Hlavní obsah

Bitcoin po třetím půlení. Bloomberg mu věří, Goldman Sachs zatracují

Foto: Unsplash - Andre Francois Mckenzie

Bitcoinů je pouze omezené množství – celkem může být vytěženo 21 milionů. K dnešnímu dni se vytěžilo již přes 18 milionů.

Reklama

Bitcoin je téměř měsíc od takzvaného půlení. Koronavirus cenu digitální měny nejspíše ještě umocní – investoři o bitcoinu hovoří jako o zlatu 21. století. Společnost Goldman Sachs se naopak proti němu vymezila.

Článek

Krize nahrává netradičním způsobům investování. Zajímavými se znovu stávají i kryptoměny. U té nejznámější, bitcoinu, zanedlouho uplyne měsíc od teprve třetího půlení.

Půlení

Půlení (neboli halving) bitcoinů je jednou z nejdůležitějších zásad této kryptoměny. K zisku bitcoinů je potřeba rozšifrovat zakódovaná schémata, jde o takzvanou těžbu bloků. Za vytěžený blok poté jeho těžař získá určitý počet bitcoinů a tento počet se každé čtyři roky zmenší na polovinu.

Naposledy k tomu došlo 11. května, odměna za vytěžení se zmenšila z 12,5 na pouhých 6,25 bitcoinu. Na úplném počátku mohli těžaři získat za ověřený blok 50 bitcoinů, po listopadu 2012 už jen 25. V roce 2140 budou již všechny bitcoiny vytěžené, poté se již bude muset kryptoměna spolehnout na transakční poplatky, aby přežila.

Jedná se tedy o jakýsi nástroj proti devalvaci této kryptoměny. Díky tomu také cena může dlouhodobě růst i přes zvyšující se poptávku – bitcoiny se stávají méně dostupnými. Po každém halvingu se drasticky zvyšovala.

Od posledního půlení virtuální měna zaznamenala 11procentní růst, agentura Reuters si ale všímá, že bylo více dnů, kdy šla její cena dolů, než tomu bylo naopak. Pro srovnání: bitcoin zvýšil cenu více než o 40 procent v období mezi posledním halvingem a následujícím lednem. Podle analytiků je tedy nálada po změně spíše negativní.

Bitcoin zase nad 10 tisíc

Ve čtvrtek 4. června stál jeden bitcoin 9 783 dolarů. Téměř magickou hranici 10 tisíc prolomil od půlení již dvakrát, nicméně velmi rychle poté znovu spadl. „Bitcoin je nyní jako na houpačce,“ řekl pro Reuters Nicholas Pelecanos, šéf obchodu ve společnosti NEM Ventures. Soudí, že se bitcoin zhoupne na houpačce spíše dolů, kde se ustálí kvůli pokračování krátkodobých prodejů.

V delším časovém měřítku ale investoři spíše očekávají nárůst ceny nejstarší kryptoměny. První halving v roce 2012 vyhnal ceny z 10 na 1 160 dolarů za bitcoin během dvanácti měsíců. Díky druhému se cena za jeden rok zvýšila o 300 procent z 650 dolarů na 2 800.

„Může to trvat šest až dvanáct měsíců, než investoři budou moci pořádně vydělat na post-halvingových cenách,“ uvedl pro Reuters Lennard Neo, šéf výzkumu ve společnosti Stack Funds. „Ve skutečnosti existuje výrazný časový odstup mezi halvingem a vytvořením obnovené tržní rovnováhy založené na nabídce a poptávce,“ dodal Neo. Právě nabídku halving prakticky z momentu na moment zmenšil na polovinu.

Koronavirus mění digitální měnu na zlato

Naopak poptávku po kryptoměně bude krize způsobená koronavirou pandemií zvyšovat, a tím poroste i její cena. Už v průběhu pandemie se do bitcoinu podle slov manažerů kryptoměnových fondů silně investovalo.

Michael Sonneshein, který je jednatelem společnosti Grayscale, jež má ve správě čtyři miliardy dolarů v kryptografických aktivech, řekl pro Reuters, že od dubna do 2. června se investiční fond bitcoinů vyšplhal z dvou na 3,5 miliardy dolarů na konci prvního čtvrtletí. „Existuje tu silný posun k investování do digitálních měn především tváří v tvář nejistotě pandemie, politických napětí a obrovským finančním stimulům, které nyní svět zažívá,“ vysvětlil Sonnenshein.

James Wo, předseda Digital Finance Group s 500 miliony dolary v kryptoměnových fondech, přirovnal bitcoiny k digitálnímu zlatu a jak tvrdí, zatím jsme se pouze dotkli povrchu digitálních měn. „Bitcoin má obrovský potenciál,“ řekl pro Reuters. „Zlato má hodnotu osmi bilionů dolarů, zatímco bitcoin se hodnotí na méně než 200 miliard dolarů. Lidé potřebují více času na to si zvyknout, pochopit a věřit v bitcoiny,“ uvedl.

Bloomberg vs. Goldman Sachs

Agentura Bloomberg dává za pravdu kryptoinvestorům. Podle odhadů Bloombergu se cena za jeden bitcoin letos vyšplhá k 20–28 tisícům dolarů. Za strmým růstem bude podle agentury „dospění“ bitcoinu a zvýšení jeho investičního potenciálu. Bloomberg si všímá rovněž zvýšeného zájmu o instituční investory, jako je společnost Grayscale.

Také analýza Bloombergu přirovnává kryptoměnu ke zlatu s ohledem na to, že stejné tlaky, jaké ženou cenu zlata nahoru, působí i na cenu bitcoinu. „Muselo by se přihodit něco velmi špatného, aby se nevyšplhal na 20 tisíc dolarů,“ stojí v analýze.

Opačně vnímají digitální měnu v Goldman Sachs. Američtí bankéři uvedli pět důvodů, proč bitcoinu nedůvěřují. Především útočí na vysokou volatilitu kryptoměny, ale varují také před infrastrukturou, která je „mladá a nachylná k hacknutí“, vysvětlují Goldman Sachs.

5 důvodů nedůvěry Goldman Sachs

1. Bitcoin nevytváří cash flow jako dluhopisy.

2. Bitcoin nezískává žádné zisky růstem globální ekonomiky.

3. Bitcoin neposkytuje žádné konzistentní diverzifikační benefity vzhledem ke svým nestabilním korelacím.

4. Bitcoin nedokáže utlumit svoji kolísavost.

5. Bitcoin nevykazuje žádné důkazy zajištění vůči inflaci.

Reklama

Doporučované