Hlavní obsah

Rozhlas po střelbě zůstal hluchý, stěžuje si personál ostravské nemocnice

Foto: Profimedia.cz

V ostravské fakultní nemocnici v úterý zemřelo po útoku střelce šest pacientů. Ilustrační snímek.

Reklama

O řádění střelce jsme se dozvěděli pozdě, stěžují si zaměstnanci. Nechtěli jsme šířit paniku, vysvětluje vedení nemocnice.

Článek

Desítky minut v nevědomosti, zabarikádovaní na svých odděleních. Pacienti i personál ostravské nemocnice v úterý dopoledne zažili nekonečné chvíle nejistoty a strachu, o nichž doposud maximálně četli při teroristických útocích v zahraničí.

Z ostravské fakultní nemocnice, kde po řádění střelce zůstalo šest mrtvých, teď od některých zaměstnanců zaznívá kritika, že nebyli dostatečně a včas informovaní o situaci. „Nedávno tu instalovali nemocniční rozhlas. Reproduktor je na každém pokoji. Je to nejrychlejší způsob, jak informovat o krizové situaci. K tomu byl rozhlas zařízený, ale zůstal hluchý,“ postěžoval si doktor, který si nepřál zveřejnit jméno. Redakce však jeho identitu zná.

Podívejte se na rozhovor s ředitelem ostravské fakultní nemocnice Jiřím Havrlantem

Rozhovor s ředitelem ostravské fakultní nemocnice Jiřím HavrlantemVideo: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Podrobnosti k útoku neslyšeli ani pracovníci v jedné z laboratoří. „O střelbě jsem se dozvěděla od kolegyně, která měla zrovna volno. Leží tu její maminka a ta jí volala. Byli jsme jen zamknutí v laboratořích a čekali, co se bude dít,“ popsala jedna z pracovnic.

Rozhlas přitom o incidentu informoval třeba studenty a zaměstnance nedaleké Vysoké školy báňské.

Lékař byl v době útoku na lůžkovém oddělení, několik stovek metrů od střelby. „V uvozovkách ověřený zdroj nám nejdříve řekl, že jde jenom o cvičení a nic se neděje. Pracovali jsme dál. Že nemáme vycházet, jsme ani nevěděli. První informace se objevila po víc než hodině na intranetu, ale kdo se tam v takovou chvíli dívá?“ zlobil se lékař, který běžně dochází na ambulanci nedaleko místa tragédie. „Naštěstí jsem tam dneska nemusel,“ dodal.

Ředitel nemocnice Jiří Havrlant zdůraznil, že bylo třeba šířit informaci jedinou cestou. „Když jsme měli základní informace, rozeslali zprávu pomocí našeho intranetu a pomocí tzv. zprávičníku, který vyskakuje na obrazovku počítače. Všem také došel email,“ řekl pro Seznam zprávy.

Vysvětlil také, proč rozhlas v některých částech zařízení zůstal hluchý. „Ten rozhlas není zavedený v celé nemocnici. Konkrétně na poliklinice jsou jen požární hlásiče, které nemohou hlásit nic jiného. Navíc jsme se rozhodli nevyvolávat paniku po celém areálu, aby se třeba lidé nepřipletli střelci do cesty,“ vysvětlil Seznam Zprávám ředitel.

Právě proto informaci poslalo vedení opravdu jen prostřednictvím intranetu. „Budeme samozřejmě analyzovat postup, jestli nešlo zaměstnance v podobné situaci informovat lépe,“ dodal Havrlant.

Podle lékaře se oficiální informaci nedozvěděli ani všichni vedoucí oddělení. „Některým prý přišly SMS. My jsme nevěděli nic. Až když média začala informovat o střelbě, vrchní sestra oddělení zamkla,“ uvedl.

Další informace personál získal z živého vysílání televize. „Dívali jsme se, jak vedoucí pracovníci říkají, že všichni se vše dozvěděli včas. My ještě v té chvíli neměli žádnou oficiální informaci o střelbě. Je to selhání,“ postěžoval si doktor.

Kusé informace tak dostávali jen od známých a spolupracovníků. „Kolegovi volal doktor, že prošel přes traumatologickou ambulanci a viděl tam skutečně dva mrtvé,“ popsal lékař.

Za zamčenými dveřmi oddělení čekali několik hodin. „Volali všichni možní známí, rodina, jestli jsem v pohodě. Bylo to nepříjemné a zároveň dlouho nebylo jasné, zda už útočníka chytili,“ dodal.

Teprve před polednem mohli oddělení znovu odemknout.

Reklama

Související témata:

Doporučované