Hlavní obsah

Pivo jenom k jídlu, ale vydatnému. Britové oživili zvyk z Československa

Foto: Profimedia.cz

Raj Patel Jade Woodová si dopřává pivo a skotské vejce v hospodě King Edward VII ve Stratfordu ve východním Londýně. (The Sun/News Licensing).

Reklama

Substantial meal, vydatné jídlo. Asi nejskloňovanější pojem Británie těchto dnů. V oblastech s 2. stupněm epidemických opatření vám bez vydatného pokrmu nenalijí. Na definici vydatného jídla se ale neshodne ani Johnsonova vláda.

Článek

Pivo jedině k jídlu. Tuhle větu ze stravovacích zařízení v komunistickém Československu si ještě řada z vás pamatuje. Koronavirová Anglie teď v oblastech s označením Tier 2, které spadají do prostřední kategorie epidemických opatření, zažívá úplně stejný model, jenž se týká plných 32 milionů obyvatel.

Pivo i jakýkoli jiný alkohol vám tak v anglickém pubu nebo restauraci (opatření se skutečně týká Anglie, nikoli celé Velké Británie, pozn. red.) nalijí jen k jídlu. Myšleno pořádnému jídlu, abychom nepoužívali jen slovo „vydatné“. Existuje shoda, že takovým pokrmem nejsou oříšky nebo chipsy. Jenže kudy onu pomyslnou čáru za nevydatnými pokrmy narýsovat?

Ke zmatečnosti situace přispívá to, že ti členové londýnského kabinetu, kteří v posledních dnech komunikovali se sdělovacími prostředky, poskytli poněkud rozdílnou definici.

Tón udal ministr pro bydlení a místní samosprávu Robert Jenrick. „Je to něco, co byste si dali k obědu nebo k večeři,“ čímž množinu věru příliš nezúžil. Později pro LBC tento politik Konzervativní strany upřesnil, že samotný kus cornish pasty (kapsa z tradičního cornwallského těsta většinou plněná směsí mletého hovězího s cibulkou) by coby vydatný pokrm nestačil, ovšem doplněný na talíři o hranolky nebo malý salát by už stačil.

Nejcitovanějším se ovšem stal popis „mezní situace“ z úst George Eusticeho, který má v Johnsonově kabinetu na starosti životní prostředí a potraviny. „Vydatným jídlem by mohlo být Scotch Egg ovšem za předpokladu, že v daném podniku bude obsluha, i když by často tohle jídlo mohlo být bráno jako předkrm.“ Eustice je přitom na skotská vejce (vařené vejce uvnitř osmažené „koule“ mletého masa obaleného ve strouhance) odborník. Jeho rodina je totiž na své farmě v hrabství Cornwall prodává.

V okamžiku, kdy Angličané začali na sociálních sítích řešit své nejlepší a nejhorší zkušenosti se Scotch Egg a jaká „vychytávka“ je nezbytná pro skutečně chutný výsledek, vhodil do celé debaty „granát“ mluvčí britské vlády. Ten totiž Eusticeho definici nepřímo negoval tím, že tzv. „bar snacks,“ za nějž hodně lidí právě Scotch Egg považuje, vydatným jídlem není.

Aby toho nebylo málo, jeden z poslanců podle Telegraphu vyštrachal verdikt vrchního soudu z 60. let minulého století, který za „table meal“, řádný pokrm servírovaný u stolu, označil i sendvič vyšperkovaný nakládanou okurčičkou a červenou řepou.

Pokud se začteme do definice „jídla v restauraci“, které nabízí starší brožurka britské vlády pro dělení země do různých epidemických stupňů, pak jde o „pokrm, který sní osoba usazená u stolu, u pultu nebo u jiného zařízení, jež slouží jako stůl“. A tady se už Britové začali dostávat na území vytyčené skupinou Monty Python a seriálem Jistě, pane ministře.

Přesně v tomto duchu se k vlastnímu výkladu pravidel rozhodla přistoupit hospoda Caxton Arms v jihoanglickém Brightonu. Její provozovatel totiž opatřil jeden z druhů prodávaného piva značkou „Substantial Meal“, vydatný pokrm. Zákazníci tak mohou po vydatném pokrmu s obsahem alkoholu 5,1 procent sáhnout rovnou, bez vidličky a nože.

Dojez a běž!

Prudký spor se rozhořel i kolem toho, kolik toho může host ke svému „vydatnému pokrmu“ vlastně vypít. Podle mluvčího vlády by měli hosté pubů a restaurací podnik opustit ve chvíli, kdy dojedí.

Pokud tak chcete za večer vypít 4 nebo 5 piv, měli byste se s jídlem vysloveně loudat. Nepředpokládá se, že by se našlo příliš zákazníků, kteří by se drželi hyperkorektního výkladu „co drink, to vydatný pokrm“. Ať už to bereme finančně, nebo kaloricky.

Dalším ne zcela probádaným teritoriem je téma, zda si lidé mohou dát jídlo dohromady se svými spolustolovníky, ale alkohol konzumovat jaksi individuálně.

I v Anglii platí, že pokud mají provozovatelé pubů vrcholící druhou vlnu pandemie koronaviru přežít, potřebují ekonomicky úspěšný měsíc prosinec. Vláda Borise Johnsona zdůrazňuje, že si je toho dobře vědoma.

Reklama

Doporučované