Hlavní obsah

Muž, který bitcoinu věří. Prodal akcie za miliardu a nakoupí kryptoměnu

Foto: Flickr/MicroStrategy, Seznam Zprávy

Michael Saylor

Reklama

Generální ředitel společnosti MicroStrategy o kryptu nepochybuje. Společnost oznámila, že hodlá prodat další aktiva v hodnotě jedné miliardy dolarů, aby mohla dál investovat do bitcoinu.

Článek

Poslechněte si článek v audioverzi.

Jen málokdo je takovým nadšencem do bitcoinu jako investor a podnikatel Michael Saylor. Zatímco Elon Musk dal částečně od bitcoinu ruce pryč, úspěšný investor a podnikatel Michael Saylor vidí v této kryptoměně velký potenciál. Saylorova společnost MicroStrategy je momentálně nejaktivnější firmou v investování do bitcoinu.

I když má kryptoměna za sebou krušnější měsíc, Saylor o bitcoinu nepochybuje. V květnu plánoval investici ve výši 400 milionů dolarů, později se rozhodl částku navýšit o dalších 100 milionů. Neuběhl ani měsíc a jeho společnost v pondělí oznámila, že se jí podařilo dokončit plánovaný prodej svých aktiv ve výši 500 milionů dolarů. Za získanou částku hodlá firma přikoupit další bitcoiny.

Saylorova „kryptojízda“ touto investicí rozhodně nekončí. Jeho společnost uvedla, že se chystá prodat akcie v hodnotě jedné miliardy dolarů.

Zisk hodlá využít pro obecné firemní účely, včetně dalších investic do bitconu. Kolik peněz hodlá Saylor k nákupu krypta použít, zatím neřekl, z jeho chování však vyplývá, že troškařit nebude.

MicroStrategy nakoupila pod vedením jednoho z největších podporovatelů bitcoinu přibližně 92 tisíc bitcoinů, které mají k dnešku hodnotu kolem 3,6 miliardy dolarů. Ve svém prohlášení společnost uvádí, že veškerá digitální aktiva momentálně drží její nová dceřiná společnost MacroStrategy.

Saylor se kromě vlastních investic angažuje i v poradenství a propagaci kryptoměn. Sám podnikatel podle serveru Insider v minulosti uvedl, že to byl právě on, kdo popostrčil Teslu k nákupu bitcoinů za 1,5 miliardy dolarů. V současné době je Saylor hlavním tahounem nedávno vzniklé Rady pro těžbu bitcoinu.

Udržitelnější krypto uvítá i Elon Musk

Rada, jež se skládá z hlavních amerických těžařů krypta, se momentálně soustředí kromě vyšší transparentnosti kryptoměn na využití obnovitelné energie, což kvituje i současný kritik bitcoinu a šéf Tesly Elon Musk. Ten navíc nedávno připustil, že pokud se vyřeší ekologická stránka těžby a transakcí, mohla by se Tesla k bitcoinu vrátit.

Bitcoin je podle Saylora měnou budoucnosti a možnou záchranou před finanční krizí. To dokazují i jeho tweety z konce minulého týdne.

Saylor reagoval na zprávu ohledně propadu libanonské měny a vyzval tamní obyvatele, aby zvážili vložení svých peněz do krypta.

„Pokud se obáváte, že by vláda mohla znehodnotit 90 procent vašich životních úspor a zabavit vaše dolary, #bitcoin to napraví,“ zveřejnil Saylor na svém twitterovém účtu.

Reklama

Související témata:

Doporučované