Hlavní obsah

Bezos ukázal svou „Oblast 51“. Blue Origin přistává na vlastním Měsíci

Podívejte se, jak Blue Origin testuje přistání na vlastním kousku Měsíce.Video: Blue Origin, Jan Marek

 

Reklama

Soukromá vesmírná společnost nejbohatšího člověka na světě už vynesla své první turisty za hranici kosmu, zažalovala NASA, pozastavila práci na lunárním modulu od SpaceX a naposled ukázala i vlastní „cvičný“ kousek Měsíce.

Článek

V den 52. výročí přistání prvních lidí na Měsíci, Neila Armstronga a Buzze Aldrina, úspěšně vynesla raketa New Shepard firmy Blue Origin až do výšky 100 kilometrů modul RSS First Step se zakladatelem podniku a současně nejbohatším člověkem světa Jeffem Bezosem a třemi dalšími turisty.

Pokořil rekordy s nejstarší a nejmladší osobou v kosmu

Spolu s podnikatelem letěl také jeho bratr Mark, 82letá průkopnice letectví a nově nejstarší osoba ve vesmíru Wally Funková a 18letý Oliver Daemen, který se stal naopak zase nejmladším člověkem v kosmu.

Blue Origin se tak zařadila mezi soukromé firmy, které vedle vládních a mezinárodních agentur dokážou vynášet do vesmíru astronauty. Nebyla ovšem první, která za účelem privátní cesty tento tzv. suborbitální let na nižší oběžné dráze Země zvládla.

Konkurenční firma Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona bere jako prostor pro suborbitální lety už výšku 80 kilometrů, kterou jako patu vesmíru údajně uznává americká armáda. A právě tuto hranici překonala už o devět dní dříve. Její raketoplán VSS Unity nesl na palubě jako kosmického turistu přímo zakladatele podniku.

Branson je však podle Bezose spolu se „čtyřmi procenty světa“ jediným miliardářem podnikajícím v této oblasti, pro kterého začíná vesmír v této výšce. Pro zbytek světa začíná vnější prostor až nad 100 kilometry – na Kármánově hranici.

A Bezos na rozdíl od Bransona cílí mnohem dál než za 80 nebo 100 kilometrů. Jednoho dne by rád, údajně pouze za vědeckými účely, dopravoval lidi také na Měsíc a Mars. A právě v tomto ohledu se angažuje u zmíněných vládních agentur, konkrétně u americké NASA, jež má s plánovaným termínem znovudobytí lunárního povrchu v rámci programu Artemis v roce 2024 k tomuto jeho cíli nejblíž.

Proč Blue Origin žaluje NASA. Vznikne tandem Bezos–Musk?

Otázkou je, nakolik se Blue Origin „angažování“ u amerického kosmického úřadu vyplatí.

Společnost Jeffa Bezose totiž naposledy zažalovala NASA kvůli rozhodnutí agentury uzavřít po výběrovém řízení na stavbu pilotovaného lunárního modulu pro program Artemis smlouvu s další konkurenční soukromou firmou SpaceX, kterou založil a řídí druhý nejbohatší člověk světa Elon Musk. Kontrakt dosahuje hodnoty 2,9 miliardy dolarů.

NASA teď kvůli žalobě až do soudního slyšení ke 14. říjnu práce na lunárním modulu pozastavila. Podle Blue Origin byla její nabídka tak srovnatelná se SpaceX, že měla agentura vybrat pro zakázku obě firmy. Americký kontrolní úřad GAO je ale zatím toho názoru, že vládní kosmická agentura měla plné právo vybrat i jen jeden podnik.

Firma neustává ve vývoji a propagaci

Soukromá vesmírná společnost ale zřejmě zůstává optimistická a neustává ve svých testech ani reklamních taženích.

Minulý týden vynesla na nižší orbitu při 17. úspěšné zkoušce svou kompletně znovupoužitelnou raketu New Shepard. Tentokrát s nákladním modulem RSS H.G. Wells, který na palubě testoval i několik vědeckých nástrojů pro NASA, včetně speciálního laserového měřiče vzdálenosti a členitosti povrchu LIDAR a počítače pro zpracování snímaných dat.

Právě kvůli testování nových senzorů amerického kosmického úřadu, ale prý i pro zlepšení vlastních systémů staví Blue Origin v západním Texasu „nové lunární hazardní pole“ napodobující povrch Měsíce.

„Pomůže nám zlepšit systémy, které nám pomohou přistát na Měsíci,“ zveřejnila firma na svém oficiálním twitterovém účtu v příspěvku. Na stavební ploše vedle startovací plošiny Launch Site One se podle ní děje „hodně lunárních aktivit“.

Reklama

Doporučované