Hlavní obsah

Znovuzrození bitcoinu? Těžaři a investoři očekávají velké věci

Foto: https://pixabay.com/

Ilustrační snímek.

Reklama

Pro sportovce představují vrchol olympijské hry, pro těžaře bitcoinu zase tzv. půlení. I když se to na první pohled nezdá, mají mnoho společného: můžete vyhrát a užívat si slávu, nebo hodně ztratit a čekat na další příležitost.

Článek

Střídavě oblačno – tak by se dal stručně shrnout vývoj bitcoinu. Nejznámější kryptoměna je totiž notoricky nestálou měnou, která se průběžně přemisťuje ze síně slávy do propadliště kryptodějin. Euforii výdělku dělí od bolestivých ztrát jen málo.

Tyto změny jsou pro zájemce často záhadné, o to více, že měna nemá žádné vazby na reálnou ekonomiku. Unikátní je i tím, že její hodnotu nelze nijak ovlivnit.

Foto: Finance Yahoo

Kurz bitcoinu k dolaru. Investorská houpačka.

Pokud se podíváme na vývoj kurzu platidla, do poloviny roku 2016 se držela křivka při zemi s menšími odchylkami s cenou přes šest stovek dolarů. Pak se ale začaly dít věci: progresivní nárůst střídaný poklesy byl zakončen překročením magické hranice devatenácti tisíc dolarů na konci roku 2017. A jak už to u bitcoinu bývá, konec roku 2018 ukazoval hodnotu necelých čtyř tisíc dolarů.

Rok 2020 se zatím neliší od těch předchozích: na začátku února dosáhl bitcoin letošního maxima zhruba deset tisíc dolarů. Pandemie koronaviru však přivodila i jeho pád na méně než polovinu. Teď však probíhá reinkarnace bitcoinu, který si obchodníci cení na téměř devět tisíc dolarů. Ve středu 29. dubna pak stoupla hodnota zhruba o 15 procent.

Může za to takzvané půlení.

Skupování před půlením

Kryptoměny se pohybovaly v tandemu s rizikovějšími aktivy, za poslední měsíc jejich hodnoty vzrostly o více než 30 procent. Půlení, ke kterému dochází jednou za čtyři roky a právě nyní se tento moment blíží, pro těžaře znamená, že se plánovaně sníží odměny, jež dostávají. A jak už napovídá název, odměna se snižuje o polovinu, což může teoreticky zvýšit hodnotu měny. To očekávají i investoři.

„Půlení bitcoinu za méně než dva týdny může vysvětlit některé býčí aktivity spekulantů,“ řekl pro agenturu Bloomberg Craig Erlam, hlavní analytik brokera a tvůrce trhu Oanda. Lákavé pro lidi může být i to, že podle zakládajícího protokolu bude v oběhu jen jednadvacet milionů „kusů“. Tím se dá vyloučit inflace a generování další měny. Půlení pak zpomaluje tempo těžby bitcoinů, aby nedošlo k převýšení nabídky nad poptávkou.

Podle Charlese Haytera, generálního ředitele společnosti CryptoCompare, se letošní situace na trhu velmi liší od těch předchozích. „Dopad koronaviru a korelace bitcoinů na akciových trzích znamená, že nemusíme být svědky výrazného nárůstu cen,“ vysvětlil agentuře Bloomberg.

„Zdá se, že bitcoinové půlení začíná mít dopad na cenu,“ uvedl však pro Bloomberg Nemo Qin, hlavní analytik eToro. „Předpokládám, že před ním bitcoin znovu dosáhne hranici devíti až desíti tisíc dolarů,“ dodal.

Půjde nahoru?

To, zda se cena zvedne i letos, je předmětem bouřlivé debaty. Například v roce 2012 narostl podle agentury Bloomberg bitcoin po snížení odměn přibližně o 8000 procent během dvanácti měsíců. Po snížení v roce 2016 to bylo o téměř 1000 procent. Tábor skeptiků ovšem tvrdí, že spojování nárůstu ceny s půlením je přinejmenším pochybné.

To si nemyslí Zac Prince, generální ředitel společnosti BlockFi. „Květnové půlení je pro bitcoiny dokonale načasovanou příležitostí. Současná dynamika trhu dlouhodobě zvyšuje zájem o digitální měnu, která přesahuje základní chápání pravidel nabídky a poptávky,“ řekl Bloombergu.

Podle Paula Donovana, hlavního ekonoma společnosti UBS Global Wealth Management, mohou půlení využít zejména zkušení hráči. Existují však i potenciálně naivní investoři, kteří se nechají ke koupi zlákat jen proto, že se blíží tato událost. Analytici společnosti Canaccord Genuity naopak tvrdí, že půlení má smysluplnou psychologickou složku a může mít i nadále dopad na cenu bitcoinu, informuje agentura.

Christel Queková, obchodní ředitelka a spoluzakladatelka společnosti Bolt Global, je toho názoru, že po nárůstu hrozí pád. „I když by měl bitcoin po půlení vzrůst na deset tisíc dolarů, mohlo by to být následováno poklesem cen, protože investorům jde o zisk,“ uvedla pro agenturu Bloomberg.

To znamená, že jakmile dospějí k závěru, že už kurz vyhnali dostatečně vysoko, začnou bitcoiny vyměňovat za dolary… a tím pošlou kurz bitcoinu zase dolů.

Reklama

Doporučované