Hlavní obsah

Bezproblémový člověk odmalička, tvrdí lidé z rodiště střelce z Ostravy

Foto: Twitter.com/PolicieČR

Ctirad V. zastřelil v ostravské fakultní nemocnici šest lidí, na útěku spáchal sebevraždu.

Reklama

Rodná vesnice „tichého střelce“ z Ostravy Ctirada V. je zahalená ve smutku. „Jeho kamarádi tomu nemohou uvěřit,“ tvrdí obyvatelé místa, kde muž strávil dětství i část dospělosti.

Článek

V mrazivý středeční podvečer je v Jilešovicích na Opavsku už obvyklá tma. Okolí prosvětlují jen vánoční ozdoby v oknech starousedlíků a místní dominanta, kaple svatého Jana Nepomuckého uprostřed vesnice. Obyvatelé okolních domů se zatím jen těžko smiřují s tím, že dosud klidné místo s bezmála tisícovkou obyvatel se přes noc stalo rodištěm masového vraha.

„Ne, nemůžete se na nic zeptat, jsem na procházce se psem,” odmítá rovnou jedna z místních. Oči má zalité slzami.

Ctirad V. – bývalý spolužák, soused a také kamarád řady zdejších obyvatel – v úterý v sedm hodin ráno zastřelil pistolí šest náhodných lidí v nedaleké Fakultní nemocnici v Ostravě.

Lidé v Jilešovicích událost sledují v novinách, na monitorech počítačů i u televizních obrazovek.

Otevřeně mluvit o útočníkovi a jeho rodině ale chtějí jen výjimečně.

„Je to ještě hodně čerstvé, všichni se to tu snažíme vstřebat,” odpovídá další z nich – tentokrát už ochotněji.

Všichni obyvatelé malé vesnice vedle Ostravy se shodují na jednom – nic nenasvědčovalo tomu, že by se k podobnému činu chystal.

„Vyrůstal tady od dítěte a mohu říct, že to byl bezproblémový člověk. Ani jeho rodiče si nic takového nezasloužili,“ říká žena, která ve vesnici už léta žije.

„Mám souseda, který s ním chodil do školy, a ten je z toho úplně v šoku. Nechápe, jak to mohl zrovna on udělat,“ vypovídá další.

Svědectví místních odpovídají tomu, co o útočníkovi od začátku říká policie. Tichý střelec nebo osamělý vlk totiž do poslední chvíle nedá o svém činu nikomu vědět. Nejedná z politického ani teroristického motivu, motivuje ho pouze osobní prožitek. K činu ho doženou myšlenky, které se nesetkávají s pochopením lidí z jeho okolí.

„Chvilku jsme si psali, vsugeroval si rakovinu. Výsledky z vyšetření měl ale v pohodě, nevěřil jim. Na doktory byl naštvaný, že s ním nic nechtějí dělat a posílají ho na psychiatrii,“ prozradila pro server extra.cz žena, která byla se Ctiradem V. v kontaktu přes sociální síť.

O svých domnělých zdravotních problémech si muž na Facebooku dopisoval hned s několika lidmi, včetně frýdecko-místeckého zpěváka Davida Stypky.

„Takový ten pocit, kdy si čtrnáct dní píšete na Messengeru s člověkem, co se s vámi nějak ztotožňuje, a on pak zastřelí mnoho lidí a nakonec sebe. Ctirad V. byl evidentně labilní, ale že až takhle, to jsem bohužel nepoznal. F*ck! Je mi to líto,“ napsal na sociální síť. S mužem si údajně dopisoval dva týdny, celou dobu mu prý tvrdil, že má rakovinu, ale lékaři ho nechtějí léčit.

Podle ředitele nemocnice Jiřího Havrlanta 42letý stavební technik jen pár dnů před osudným ránem v nemocnici absolvoval vyšetření: „Byl zde léčen konziliárně – to znamená, že ho sem poslali z jiné nemocnice na provedení vyšetření, ke kterému v původním zařízení nemohlo dojít.“

Pak se Ctirad V. dozvěděl výsledky. Po nich měla absolvovat další vyšetření, k těm už ale nedošlo. „Nemůžeme se vyjadřovat ke spekulacím, jestli byl vyšetřen na onkologickém oddělení ani jestli byl poslán k vyšetření na psychiatrii. Policie věc ještě neuzavřela a my nemůžeme sdělovat informace o zdravotním stavu pacientů,“ doplnil Havrlant.

Oddělení traumatologie si ale podle personálu nemocnice muž vybral náhodně. Seznamu sdělili, že na bezpečnostních kamerách nejdříve procházel nemocnicí, až poté si k útoku vybral právě čekárnu úrazové ambulance.

„Přišel a začal střílet. Asi proto, že tam v tu chvíli bylo nejvíce lidí,“ sdělil jeden z nich. O incidentu ale všichni z nich konkrétněji mluvit odmítají.

Střelba se v čekárně ozvala v 7:19 ráno. Muž ranami do hrudníku a do hlavy usmrtil šest lidí, jakmile nestihl doplnit zásobník, dal se na útěk. Mezi oběťmi byli čtyři muži a dvě ženy. Tři zemřelí muži pracovali u vězeňské služby. Jeden z nich při útoku vlastním tělem před smrtí ochránil svoji nezletilou dceru.

„Nechci ho blíž hodnotit. Znal jsem ho jako dítě, byl o deset let mladší, prostě normální kluk,“ sděluje nakonec jeden z hostů jilešovické restaurace.

„Za osm let, co tady pracuji, jsem tu na něj ani jednou nenarazila. Nechodili sem ani jeho rodiče. Ty jsem potkala jen několikrát, a to jen tady na hřbitově,“ doplňuje výčepní, zatímco v pozadí o události znovu informuje hlasatel v rádiu. „Posloucháme to tady v hospodě, musí to pro ně být nepředstavitelné.“

Reklama

Související témata:

Doporučované