Hlavní obsah

Biden zrušil sankce proti ruskému plynovodu. Chce napravit vztahy s EU

Foto: Wikimedia Commons

Ilustrační foto.

Reklama

Americká administrativa odvolala sankce proti společnosti, která staví plynovod Nord Stream 2 vedoucí z Ruska do Německa. Chce tím pomoci k obnově amerických vztahů s Německem a dalšími evropskými spojenci.

Článek

Bidenova vláda ve středu upustila od sankcí vůči firmě budující kontroverzní plynovod Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem. Odvolává také sankce proti jejímu generálnímu řediteli, spojenci ruského prezidenta Vladimira Putina.

O kroku informovala zpráva o sankcích mířených na Rusko, kterou podalo americké ministerstvo zahraničí tamnímu Kongresu. Podle zprávy se projekt Nord Stream 2 a jeho ředitel Matthias Warnig, bývalý východoněmecký zpravodajský důstojník, dopustili sankcionovatelného jednání. Dochází však k závěru, že je v národním zájmu Spojených států od sankcí upustit.

Americké ministerstvo zahraničí zároveň uvalilo sankce proti čtyřem ruským lodím, které pokládají potrubí plynovodu Nord Stream 2 v dánských vodách. Další sankce uvalilo na pět ruských subjektů včetně tamní námořní záchranné služby.

Podle kritiků rozhodnutí to však k zastavení výstavby plynovodu, který je už z 95 procent dokončený, stačit nebude.

Prostor pro diskuse

Americký prezident Biden v minulosti uvedl, že je proti výstavbě projektu Nord Stream 2, která má vyjít na 11 miliard dolarů. Jeho ministr zahraničí Antony Blinken během svého senátního slyšení před jmenováním do funkce prohlásil, že je odhodlaný udělat vše, co je v jeho silách, aby dokončení projektu Nord Stream 2 zabránil.

Podle Washingtonu by Rusko mohlo použít plynovod jako nástroj k oslabení států Evropské unie tím, že by posílilo jejich závislost na Moskvě. Spojené státy do Evropy vyvážejí vlastní zkapalněný zemní plyn, ten ruský je však levnější.

Zrušení sankcí odráží zejména snahu Bidenovy administrativy o nápravu vztahů s Německem, které se zhoršily během úřadování bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Americké ministerstvo zahraničí prý doufá, že středeční rozhodnutí vytvoří čas pro diskuse s Německem o možných negativních dopadech plynovodu. Také prý chce poskytnout prostor pro hlubší spolupráci v širších problémech, jako je pandemie covidu-19 či klimatická změna.

„Dnešní rozhodnutí ukazují závazek naší administrativy k posílení energetické bezpečnosti v Evropě,“ uvedl ministr Blinken v prohlášení po středeční schůzce s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. „Jsou v souladu se slibem prezidenta obnovit vztahy s našimi evropskými spojenci a partnery,“ dodal.

Německo na Spojené státy už delší dobu naléhá, aby zmírnily svůj odpor k projektu Nord Stream 2. Celkový vztah dvou zemí je podle Němců příliš důležitý na to, aby se obětoval tomuto komerčnímu projektu.

Ruští představitelé ve středu naznačili, že odvolání sankcí může pomoci napravit obtížné vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

Negativní ohlasy

Bidenovo rozhodnutí ovšem vzbudilo vlnu kritiky jak z republikánského, tak i demokratického tábora. Podle zástupců obou stran je důležité dokončení projektu zabránit. „Biden by měl vynaložit maximální úsilí, aby dosáhl toho, co se Trumpově vládě čtyři roky nepodařilo: zastavit dokončení plynovodu Nord Stream 2,“ uvedl senátor Bob Menendez z Demokratické strany, k níž patří i současný prezident.

„Zrušení sankcí je pro Putina dar, který pouze oslabí vliv Spojených států v období před blížícím se summitem Biden–Putin,“ uvedl senátor Jim Risch z Republikánské strany. Joe Biden přiletí do Evropy v červnu, v rámci cesty plánuje i setkání se svým ruským protějškem.

Biden se po nástupu do úřadu snažil vymezit proti postupům svého předchůdce Donalda Trumpa. Prohlásil, že Spojené státy už nebudou nastavovat druhou tvář Rusku a jeho agresivním praktikám. Nynější odvolání sankcí proti plynovodu přichází dva týdny poté, co hackeři, kteří podle vlády Spojených států sídlí v Rusku, napadli americké produktovody a vyvolali tím nedostatek paliv po celém jihovýchodě Spojených států.

Na dokončení plynovodu Nord Stream 2, který bude zásobovat Německo a z něj i další země zemním plynem vedoucím pod Baltským mořem, pracuje ruská státní energetická společnost Gazprom spolu s řadou partnerů ze západních zemí, hotovo by měla mít do konce letošního roku.

Projekt, jehož první „trubka“ funguje od roku 2011, obchází Ukrajinu (a Polsko), čímž obě země připravuje o příjmy z tranzitních poplatků a v případě Ukrajiny významně zhoršuje její geopolitický kapitál. Podle analytiků by projekt mohl být hotový ke konci letošního roku.

Nový generální ředitel ukrajinské státní energetické společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko označil Nord Stream 2 za nejnebezpečnější geopolitický projekt Ruska. Ukrajina podle něj požádá Spojené státy, aby zrušené sankce opět uvalily.

Reklama

Doporučované