Hlavní obsah

Biatlonisté toužili po trenérovi Fourcada. Angažovali ale norské kouče, kterým pomůže i střelkyně Emmons

„Dlouho jsme jednali se Stéphanem Bouthiauxem, což byl trenér Martina Fourcada, ale Egil je stejná kapacita,” říká šéf biatlonistů Hamza.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ženskou reprezentaci povede Nor Egil Gjelland, muže převezme Zdeněk Vítek ve spolupráci s dalším Norem Andersem Magnusem Bartlim.

Článek

Český biatlon se otočil norským směrem. Novým trenérem ženské reprezentace bude Egil Gjelland, který u norské reprezentace vedl třeba Toru Bergerovou, Ole Einara Björndalena nebo současné hvězdy bratry Johannese a Tarjeie Böovi. K mužům zamíří dosavadní kouč žen Zdeněk Vítek, kterému pomůže další Nor Anders Magnus Bartli.

„Dlouho jsme jednali se Stéphanem Bouthiauxem, což byl trenér Martina Fourcada, který nám ve finále na naši nabídku nekývl a zůstal ve francouzské federaci. Ale řekl bych, že Egil je úplně stejná kapacita,” řekl Seznamu prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Kontrakty všech trenérů platí na celé čtyřleté olympijské období. Biatlonový svaz se ale rozhodl angažovat také olympijskou vítězku ve střelbě Kateřinu Emmons. Trojnásobná olympijská medailistka se stane střeleckou konzultantkou u mužského týmu. V podobné roli u reprezentace Spojených států už působí její manžel Matt.

„Touhle cestou jdou dnes všechny biatlonové týmy a já jsem moc rád, že nám na to Katka kývla, přestože má doma čtyři děti. Střelba nás loni malinko trápila, a tak věříme, že nám s tím právě Katka pomůže,” dodal Hamza.

Reprezentaci neopouští ani jeden z hlavních strůjců biatlonových medailových žní posledních let Ondřej Rybář. Z pozice šéftrenéra přejde do funkce sportovního ředitele svazu.

„Týmy mužů a žen jsou užší, než tomu bylo v předchozí sezoně. Věříme, že během nadcházejícího olympijského cyklu se do seniorské reprezentace postupně prosadí členové juniorských týmů,” říká k aktuálnímu složení týmů Rybář.

S reprezentační kariérou se po sezoně rozloučili Jaroslav Soukup a Veronika Zvařičová. V A týmu mužů tak figuruje pětice Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Adam Václavík a Tomáš Krupčík. Hlavní tým žen tvoří čtveřice Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Markéta Davidová.

Reklama

Související témata:

Doporučované