Hlavní obsah

Glosa Šimona Pánka: Venezuela. Smutný příběh o kdysi vzkvétající zemi

Záhady Josefa Klímy: Šéf humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek o situaci ve Venezuele.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek se zamýšlí nad tím, kam latinskoamerickou zemi dovedl socialistický prezident s komunistickou ideologií.

Článek

Humanitární organizace Člověk v tísni ve Venezuele dlouhá léta pracuje, podporuje občanskou společnost, tzn. lidi, kteří se snaží mluvit o svobodě informací, bojují proti cenzuře, chtějí pořádat akce, zakládat organizace. „Prostě věci, které my tady můžeme dělat kdykoliv a svobodně, protože žijeme ve svobodné společnosti,“ říká na úvod své glosy Šimon Pánek.

Připomíná, že Venezuela bývala jednou z nejbohatších zemí Jižní Ameriky. „Byla ropnou velmocí, která byla svobodná a demokratická do té doby, než ve svobodných volbách zvítězil socialistický prezident s komunistickou ideologií, který pak umřel. Měl alespoň nějaké charisma a zemi nějak vedl. Ale jeho nástupce Maduro, který je prezidentem teď už podruhé, tu zemi postupně zavádí do horší a horší situace.“

Neschopnost Madurovy vlády zemi řídit dokládá známý bojovník za lidská práva třeba čísly o těžbě ropy. Propadla se o třetinu. „Dokonce se říká, že část ropy nakupují jinde a dávají do barelů, které označují za venezuelské, aby ta ostuda nebyla tak velká,“ podotýká Pánek.

Nicméně – lidé toho podle něj mají dost. Proto v minulých parlamentních volbách zvítězila opozice. „Po prezidentských volbách, které Maduro vyhlásil na minulý rok, kde mimo jiné propojil volby s rozdáváním potravinových balíčků, tak po těch volbách, které nebyly řadou zemí uznány, prohlásil sám sebe znovu za prezidenta. Vedle parlamentu, který je opoziční, vytvořil druhý parlament, kterému říká ústavodárný. V zemi zavládla politická, ekonomická a humanitární krize.“

Proto se Člověk v tísni po téměř sedmi letech, kdy ve Venezuele podporuje mladé a aktivisty, rozhodl vypsat na Venezuelu sbírku. „Začínáme pomalu sbírat peníze na to, abychom v té zemi mohli pomáhat i sociálně a humanitárně, protože tato kdysi vzkvétající země tuto pomoc bude zase potřebovat,“ uzavírá Pánek.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované