Hlavní obsah

Bude to smutné, ale existují vyšší principy, říká o biatlonu bez fanoušků Hamza

Foto: ČOV/Pavel Lebeda

V Novém Městě na Moravě se sejdou jen sportovci (ilustrační foto).

Reklama

Světový pohár v biatlonu se bude muset kvůli riziku šíření koronaviru obejít bez fanoušků. Bezpečnostní rada státu rozhodla, že se v Novém Městě na Moravě sejdou jen sportovci. Šéf českého biatlonu Jiří Hamza v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jaká opatření na místě budou panovat, jak to změní atmosféru závodu a jak vysoké budou ztráty.

Článek

Souhlasíte s rozhodnutím Bezpečnostní rady státu, aby byl Světový pohár v biatlonu bez diváků?

Já si myslím, že to není o tom, jestli souhlasím, nesouhlasím. Zkrátka Bezpečnostní rada státu nám to opatření nařídila a my jsme povinni ho ze zákona splnit a splníme ho.

Vítáte, že to je nakonec varianta biatlon ano, ale bez diváků než úplný zákaz?

Já si myslím, že by ten sport měl zvítězit, má to i ekonomický rozměr. Když závody uspořádáme, tak ekonomická ztráta je řádově o 20 milionů nižší. Takže já jsem rád, že se to odjede. Bude to sice takové smutné, ale o to víc se budeme těšit na příští rok.

Celkové ztráty už máte definitivně spočítané?

To je pořád stejné, to se od včera nezměnilo. Ty ztráty budou mezi 40 a 50 miliony korun.

Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda k tomuto rozhodnutí řekl, že to sice vítá, ale na druhou stranu si myslí, že to způsobí zmatek, že se obává, že část diváků stejně přijde. Máte také obavy nebo signály, že by něco takového mohlo nastat?

Já nevím, na základě čeho to pan starosta analyzuje, my děláme všechna opatření, vyzýváme všechny diváky, aby sem nechodili, protože by se situace akorát zkomplikovala. Já si myslím, že biatlonoví diváci jsou hrozně fajn a že nám pomohou svojí disciplinovaností v této těžké době pro nás, a myslím si, že to proběhne bez problémů.

Dostáváte nějaké reakce na rozhodnutí Bezpečnostní rady státu?

Já myslím, že to v této fázi není podstatné. Stát se nějakým způsobem rozhodl zareagovat na koronavirus tímto způsobem, existují nějaké zákony, které my musíme dodržovat, a my to bereme jako holý fakt a teď musíme ta opatření naplnit.

Někteří sportovci to už kritizovali nebo se k tomu vyjadřovali. Michal Krčmář dal na svůj Instagram fotku plného a prázdného stadionu s komentářem, že závodění bez fanoušků bude jako sex bez orgasmu. První muž biatlonu Martin Fourcade se zase nechal slyšet, že do Nového Města přijede celá biatlonová karavana, která byla před necelými 14 dny v Itálii, a to problém není, nebo Michal Šlesingr napsal, že nerozumí tomu, že by biatlon byl větším rizikem než takové letiště. Chodí vám takové reakce od sportovců?

Tak samozřejmě že ty reakce jsou. Ale musíme si zase férově říct, že existují vyšší principy, než je jen biatlon. A zkrátka státní orgány to takhle rozhodly a teď to rozhodnutí zpochybňovat nemá žádný smysl. Teď musíme odzávodit a říct si, z čeho se co zaplatí, jak se uhradí ztráty. Já rozumím pohledu sportovců. Ale je tu i politický rozměr, ve Švýcarsku zakázali akce nad 5 000 lidí, ve Francii nad 1 000 lidí. Vlády jsou zodpovědné za občany a myslet si o tom může kdo chce co chce, ale to rozhodnutí je zkrátka konečné a nemá smysl nad tím spekulovat.

Mluvíte o ztrátách a o tom, jak je nahradit. Budete chtít po státu kompenzace?

Já jsem včera mluvil s panem ministrem školství Plagou, máme se sejít. A potom bych se chtěl sejít s panem premiérem, abychom si řekli, jak ty ztráty zlikvidujeme.

Foto: Profimedia.cz

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

A v jaké výši byste chtěli ideálně, aby vám to stát pokryl?

Já myslím, že teď nemá smysl spekulovat. Je to rozhodnutí z nějaké vyšší moci a nám pojistka nic nevyřeší, takže budeme muset požadovat výši maximální. Ale uvidíme, je to ještě o jednání s krajským úřadem. Samozřejmě, že ta situace je nepříjemná. Jde o spoustu peněz, ale někde se ty peníze najít musí. (Rozhovor vznikal předtím, než premiér Andrej Babiš přislíbil, že stát bude ztráty vzniklé zákazem účasti diváků na Světovém poháru kompenzovat, pozn. red.)

Vaše pojistka s podobnou událostí nepočítá?

Žádná pojistka na světě nepočítá s koronavirem, to je úplně jednoduché. Nejenom ta naše.

Jak je to se vstupenkami, kolik diváků se na vás už obrátilo, že je vrací?

Vstupné budeme vracet, ale není to teď na pořadu dne. Máme na to ze zákona 90 dnů, musíme nejprve celou situaci zmapovat, dohodnout a domluvit veškeré věci kolem kompenzací a následně někdy řádově od 10. dubna začneme vracet vstupné.

Bezpečnostní opatření dodržíme

Jaká opatření přijmete ohledně koronaviru? Protože bez diváků neznamená úplně bez lidí, máte dodavatelské služby, personál. Jaká budou bezpečnostní opatření na místě?

Bezpečnostní opatření budou taková, jaká jsme si dohodli tady na bezpečnostních orgánech a v rámci celého integrovaného záchranného systému. Jsme ve styku s krajským úřadem, nemocnicí, hygienou, takže uděláme všechno nezbytné pro to, abychom ochránili veškeré účastníky před možnou nákazou nebo šířením nákazy.

Ze sportovců se zatím nikdo neodhlásil kvůli riziku nebo obav z koronaviru?

Upřímně řečeno, to nevím, protože těch starostí bylo teď tolik. Ale jsou věci, kterým člověk zkrátka nemůže zabránit, když se někdo bude chtít odhlásit, tak se odhlásí.

V Itálii se před dvěma týdny konalo mistrovství světa v biatlonu, nemyslíte si, že to mohlo sehrát při tom rozhodování nějakou roli?

Já si myslím, že to není otázka v této chvíli na mě. Navíc to bude ve čtvrtek, kdy začneme závody, téměř 14 dnů, což je ta doba karanténní, takže já si myslím, že spekulovat, co vedlo k tomu rozhodnutí, snad nemá smysl. Je třeba to brát jako holý fakt a hotovo.

Plánujete testování závodníků, kteří přišli právě z těch rizikových oblastí?

Budeme se řídit tím, co nastaví integrovaný záchranný systém, nemocnice, splníme veškeré požadavky, a jestli na to bude požadavek. Určitě testování nepřichází v tuto chvíli do úvahy, ale máme tady zřízenou ambulanci, kdyby někomu bylo špatně, tak samozřejmě může okamžitě přijít.

Očekáváte, že bude něco podobného hrozit i u dalších závodů v biatlonu?

Uvidíme, já si myslím, že teď je to předčasné. Uvidíme, jak se nákaza bude šířit po celé Evropě, a podle toho budeme muset jako mezinárodní federace zareagovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované