Hlavní obsah

Bitcoin za 24 hodin spadl téměř o desetinu. Je pod hodnotou 30 tisíc dolarů

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Nejoblíbenější kryptoměna bitcoin pokračuje v soustavném poklesu. Za posledních 24 hodin spadl o 9,2 procenta a jeho hodnota se dostala pod 30 tisíc dolarů. Přitom ještě v květnu byl na maximech kolem 65 tisíc dolarů.

Článek

Cena bitcoinu v úterý pokračuje v poklesu a spadla až pod 30.000 USD. Je tak nejníže od konce ledna. Od maxima téměř 65.000 USD, kde se ocitla v dubnu, už cena této nejznámější kryptoměny klesla o více než 50 procent. Ukazují to záznamy na specializovaném webu CoinDesk.

Krátce před 16:00 SELČ se cena bitcoinu pohybovala kolem 29.162 USD (625.500 Kč). Za posledních 24 hodin tak vykazovala pokles o 12 procent.

V posledních dnech je cena bitcoinu i dalších kryptoměn pod sílícím tlakem úřadů několika zemí, hlavně čínských. Ty na konci minulého týdne zasáhly proti takzvaným těžařům kryptoměn a centrální banka vyzvala finanční instituce, aby přestaly poskytovat služby související s kryptoměnami.

„V posledních dnech jsme zaznamenali větší zájem o prodej bitcoinů v souvislosti s celkovým tržním sentimentem vyvolaným tažením proti kryptoměnám na některých asijských trzích. Hranice 30.000 USD ale zároveň začíná být zajímavá pro investory, kteří naopak hodlají bitcoin nakupovat s vidinou brzkého zhodnocení,“ řekl ČTK ředitel obchodníka Bit.plus Martin Stránský. V Česku se jen v květnu obchodovaly kryptoměny za 400 milionů Kč.

Zpráva o dosud největším zátahu proti těžařům kryptoměn v úterý přišla z Íránu, kde policie zabavila 7000 počítačů na nelegální kryptoměnové farmě, uvedla agentura Reuters. Stroje podle íránských úřadů zhoršují výpadky elektřiny v zemi. Analytická společnost Elliptic odhaduje, že na Írán připadá 4,5 procenta celkové těžby bitcoinů. Takto získané stovky milionů dolarů z kryptoměn může země používat na zmírnění dopadů amerických sankcí.

Írán těžbu kryptoměn na konci května téměř na čtyři měsíce zakázal právě kvůli problémům s výpadky proudu. Ty se totiž podle úředníků kvůli větší spotřebě energie zhoršují v horkém a suchém létě.

Poptávka po kryptoměnách je teď slabá, což analytici dávají do souvislosti s obavami z další regulace. „Není zde žádný přímý důkaz, že lidé v Číně by při poklesu ceny nakupovali,“ řekl analytik Matthew Lam z kryptoměnové burzy OKEx.

Bitcoin v polovině dubna vystoupil nad 64.000 USD, hned v květnu se ale jeho cena snížila zhruba o 35 procent. Jedním z důvodů byl jednak přísnější postoj úřadů v některých zemích, jednak tweety zakladatele automobilky Tesla Elona Muska, který napsal, že jeho podnik přestane brát bitcoiny jako úhradu za svá auta.

Reklama

Související témata:

Doporučované