Hlavní obsah
Online

Online: Reakce na Ostravu. Střelce mají odhalit chytré kamery

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Chytré kamery umějí poznat, jestli má u sebe člověk zbraň.

aktualizováno •

Experti zkoumají zbraň, kterou policisté našli v úterý v Děhylově na Opavsku na místě sebevraždy střelce z ostravské fakultní nemocnice.

Článek

Po úterní střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava zemřelo sedm lidí, další dva jsou zranění. Sedmou obětí je žena, která byla v kritickém stavu.

Útočník Ctirad V. byl zhruba tři hodiny na útěku. Policie následně uvedla, že se muž střelil do hlavy a zranění podlehl.

Klíčovou roli při pátrání po střelci z ostravské nemocnice sehrála jeho matka. Podle iDnes.cz syna, který se jí k činu přiznal policii nahlásila.

Tři z obětí byli pracovníci Vězeňské služby, z toho jeden opustil toto zaměstnání před deseti lety. Na tiskové konferenci to uvedl šéf Vězeňské služby Petr Dohnal. Deník Právo zase uvedl, že další obětí střelby se stala bývalá zdravotní sestra z nedalekého krevního centra.

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel dodal, že vyšetřovatelé dále zjišťují, co bylo motivem útoku. Potvrdil, že střelec neměl legálně drženou zbraň. „Šlo o českou zbraň ráže devět milimetrů para,“ dodal Kužel.

Podívejte se na fotogalerii ze střelby v Ostravě

+6

  • Kraj chce dát do nemocnic chytré kamery, které poznají člověka se zbraní

    Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák chce propojit krajské zařízení, především nemocnice, vysokorychlostním internetem a do této sítě by rád připojil i takzvané chytré kamery, které by uměly rozpoznat to, že někdo vytáhne a drží zbraň. „Tyto systémy už dnes fungují, jsou ale velmi drahé. Jedna taková autonomní kamera stojí kolem 350 tisíc,“ řekl pro Seznam Zprávy Vondrák. Řešením by proto mělo být zapojení kamery do společné sítě, což pomůže vyhodnocení konkrétní situace i rychlosti reakce na případný útok.

  • Poslední zraněný je už v domácí péči

    Po úterní střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) už ve zdravotnickém zařízení nezůstává žádný pacient. I druhého zraněného muže lékaři dnes odpoledne propustili do domácí péče. Dvaačtyřicetiletý střelec zabil sedm lidí. Sedmá oběť, kterou muž střelil do hlavy, podlehla svým zraněním ve čtvrtek. Žena byla od útoku v kritickém stavu. Jeden ze zraněných mužů byl do domácího léčení propuštěn ve čtvrtek. „Poslední postřelený pacient byl právě teď propuštěn z nemocnice do domácí péče,“ uvedla před 15:00 mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

  • Policie zkoumá zbraň střelce

    Experti zkoumají zbraň, kterou policisté našli v úterý v Děhylově na Opavsku na místě sebevraždy střelce z ostravské fakultní nemocnice. Balistická zkouška musí potvrdit, zda je to zbraň, kterou dvaačtyřicetiletý muž z Opavska zabil sedm lidí a dva zranil, uvedla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušová. Policie podle ní bude mít výsledky během několika týdnů.

    Několik týdnů budou kriminalisté čekat i na výsledky pitev vraha a jeho obětí. Stejně dlouho potrvá také samotné vyšetřování celého případu, které má objasnit například střelcův motiv nebo jak přišel ke zbrani. V čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky totiž střílel z nelegálně držené zbraně.

  • V nemocnici zůstává poslední zraněný

    V nemocnici nadále zůstává jeden zraněný, uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová. Žena, která byla po střelbě v kritickém stavu, ve čtvrtek odpoledne zemřela. Dalšího zraněného lékaři ve stejný den pustili do domácí péče.

  • Muž hrozil útokem na nemocnici v Uherském Hradišti

    Osmapadesátiletý muž ve čtvrtek odpoledne telefonicky vyhrožoval, že by se v nemocnici v Uherském Hradišti mohlo stát to, co v úterý ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Policie ho zadržela, dnes ho obviní z šíření poplašné zprávy, navrhne také jeho vzetí do vazby. V případě odsouzení hrozí muži rok až pět let vězení. Kolem třetí hodiny přijali na ministerstvu zdravotnictví telefonát od neznámého muže, který uvedl, že má nějaké zdravotní potíže, doposud nebyl nikým vyslyšen a zda slyšeli o události v Ostravě. A že něco podobného by se mohlo stát také v nemocnici v Uherském Hradišti. Do nemocnice vzápětí vyjelo několik policejních hlídek. Policie muže z Uherskohradišťska dopadla zhruba dvě hodiny po telefonátu v bytě ve Zlíně, v dechu měl 1,96 promile alkoholu. Policisté zjistili, že muž legálně nevlastní žádnou zbraň a má v rejstříku trestů devět záznamů násilného i majetkového charakteru. Noc strávil v policejní cele, ráno ho policie eskortovala k uherskohradišťským kriminalistům, kteří se případem dále zabývají.

  • Účet na pomoc pozůstalým zřídila také Vysoká škola báňská

    Transparentní účet na pomoc pozůstalým po obětech střelby zřídila také Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB–TUO). Studenti a zaměstnanci tam mohou posílat své příspěvky. Informaci škola dnes zveřejnila na svých internetových stránkách a facebookovém profilu. Transparentní účet má číslo 291463872/0300. Příspěvky lze zasílat do 31. března. Poté bude vybraná částka ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Ostrava předána rodinám obětí, uvedla univerzita. Na účtu bylo v 10:20 zhruba 18 000 korun. Univerzita sídlí v těsné blízkosti školy, a musela tak po střelbě přijmout mimořádná bezpečnostní opatření. Škola uzavřela vchody a o střelbě studenty a personál informovala rozhlasem. „Univerzita vyjadřuje pozůstalým soustrast s jejich ztrátou. Žádná slova nemohou vyjádřit smutek, který teď prožívají,“ uvedli zástupci školy na webových stránkách.

  • Lidé už poslali rodinám obětí střelce a zraněným přes 800 000 korun

    Na podporu rodin obětí ostravské střelby a zraněných už lidé poslali na účet Fakultní nemocnice Ostrava přes 800 000 korun. Nemocnice eviduje 1 138 dárců, posílají nejčastěji sumy do 2 000 korun, řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. „Dnes ráno bylo na účtu 833 000 korun,“ uvedla mluvčí. Dodala, že přispívají především jednotlivci, a to částkami v rozmezí od 100 do 2 000 korun. Přišly ale i větší sumy. Několik lidí poslalo 10 000 korun, či dokonce 20 000 korun. Nemocnice zřídila transparentní bankovní účet číslo 73030761/0710. Dárci tam mohou přispívat do 31. března 2020. Do té doby nemocnice upřesní, jak bude peníze rozdělovat.

  • Kriticky zraněná žena zemřela

    Žena zraněná při úterní střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava ve čtvrtek zemřela. Informaci zveřejnila ČT. Počet obětí dvaačtyřicetiletého střelce tak vzrostl na sedm. Další dva zranění muži jsou mimo ohrožení života, jeden byl ve čtvrtek již z nemocnice propuštěn do domácí péče.

  • Středočeský kraj uspořádá cvičení pro lékaře

    Středočeský kraj uspořádá cvičení reagující na střelbu v ostravské fakultní nemocnici. Personál dvou krajských nemocnic a dalších zdravotnických zařízení v okolí bude trénovat postup při napadení náhodným střelcem, řekla novinářům hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

    Připomněla, že kraj v minulosti připravil preventivní program pro školáky, který je měl připravit na možný útok ozbrojeného pachatele. Po událostech v Ostravě se hejtmanství rozhodlo uspořádat cvičení s podobným tématem, ale tentokrát v nemocnicích.

  • Lidé už poslali téměř 300 tisíc

    Lidé už na podporu rodin obětí ostravské střelby a zraněných poslali během zhruba 15 hodin od vyhlášení veřejné sbírky více než 270 000 korun. Číslo účtu přitom bylo zveřejněno ve středu večer. Sbírka vyhlášená Fakultní nemocnicí Ostrava bude fungovat do konce března.

    Transparentní bankovní účet má číslo 73030761/0710.

  • Policie už svědkům střelby vydala dvě třetiny věcí

    Svědci úterní střelby v budově polikliniky ostravské fakultní nemocnice si už vyzvedli dvě třetiny věcí, které v úterý v panice nechali na místě tragédie. Policie budovu po útoku uzavřela, postupně evakuovala zaměstnance a pacienty. Někteří lidé na místě nechali osobní věci. Ty policie od středy vydává ve své budově na adrese Českobratrská 10 v centru Ostravy. „Zatím jsme vydali lidem dvě třetiny věcí. Ve vydávání budeme pokračovat. Další svědci mohou přijít během pracovních dnů,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.

  • Obětí střelce je i bývalá zdravotní sestra

    Mezi oběťmi úterní střelby je i bývalá zdravotní sestra z krevního centra poblíž polikliniky. Žena šla na ambulanci s poraněnou rukou, nyní již byla v důchodu. „Byla to hrozně hodná sestřička, která vždycky všem pomáhala. Pacienti si ji oblíbili, i když jim brala krev, protože k nim byla velmi šetrná a vstřícná,“ řekl Právu zdroj, který znal dlouholetou zdravotnici osobně.

  • Jednoho z postřelených mužů už lékaři propustili z nemocnice

    V péči lékařů zůstávají dva zranění pacienti. „Jednoho z postřelených pacientů jsme dnes propustili do domácí péče. Druhý je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Dodala, že v jeho případě zatím není možné odhadnout další vývoj, popřípadě termín jeho propuštění. Stav nejvážněji zraněné ženy je stále kritický.

  • Bezproblémový člověk odmalička, tvrdí lidé z rodiště střelce

    Rodná vesnice „tichého střelce“ z Ostravy Ctirada V. je zahalená ve smutku. „Jeho kamarádi tomu nemohou uvěřit,“ tvrdí obyvatelé místa, kde muž strávil dětství i část dospělosti. Jak v Jilešovicích na Opavsku vstřebávají tragédii z úterý, si přečtěte v reportáži Nikoly Zwrtkové.

  • Zásah proti podezřelému byl správný, museli jsme konat, řekl Švejdar

    Policejní prezident se dnes vyjádřil k průběhu zatčení podezřelého muže v červené bundě, které se stalo terčem kritiky. „V tomto stojím natvrdo za rozhodnutím velitele opatření, který jej učinil. On věděl, že v Ostravě je ozbrojený pachatel, který zastřelil šest lidí, a on musel udělat něco, aby pachatele dopadl. Ty informace, které měl v tu chvíli k dispozici, naznačovaly, že by to mohl být podezřelý, který je na fotografii,“ vysvětlil situaci Švejdar. Ministr vnitra Jan Hamáček dodal, že policie v tu chvíli nemohla jednat jinak. „Stojím za tím rozhodnutím, které padlo,“ uvedl ministr.

  • Švejdar: Zveřejnění fotografií obětí je lidsky odsouditelná věc

    Policejní prezident Jan Švejdar okomentoval případ, který policie řeší ohledně zveřejnění fotografií obětí po střelbě v ostravské nemocnici. „Zveřejnění fotografie beru jako něco, co zdravý lidský rozum nepochopí. My únik šetříme. Je to lidsky odsouditelná věc,“ uvedl na tiskové konferenci policejní prezident.

  • Oddělení traumatologie se otevřelo poprvé po střelbě

    Fakultní nemocnice v Ostravě už otevřela i oddělení traumatologie, kde v úterý došlo ke střelbě. „Fakultní nemocnice již pracuje v plném provozu,“ uvedl v České televizi náměstek ředitele pro léčebnou péči Josef Srovnal. Dodal také, že na výzvu nemocnice s darováním krve se přihlásilo mnoho zájemců a nyní již nemocnice má krve dostatek. „Musíme již počty regulovat, reakce lidí ukázaly dobrou mentalitu regionu,“ řekl Srovnal.

Související témata:

Hlavní zprávy