Hlavní obsah

Biatlon bez diváků? I přes výzvu přijedou tisíce lidí, obává se starosta

Foto: Alexander Hassenstein / Bongarts / Getty Images

Starosta města žádá fanoušky, aby poslechli výzvu a na Světový pohár nejezdili (ilustrační foto).

Reklama

Světový pohár v biatlonu se bude muset kvůli riziku šíření koronaviru obejít bez fanoušků. Bezpečnostní rada státu rozhodla, že se v Novém Městě na Moravě sejdou jen sportovci. Počítají s tím ale opravdu všichni příznivci zimního sportu? Odpovídal starosta města Michal Šmarda.

Článek

Biatlon bude bez diváků, což bude určitě velké zklamání pro mnoho lidí, ať už domácích fanoušků, tak i zahraničních. Chystáte se i vy nějak na příjezd těch, kteří nedodrží varování nebo ke kterým se ta informace o zákazu třeba nedostane?

Já bych chtěl především poprosit všechny, aby rozhodnutí Bezpečnostní rady státu respektovali, protože ať už si o tom rozhodnutí myslíme cokoliv, tak ve chvíli, kdy takové rozhodnutí přestaneme respektovat, tak je to začátek naprostého chaosu a zmatku. Takže všechny moc prosím, aby to rozhodnutí, které oznámil pan předseda vlády Andrej Babiš, respektovali a závodů v Novém Městě na Moravě se jako diváci přímo na stadionu neúčastnili. To samozřejmě neznamená, že nemohou přijet na Vysočinu, nemohou si tady užít víkend, a pokud už mají koupený pobyt kdekoliv jinde, podívat se na závody v televizi. Ale prosím všechny moc o to, aby skutečně na stadion nechodili jako diváci a respektovali přání pana premiéra a Bezpečnostní rady státu.

Co když se přesto vydají? A když ne na stadion, tak do blízkosti tratí? Řešili jste tuto možnost s policií nebo se domlouvali s hasiči?

Ne. My ještě budeme mít poslední bezpečnostní jednání na radnici, kde se sejdeme se všemi složkami integrovaného záchranného systému, ale principiální zajištění toho režimu přímo na stadionu je věcí pořadatelů Světového poháru, samozřejmě ve spolupráci s Policií ČR. Naším úkolem je spíš zajistit pořádek v okolí, ve městě a v těch přilehlých oblastech. Takže tenhle režim je na organizátorech. I v tom je to velmi nepříjemné, to rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, protože já se samozřejmě obávám, že náklady na pořádání toho biatlonového šampionátu naopak vzrůstají, přičemž vypadávají příjmy, takže bohužel tam dojde k velkým ztrátám. A pro český biatlon je velmi důležité, aby se podařilo vyjednat kompenzaci těch finančních ztrát, protože jinak by to mohlo být pro český biatlon smrtící. A to si nikdo nepřejeme, to je něco, co by si ani vláda České republiky určitě nepřála.

Tomu všemu rozumím, ale spíše se ptám na situaci, že přijedou fanoušci z ciziny, nedostanou se na stadion, půjdou si někam popít, pak se rozhodnou, že za dvě hodiny se jede další závod a teď se tam budou chtít dostat. Jak se na to připravujete?

Všechny složky jsou dostatečně připraveny na nápor, na obrovský nápor diváků. Tak jak to bylo plánováno čili rozhodně není třeba jakékoliv složky posilovat. Ty složky jsou dostatečné. Takže já si myslím, že jak organizátoři, tak policie ČR v tomhle ten režim na závodišti zajistí, v tom problém rozhodně nebude.

Váš, řekněme, odborný odhad, tím, jak znáte město, tak mělo přijet 30 tisíc fanoušků. Kolik by jich podle vás mohlo dorazit a neuposlechnout výzvy?

Já to dneska neumím odhadnout, bude záležet na tom, jak dobře se podaří i přes média komunikovat tu zprávu, že Bezpečnostní rada státu rozhodla o tom, že diváci nebudou vpuštěni do areálu, že nemají jezdit, protože je v zájmu vlády, aby to proběhlo, nebo v zájmu nás všech, aby to proběhlo bez diváků. Ale dá se předpokládat, že přesto několik tisíc lidí přijede.

Je někde ta dráha volně přístupná, že by se tam ti lidé někudy mohli dostat?

Ta dráha samotná volně přístupná není, nicméně zastřešit ji po celé délce, zejména za těchto okolností, které nyní nastávají, není samozřejmě úplně jednoduché. Nicméně zvládnout se to bude muset, je to náročná věc.

Reklama

Související témata:

Doporučované