Hlavní obsah

Důkaz, že bitcoin nezanikne. Dodali ho bankéři ze Švýcarska

Foto: Shutterstock/CKA, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Globální regulační orgány chtějí přísnější pravidla pro kryptoměny. Basilejský výbor tak reaguje na výkyvy hodnot virtuálních měn, jako je třeba bitcoin. Od regulací si slibují, že sníží riziko ohrožení trhu.

Článek

O regulaci kryptoměn se hovoří již delší dobu. Nyní se do diskuse zapojila jedna z nejtěžších vah ve světě financí – Basilejský výbor pro bankovní dohled.

Tento neformální orgán tvoří nejvlivnější centrální banky a jeho doporučení se pak často stávají základem pro další činnost centrálních bank. Nyní v Basileji kousek od tamního vlakového nádraží bankéři načrtli, jak dostat kryptoměny do standardních finančních kolejí.

Finančníci nechtějí obchodování s kryptoměnami zakázat, ale předepíší bankám přísná pravidla – za každý koupený bitcoin či jinou kryptoměnu musejí v trezorech připravit polštář pro případ, že by ceny krypta dramaticky propadly.

Výbor navrhuje, aby banky přistupovaly ke kryptoměnám jako k extrémně rizikovému aktivu. Regulátor chce bitcoinu přiřadit „vysokou rizikovou váhu“ ve výši 1 250 % – v praxi by tak banky na každých 100 dolarů investovaných do bitcoinu měly vytvořit rezervu ve výši 100 dolarů.

„Jediné, co je na bitcoinu konzistentní, je právě volatilita. Pozorovali jsme velké výkyvy a spoustu nadšení, následované velkými výprodeji. Pokud v krypto věříte, je pravděpodobné, že s volatilitou počítáte. Ale pokud nakupujete, protože počítáte s rychlým výdělkem, bude pro vás těžké se s výkyvem hodnot vypořádat,“ uvedl pro server Bloomberg Ross Mayfield, analytik investiční strategie společnosti Robert W. Baird & Co.

Banky by mohly neuvážené investice do kryptosvěta stáhnout do ztrát a hon za ziskem by se pak mohl přeměnit v plnohodnotnou bankovní krizi.

Zákaz krypta bude zřejmě těžší

Výkyvy hodnot sice představují riziko jak pro investory, tak pro banky, o krypto je však stále větší zájem. Podle hlavního ekonoma investiční skupiny Natland Petra Bartoně se digitální aktiva stala mainstreamem.

„Popularita bitcoinu v posledních letech nabyla takové výše, že se do něj pustily i jedny z nejkonzervativnějších institucí v ekonomice – banky. A tak nyní přichází jejich zastřešovatel, Basilejský výbor, a už jen suše konstatuje ‚tohle je teď náš program‘,“ říká Bartoň.

Zároveň přiznává, že některé banky zřejmě sníží svou poptávku po kryptu. „Ale na každou banku, která kvůli vysokým požadovaným rezervám omezí některé kryptoměny, budou dvě, které na nalinkované koleje najedou,“ předpovídá Bartoň.

Podle něj může být potenciálním problémem regulací jejich pomalé tempo.

„Svět kryptoměn, včetně jejich chování a vlastností, se proměňuje téměř na denní bázi, zatímco ,basilejské menu’ se bude upravovat spíše v řádu let. Pravidla tak nemusí být vždy aktuálním popisem expozičního rizika,“ dodává.

Odstranění nejistot zvýší poptávku

Některé země už delší dobu nad digitálními měnami ohrnují nos. Za připomínku stojí například indická snaha o vytlačení kryptoměn mimo zákon.

Postoj výboru však podle Bartoně podobným inciativám hází klacky pod nohy. „Nejistota pocovidového světa může frekvenci pokusů o zákaz kryptoměn zvýšit. A i když bude možné zákazy nějak obcházet, stále není jisté, zda regulátoři nevyhrají. Nová pravidla ale znamenají, že to země budou mít teď o něco těžší, když i Basilejský výbor vydal ,manuál na krypto’.“

Basilejský výbor také připomíná časté výhrady vůči kryptoměnám – možné praní peněz, financování terorismu a nízká úroveň ochrany spotřebitelů. V posledních měsících se rovněž řeší uhlíková stopa kryptoměn, která vzniká jejich těžbou a transakcemi.

Doporučení výboru však poptávku po digitálních měnách zřejmě zvedne. „Banky teď naopak budou mít jistotu, jak mají vůči novému aktivu postupovat, aby jim nemohl nikdo nic říci. A odstranění další nejistoty obecně poptávku posiluje,“ dodává Bartoň.

Pravidla pro stable coiny nebudou tak přísná

Výbor rovněž uvedl, že by měla existovat i volnější pravidla, která by se vztahovala na takzvané stable coiny. Jde o novější digitální měny, které jsou vázány na hodnotu tradiční a stabilní měny, například na dolary či eura.

Tyto kryptoměny by tak měly podléhat pravidlům aplikovaným na tradiční aktiva, jako jsou dluhopisy, půjčky, vklady, akcie nebo komodity.

Návrhy výboru, které slouží spíše jako podněty k dalším diskuzím a postupům, mají pomoci chránit globální finanční systém v případě, že by ceny kryptoměn klesaly.

Reklama

Doporučované