Hlavní obsah

Krvavé záběry ze střelby v Ostravě unikly ven. Policie pátrá po viníkovi

Foto: Tomáš Svoboda

Při útoku v Ostravě bylo šest lidí zabito.

Reklama

Na sociálních sítích koluje fotografie čekárny, na které jsou vidět mrtvá těla po střelbě ve Fakultní nemocnici v Ostravě.

Článek

Je to první a zatím jediný autentický záznam o střelbě stavebního technika Ctirada V.

Muže, který během úterního rána přišel do Fakultní nemocnice v Ostravě na ambulanci traumatologie, a začal střílet. Po jeho útoku zatím šest lidí zemřelo. Další tři byli zraněni, z toho jeden je ve vážném stavu.

Zmíněným dokladem o jeho činu je fotografie, která během dopoledního vyšetřování unikla a lidé ji začali šířit po sociálních sítích. Jsou na ní vidět dvě bezvládně ležící mrtvá těla. Krev. Nebo řada osobních věcí, které tu po pacientech zůstaly.

Seznam ověřil, že jde opravdu o záběr z kamerového systému tohoto ostravského zdravotnického zařízení. Konkrétně tato fotografie vznikla tak, že její autor přefotil monitor jednoho z IT pracovníků ostravské nemocnice.

Lidé z jejího vedení, s nimiž Seznam mluvil, ale odmítají, že by fotka unikla od nich. Tedy že by jejím autorem byl někdo z IT oddělení nebo třeba zdravotní sestry. Ty díky této kameře běžně sledují, kolik lidí v čekárně je.

Mluvčí ostravské nemocnice Petra Petlachová k tomu jen řekla, že prošetřují, jak se fotografie dostala na veřejnost. „Prověřujeme to,“ uvedla bez dalších podrobností.

Podle informací Seznamu tento snímek vznikl, když se policisté při prohlídce koukali živě na záběry z kamery. Žádný záznam z útoku, který by kamery v nemocnici zachytily, prý neexistuje.

Mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková uvedla, že v této souvislosti se zabývají nejen tím, jak se fotografie dostala na veřejnost, ale také s jakými komentáři ji někteří lidé po sociálních sítích sdílí.

„V současné době nemáme žádné informace, že by ta fotografie od policie unikla,“ řekla Jiroušková.

Vyšetřovatelé také zjišťují, jaký motiv útočník měl. Ctirad V. se léčil v ostravském zdravotnickém zařízení na klinice hematoonkologie.

A podle informací Seznamu jeho zdravotní dokumentaci nemocnice již během úterního dopoledne zablokovala. Takže se k detailům jeho léčby dostane jen omezený okruh lidí a také policisté.

Reklama

Doporučované