Hlavní obsah

Venezuela má ukryté bitcoiny a neví, co s nimi. Země hledá způsob, jak obejít sankce

Ilustrační foto.

Reklama

Venezuelská vláda se zoufale snaží najít způsoby, kterými by obešla restrikce ze strany Spojených států. Jedním z nich by mohlo být využití digitálních měn. Podle agentury Bloomberg provádí venezuelská centrální banka interní testy, které mají zajistit, zda může držet kryptoměny.

Článek

Reaguje tak na pokyn od státní společnosti Petróleos de Venezuela (PDVSA), která usiluje o to, aby mohla posílat do centrální banky bitcoiny a ethery. Banka by pak platila dodavatelům této ropné firmy kryptoměnami. S odvoláním na informace čtyř zdrojů to uvedla agentura Bloomberg.

Sankce, které Spojené státy zavedly vůči autoritářskému režimu prezidenta Nicoláse Madura, z velké části odstřihly Venezuelu od globálního finančního systému. To ještě více prohloubilo hospodářskou krizi v zemi.

Současná krize je přitom v celosvětovém srovnání jednou z nejvážnějších, což přinutilo úředníky používat směsici různých způsobů pro pohyb peněz. Zaměstnanci také studují návrh, aby centrální banka mohla započítat kryptoměny do devizových rezerv, které jsou teď blízko minima za 30 let.

Foto: Twitter.com/lawmaster

Zájem o bitcoin ve Venezuele stoupá.

Není jasné, jak PDVSA přišla k vlastním bitcoinům a etherům ani jak velkou hodnotu těchto měn vlastní. Podnik má problémy získat platby od zákazníků konvenčními kanály, protože velké banky nejsou ochotny obchodovat se subjekty, které podléhají sankcím. Minulý měsíc obdržela firma většinu z platby 700 milionů dolarů (16,6 miliardy Kč) v čínských jüanech, protože se stranám nedařilo najít finanční instituce, které by transakci umožnily.

PDVSA možná nemá chuť prodat kryptoměny na otevřeném trhu, protože by to vyžadovalo, aby se zaregistrovala na burze a podrobila se hloubkové kontrole, takzvané due diligence. Místo toho chce, aby kryptoměnu použila centrální banka a zaplatila s ní subjektům, kterým PDVSA dluží. Představitelé ropné firmy se domnívají, že centrální banka je méně vystavena případným překážkám, které by při platbě kryptoměnami mohly vzniknout.

Kryptoměny po debaklu v roce 2018 zažívají letos návrat na výsluní díky očekávání jejich většího přijetí institucemi a plánu společnosti Facebook přijít s vlastní kryptoměnou. I tak zůstávají nestabilní. Bitcoin za poslední čtyři dny klesl téměř o 20 procent, od začátku roku má nicméně zisk asi 130 procent.

Venezuelská vláda se již v únoru 2018 o vytvoření vlastní kryptoměny pokusila. Měna petro měla být podporována ropnými a minerálními zásobami země. Byla zamýšlena jako doplněk venezuelské klesající měny venezuelský bolívar k obcházení sankcí USA a přístupu k mezinárodnímu financování.

Venezuela zažívá pátý rok hospodářského poklesu, hyperinflaci a zhroucení těžby ropy. Země, která má největší prokázané zásoby ropy na světě, patřila před lety mezi nejvíce prosperující státy Latinské Ameriky. Světový propad cen ropy přispěl k ekonomické krizi, na níž má ale podle ekonomů velký podíl i centrálně řízená hospodářská politika socialistické vlády.

Reklama

Doporučované