Hlavní obsah

Bezpečnostní riziko v křivoklátských lesích. Ukrajinský podnikatel v exekuci nakupuje od státu

Bezpečnostní riziko v křivoklátských lesích.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Starosta Hředel na Berounsku a poslanec ČSSD Richard Dolejš brání prodeji státní nemocnice do rukou pozdezřelé společnosti.

Článek

Poslanec Sněmovny Richard Dolejš napsal ministru financí Andreji Babišovi. Chce aby zastavil prodej kdysi utajované strategické nemocnice, která stojí v křivoklátských lesích u Hředlí na Berounsku.

Babišovi podřízený Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových totiž léta nevyužívaný objekt prodává za 26 milionů firmě, jejímž jednatelem je český občan ukrajinského původu Viktor Tomyšynec. Seznam však zjistil, že existují důvody pro podezření, že je jen nastrčenou figurou.

Zjištění, z nichž toto podezření plyne, jsme přinesli v následující videoreportáži.

Video: Komu stát prodává tajnou nemocnici? Spolumajiteli spící firmy se 42 ukrajinskými společníky

Proč je podezřelý prodej nemocnice na Berounsku.Video: Hanuš Hanslík

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nemocnici nabízel ke koupi celkem sedmkrát. Nejdříve za částku skoro 39 milionů korun, ale protože nebyl zájem, cena postupně klesla o 13 milionů níže.

„Podal jsem na ministra financí písemnou interpelaci. Chtěl bych, aby prodej zastavil," řekl Seznamu poslanec Dolejš, který prý kontaktoval s hředelským problémem také premiéra.

„Byl bych rád, kdyby tuto věc řešila Bezpečnostní rada státu," uvedl Dolejš.

Stát už firmě pana Tomyšynce nabídl k podpisu kupní smlouvu, firma má na její podpis čas do konce dubna. Existuje však ještě velmi jednoduchá možnost, jak prodeji zabránit. Protože objekt nemocnice stojí v chráněné krajinné oblasti, musí ho ještě schválit Ministerstvo životního prostředí. Pokud by ministerstvo bylo z jakéhokoliv důvodu proti, firma objekt nedostane.

Reklama

Doporučované