Hlavní obsah

Bitcoin po třech letech prolomil hranici 14 500 dolarů. Pohání ho volby

Foto: Seznam Zprávy

Bitcoin roste. Pomáhají mu americké volby i obavy z pandemie a vyšší zájem investorů.

Reklama

Bitcoin od březnového propadu téměř neustále roste. V současnosti prorazil hranici 14 tisíc dolarů za kryptominci a atakoval i 15tisícovou metu. Kryptoměně pomáhá situace okolo amerických voleb i nejistota v době pandemie.

Článek

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin ve čtvrtek poprvé po téměř třech letech vystoupila nad 14 500 dolarů (více než 327 000 korun) a pokračuje v růstu. Obchody s touto virtuální měnou jsou teď velmi rušné, vliv na ně má mimo jiné i nejistota spojená s prezidentskými volbami ve Spojených státech. Uvedl to server Cointelegraph.com, který se věnuje zpravodajství právě o kryptoměnách. K zájmu o bitcoin přispívají ale také obavy z pandemie a obecně vyšší zájem investorů, poznamenala agentura Bloomberg.

Cena bitcoinu se na burze Bitstamp kolem poledne pohybovala kolem 14 500 dolarů. Později růst nabral na rychlosti a přiblížil se k hranici 15 000 dolarů. Čtvrteční zisky bitcoinu dosahují téměř osmi procent, kryptoměna je tak nejdražší od ledna 2018.

Bitcoin těží i z významných investic od firem, jako je Square a Paul Tudor Jones. Podle zastánců měny může být bitcoin v době nejistoty takzvaným diverzifikátorem, který zvýší rozmanitost portfolia. Určité faktory, jako je současné uzavírání evropských zemí kvůli pandemii nebo zpoždění výsledků amerických voleb, tak pomáhají k jeho růstu.

Jak ale Bloomberg upozorňuje, svět kryptoměn je velmi nestabilní. Bitcoin už v minulosti prudce rostl, zvláště v prosinci 2017 a pak v polovině roku 2019, následně však výrazně klesl. Mnoho analytiků a investorů proto vůči kryptoměnám zaujímá spíše skeptický postoj.

Analytik společnosti Empire Financial Research Whitney Tilson uvedl, že stále považuje kryptoměny za „technolibertariánský projekt pump-and-dump“. Tím se myslí forma podvodu, kdy podvodník něco vychvaluje, aby přilákal kupce, a až dosáhne zvýšení ceny díky poptávce od investorů, rychle se produktu za tuto vyšší cenu zbaví. Důvěřiví investoři tak přijdou o peníze. Tilson poznamenal, že většině investorů doporučuje kryptoměnám se vyhnout.

Někteří investoři čekají, že růst cen kryptoměn bude pokračovat. Analytik společnosti Fundstrat Global Advisors LLC Rob Sluymer uvádí, že novou hladinou cenové rezistence by se pro bitcoin mohla stát cena 20 000 USD.

Bitcoin patří vedle zlata k alternativním investicím, ke kterým se investoři uchylují v době poklesu tradičních trhů. Vedle konzervativního zlata nabízí bitcoin větší míru zhodnocení, ale i možnost větší ztráty.

Reklama

Související témata:

Doporučované