Hlavní obsah

Bitcoin prokázal odolnost. Vzpamatoval se ze zákazu v Číně

Ilustrační foto.

Reklama

Trh s kryptoměnami se vzpamatoval z pátečního propadu. Ten vznikl v reakci na rozhodnutí čínských úřadů o zákazu digitálních měn. Bitcoin a ethereum tak posílily, kryptoburzy navázané na Čínu ale zaznamenávají propad.

Článek

Čínská centrální banka minulý týden označila kryptoměnové transakce za ilegální. Peking tak dostál svým květnovým slibům ohledně boje proti digitálním měnám. Trh s kryptem na rozhodnutí zareagoval propadem, do pondělka se ale vzpamatoval.

Je docela dobře možné, že dříve oznámené zásahy Číny už byly v cenách zohledněny.
Jeffrey Halley, analytik

Bitcoin se v pondělí kolem 14:00 podle specializovaného webu CoinDesk obchodoval za 43 600 dolarů, což je zhruba 950 tisíc korun. Vrátil se tak víceméně na úroveň, kterou si držel před pátečním oznámením čínské centrální banky. Růst se týká i etherea, které ve stejnou dobu stálo zhruba 3 080 dolarů, v přepočtu na českou korunu je to přes 67 tisíc.

Čína kryptu nevěří

Dvě nejznámější kryptoměny se podle expertů s čínským zákazem popasovaly dobře. „Během víkendu bitcoin prokázal jistou odolnost a nyní smazal většinu ztrát,“ řekl pro agenturu Bloomberg analytik Jeffrey Halley ze společnosti Oanda. „Je docela dobře možné, že dříve oznámené zásahy Číny už byly v cenách zohledněny,“ dodal.

Zatímco vlastníkům bitcoinů a etherea se při pohledu na současné kurzy ulevilo, kryptoměny a burzy, které jsou napojené přímo na Čínu, mají problémy. Agentura ČTK informovala o tom, že akcie kryptoburzy Huobi, které jsou kótované na burze v Hongkongu, v pondělí odepsaly 21,5 procenta. Stejnojmenná kryptoměna za uplynulých 24 hodin podle údajů serveru CoinGecko klesla o zhruba deset procent.

Některé z největších světových kryptoburz pocházejí z Číny, nicméně tamní úřady začaly považovat kryptoměny za spekulativní nástroje postrádající vnitřní hodnotu.

Dalším důvodem k negativnímu postoji Číny vůči kryptu je obava z praní špinavých peněz. Za nezákonné se rovněž považuje poskytování služeb zahraničních kryptoměnových burz v Číně.

Burzy zastavily nové registrace

V reakci na čínské rozhodnutí Huobi Global a Binance, dvě z největších světových burz, které jsou zároveň vysoce populární v Číně, zastavily nové registrace účtů od zákazníků z pevniny. „Hned v den, kdy jsme rozhodnutí zaznamenali, jsme začali přijímat nápravná opatření,“ uvedl Du Jun, spoluzakladatel skupiny Huobi Group, v prohlášení pro agenturu Reuters.

Du neposkytl odhad, kolika uživatelů se rozhodnutí týká. Uvedl však, že Huobi se před mnoha lety pustil do strategie globální expanze a zaznamenal stálý růst klientů z jihovýchodní Asie a Evropy.

TokenPocket, populární poskytovatel krypto peněženek, také v oznámení pro klienty uvedl, že ukončí služby pro čínské klienty z pevniny, kteří jinak riskují porušení čínských zásad. Společnost rovněž informovala o tom, že regulace „aktivně přijme“.

Čínské úřady se sice snaží bojovat proti nestabilním kryptoměnám, ale zároveň pracují na vývoji vlastní oficiální digitální měny. Samotné vlastnění kryptoměn nebylo tamními úřady prohlášeno za nezákonné.

Reklama

Doporučované