svém twitterovém profilu a dodává, že aktuálně se TOP 09 dostane do Sněmovny jen díky koalici Spolu a snížení pruhu nutného pro vstup do politické strany do Sněmovny.

Podobně skrze politický úhel pohledu reagovala na kauzu Dominika Feriho, který si měl na ženách vynucovat sex, prvně i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Jestli jsou pravdivé výpovědi o chování poslance Feriho, pak to bohužel zapadá do schématu jednání TOP 09. Reálné činy jsou přesným opakem líbivých slov,“ uvedla v úterý, kdy byl zveřejněný článek Apoleny Rychlíkové a Jakuba Zelenky na jejich domovských médiích, tedy na serveru A2larm a Deníku N.

O den později přidala ministryně Maláčová reakci, ve které děkuje ženám, které v článku promluvily, za odvahu. „Tohle toxické obviňování obětí musí přestat! Jak se to asi čte ženám, které promluvily o predátorském chování pana Feriho? Kdo se jich zastane?“ napsala Jana Maláčová k úvahám, že ženy měly jít věc oznámit na policii.

Reklama

Doporučované