Hlavní obsah

Poslední zpráva lékaře o střelci z Ostravy: Může mít chorobný strach z rakoviny

Po střelbě Ctirada V. zůstalo sedm obětí.

Reklama

Seznam zjistil podrobnosti o muži, který v úterý v ostravské fakultní nemocnici zaútočil se zbraní v ruce a zabil sedm lidí.

Článek

Dvaačtyřicetiletý stavební technik Ctirad V., který v úterý připravil v čekárně traumatologie v ostravské fakultní nemocnici o život sedm lidí, trpěl možná chorobnou obavou z toho, že má nádorové onemocnění.

Podezření na tuto diagnózu – odborně kancerofobii – přitom podle nových zjištění Seznamu formuloval lékař pouhých pět dní před tím, než Ctirad V. svůj čin spáchal.

Střelec byl totiž podle informací Seznamu letos 5. prosince na vyšetření právě v ostravské fakultní nemocnici.

Už zhruba tři měsíce si stěžoval na bolesti břicha, a tak k lékaři docházel opakovaně. Seznam zjistil, že byl na vyšetřeních v nemocnici v Krnově, ve Vítkovicích a přímo ve fakultní ostravské nemocnici.

Deklarované potíže Ctirada V. také konstatoval lékař ve svém závěru z kontroly ze zmíněného 5. prosince. Žádný konkrétní nález lékař nekonstatoval, uvedl však možnost, že Ctirad V. může zjevně trpět kancerofobií.

Lékař mu tehdy doporučil další návštěvu v poradně Vítkovické nemocnice kvůli vyšetření slinivky. A po novém roce – 3. 1. 2020 – měl Ctirad V. přijít do ostravské fakultní nemocnice znovu a podrobit se vyšetření na CT přístroji – tedy na počítačové tomografii. Za několik dní poté pak byl objednán na další kontrolu.

Jaké jsou skutečné potíže pozdějšího střelce, lékaři tedy nezjistili. „Nebyla stanovena jeho diagnóza,“ potvrdil Seznamu v rozhovoru také ředitel ostravské nemocnice Jiří Havrlant.

Na to, že si stavební technik dlouhodobě stěžoval na zdraví, upozornil už krátce po činu jeho nadřízený.

„Vzal si do hlavy, že je těžce nemocný a že ho nikdo nechce léčit. Docházel všude,“ řekl Českému rozhlasu Aleš Zygula, šéf firmy, kde útočník z ostravské nemocnice naposledy pracoval.

Známé jsou také informace, že si Ctirad V. myslel, že má nádor slinivky. Kvůli této nemocnici se koneckonců – jak vyšlo najevo – obrátil na sociální síti Facebook i na frýdeckomísteckého hudebníka Davida Stypku, který nedávno oznámil, že se kvůli této nemoci podrobil operačnímu zákroku.

Na Facebooku Stypka psal, že ho muž žádal, aby mu potvrdil rakovinu. „Samo o sobě mi to přišlo padlé na hlavu,“ uvedl zpěvák.

Reklama

Související témata:

Doporučované