Hlavní obsah

Biden klopýtal a upadl při nástupu na palubu Air Force One

Foto: Profimedia.cz

Prezidentův pád zachytili přítomní fotografové.

Reklama

Americký prezident Joe Biden v pátek zakopl a upadl na schodišti vedoucím na palubu prezidentského speciálu Air Force One. Z pádu se otřepal a zdá se, že se při něm nezranil.

Článek

Nejstarší úřadující prezident v historii USA Joe Biden v pátek třikrát spadl při nástupu do prezidentského speciálu Air Force One. K nehodě došlo před cestou do Atlanty, kam 78letý prezident vyrazil uctít památku obětí střelby v masážních salonech.

Biden se z pádu rychle vzpamatoval a na vrcholku schodiště zasalutoval přihlížejícím. Pád nicméně přišel v době, kdy se opět diskutuje o schopnosti současného šéfa Bílého domu zastávat v pokročilém věku takto vysoký úřad.

Poslední debatu rozpoutal Bidenův čtvrteční projev, ve kterém oznamoval, že USA v pátek dosáhnou cíle administrovat 100 milionů dávek vakcín proti covidu-19. V prohlášení se totiž přeřekl a označil za prezidentku současnou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. V listopadu si zase při hře se svým psem Majorem zlomil kost v chodidle.

Americký prezident dokonce v reakci na spekulace o jeho zdraví v úterý zveřejnil své zdravotní záznamy, které ho popisují jako „zdravého, energického a schopného vykonávání prezidentského úřadu“.

Bidenův vysoký věk byl hojně probírán už ve vyostřené předvolební kampani. Bývalý prezident USA Donald Trump svého protivníka nezřídka častoval přezdívkou „Ospalý Joe“ a narážel na jeho kognitivní schopnosti. Sám se naopak s pomocí bizarního testu snažil prokázat, že je na tom mentálně lépe než jeho oponent.

Otázkám na svůj zdravotní stav se při výkonu úřadu nevyhl ani Trump. Čtyřiasedmdesátiletý bývalý prezident na sebe upoutal pozornost v červnu podivnou chůzí při návštěvě vojenské akademie West Point. Sám později pro deník The Washington Post uvedl, že vypadal „velice hezky“ a že záběry byly pouze nelichotivě sestříhány. Později vzbudil obavy, když byl přijat do zdravotního zařízení s nemocí covid-19.

Biden není prvním prezidentem, který zakolísal na schodišti prezidentského speciálu. V roce 1975 spadl ze schodů při návštěvě Rakouska tehdejší prezident Gerald Ford.

Reklama

Doporučované