Hlavní obsah

Byl střelec z Ostravy nemocný? Diagnózu jsme nestačili stanovit, říká ředitel nemocnice

Lékaři i sestřičky okamžitě po incidentu začali poskytovat první pomoc. Patří jim velký dík, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf ostravské nemocnice Jiří Havrlant.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Budeme analyzovat všechna opatření, zda není možné bezpečnost nemocnice zvýšit, uvedl Jiří Havrlant.

Článek

Jak se stal Ctirad V., který v úterý zastřelil v čekárně traumatologické ambulance šest lidí a tři vážně zranil, pacientem ostravské nemocnice? Informovalo vedení zaměstnance a také pacienty dostatečně o hrozbě, které zdravotnické zařízení čelilo? Přinášíme rozhovor s ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava Jiřím Havrlantem.

Co se dělo bezprostředně po úterním incidentu?

Já bych chtěl především poděkovat personálu. Lékaři a sestřičky, kteří byli přítomni na traumatologickém centru, okamžitě začali podávat po střelbě první pomoc. A také lidé z okolních ambulancí okamžitě pomáhali.

Situace v té chvíli navíc byla nepřehledná. Nevěděli, jestli jsou ještě v ohrožení. Že mezitím střelec odešel, se dozvěděli později.

Den po tragédii je traumatologické centrum uzavřené. Kolik dostanou jeho zaměstnanci volna?

Kolik bude třeba. Ti, kteří tam v tu chvíli pracovali, mají volno, jsou ve spojení s psychology a interventy. Až budou cítit, že mohou do práce, tak přijdou.

Kromě samotné ambulance traumatologie funguje celá nemocnice normálně. A zítra bychom rádi otevřeli i tu ambulanci.

Po střelbě zůstali kromě šesti mrtvých tři zranění. Jaký je jejich stav?

Jedna pacientka je v kritickém stavu a je v péči anesteziologů a neurochirurgů. Druzí dva pacienti jsou po operacích a mimo ohrožení života.

Koluje řada spekulací, co se týče pachatele. Byl zdejším pacientem?

Byl u nás konziliárně vyšetřen v uplynulých týdnech.

Můžete vysvětlit, co to znamená konziliárně vyšetřen?

Naše nemocnice kromě standardní zdravotní péče poskytuje i péči specializovanou nebo super specializovanou. To znamená, že k nám jiné zdravotnické zařízení vyslalo tohoto pacienta, protože žádalo pro stanovení diagnózy vyšetření, které není samo schopné provést. To se stalo a měla zřejmě následovat další vyšetření následně na tom samotném pracovišti.

Mluvilo se o tom, že byl na hematologicko-onkologickém oddělení. Můžete to potvrdit?

Toto teď má na starosti policie, která bude celý postup diagnostického procesu kontrolovat a prověřovat.

Víte tedy v tuto chvíli, jestli byl nemocný nebo nebyl?

Nebyla stanovena diagnóza.

Hodně se také mluvilo o tom, jaká tady panovala po incidentu atmosféra nebo panika. Jak jste šířili informaci, že je tady střelec?

Po té půl osmé, kdy jsme se dozvěděli o incidentu, jsme po příjezdu policie a záchranných složek integrovaného systému svolali krizový štáb nemocnice a současně byl svolaný krizový štáb kraje. My jsme potom, když jsme měli základní informace, rozeslali zprávu pomocí našeho intranetu a pomocí tzv. zprávičníku, který vyskakuje na obrazovku počítače.

Zároveň odešel e-mail. Vše obsahovalo výzvu, aby zaměstnanci zůstali ve svých ordinacích nebo inspekčních pokojích a nevycházeli.

Co se dělo potom?

Pak probíhala evakuace polikliniky. To trvalo pár hodin, než byla jistota, že jsou všichni občané a zaměstnanci z budovy pryč. A pak jsme se dozvěděli, že ten střelec už nežije. Takže potom jsme i odvolávali výzvu, aby zaměstnanci byli uzavření ve svých pokojích.

Někteří zaměstnanci si ovšem stěžovali, že v budově je rozhlas, kterým jste je mohli informovat.

No, my tady máme v nemocnici tzv. hlásiče požáru, které jsou automatické, a spouštějí se signálem, když by byl požár. Do toho se nedá vstoupit a dát tam jinou zprávu. V části budovy rozhlas je, ale ne všude. A my chtěli, aby ta zpráva byla centrální a nevznikala panika a nedocházelo k dezinformacím.

Nicméně budeme postup vyhodnocovat, jestli nebyla třeba časová prodleva a nejsou potřeba nějaké úpravy. Stejně tak analýzou projdou opatření, která jsme v minulosti přijali v rámci ochrany nemocnice jako jednoho z největších takzvaných měkkých cílů v regionu, zda jsou dostatečná, aby se podobná rizika minimalizovala.

Máte nějaké vysvětlení pro to, jak unikly snímky, na nichž jsou zachyceny oběti střelby?

Je to teď v řešení policie a našeho odboru bezpečnosti a krizového řízení.

Celý rozhovor si můžete pustit nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované