Hlavní obsah
Online

Faltýnek vyzrál na opozici. O zvýšení daní se bude hlasovat i přes obstrukce

Sněmovna mimořádně jedná o penězích pro rodiče.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna jednala o zvýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun na 300 tisíc.

Článek

Zvýšení rodičovského příspěvku navrhla vláda, ale podporuje ho i opozice. Právě opoziční ODS vyvolala páteční mimořádnou schůzi, na které se bude o „rodičáku“ hlasovat.

Hlasování se ale nestihlo – poslanci měli na projednání jen hodinu a půl a hodinu z toho mluvila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

O půl jedenácté pokračuje debata nad vládním daňovým balíčkem. Jde již o čtvrtý pokus o jeho schválení. Vláda v něm chce zvýšit především spotřební daně na líh a tabákové výrobky, ale i poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Návrh zdůvodňuje snahou ochránit občany před dopady užívání návykových látek. Opozice ji obviňuje, že se snaží pouze získat víc peněz do státního rozpočtu.

Jeho schválení blokují opoziční poslanci. Ti zároveň tvrdí, že vláda si bere rodiče jako rukojmí a odmítá schválit navýšení rodičovského příspěvku dříve, než opozice ustoupí v otázce daní.

  • Jednání skončilo

    Páteční jednání poslanců skončilo. Neschválili ani zvýšení rodičovského příspěvku, ani daňový balíček. K daním se politici dostanou příští středu. Kdy se bude hlasovat o penězích pro rodiny, zatím není jasné.

  • Šéf schůze se mění, řečník zůstává

    Stále hovoří Miroslav Kalousek, ač už začíná mít problémy s hlasivkami. „Vy jste můj čtvrtý předsedající schůze od rána,“ zavtipkoval si nad faktem, že zatímco u řečnického pultu je stále on, řídící schůze se střídají. Pokud chce Kalousek mluvit až do konce dnešní schůze sám, zbývá mu ještě 40 minut.

  • Miroslav Kalousek hovoří už téměř dvě hodiny

    Stále hovoří Miroslav Kalousek, který se k pultíku dostal jako první čtvrt hodiny před jedenáctou. Za ním čeká řada více než dvaceti přihlášených poslanců.

  • Opozice se obrátí na Ústavní soud

    Pokud bude Sněmovna o zvýšení některých daní hlasovat ve středu před ukončením rozpravy, jak v pátek navrhlo hnutí ANO, opozice to napadne u Ústavního soudu. Zatím se na tom dohodla ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, diskusi povedou ještě s Piráty, řekl novinářům předseda lidovců Marek Výborný.

  • Kalousek: Je to porušení řádu

    Podle Kalouska Sněmovna porušila zákon o jednacím řádu. „Odebrat slovo celé řadě lidí, kteří možná ještě chtějí diskutovat, popřípadě neumožnit předsedům klubů, aby sdělili stanovisko před hlasováním, to se domnívám, že je rozhodnutí, o kterém budeme velmi vážně diskutovat, a je docela možné, že se na něm sejdeme u Ústavního soudu,“ prohlásil.

  • Faltýnek převezl opozici

    Jaroslav Faltýnek z hnutí ANO protlačil Sněmovnou usnesení, že o daních se bude hlasovat příští středu v 10 hodin. A to i v případě, že ještě nebude ukončená diskuse. Právě dlouhá diskuse opozičních poslanců protahuje schválení zákona, vláda to označuje za obstrukce.

    Podobným způsobem už postupovala minulá vládní koalice v roce 2016 při schvalování EET. Podle Ústavního soudu tím koalice porušila jednací řád Sněmovny, neshledal to ale jako důvod ke zrušení zákona.

  • Ministryně: Rodičovské budou

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčova ujistila, že zvýšení rodičovského příspěvku se stihne. Lidovečtí poslanci zároveň začali sbírat podpisy za další mimořádnou schůzi. „Budeme iniciovat novou schůzi, aby se peníze dostaly k rodičům včas,“ uvedl Jan Bartošek, poslanec za KDU-ČSL.

  • Poslanci projednávají daňový balíček

    Poslanci nyní probírají daňový balíček. Do rozpravy je přihlášeno už 15 poslanců.

  • Zradili jste mladé rodiny, tvrdí lidovci

    Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 navrhla, aby se projednání přerušilo jen do 12. hodiny, kdy by projednání začalo znovu. To ale bylo zamítnuto. Je tedy pravděpodobné, že kvůli debatám o daňovém balíčku se poslanci k rodičovskému příspěvku už nedostanou.

    „Část sociální demokracie, hnutí ANO a KSČM prokázaly, že zradily mladé rodiny. Kdyby byla vůle, tak se to mohlo schválit. To, co vy primárně chcete, je zdanit lidi, sebrat lidem peníze, o to vám jde. Až potom jsme ochotní se bavit o rodičovském příspěvku. Nehrajte si tady na to, že vám jde o lidi,” řekl za potlesku poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek. To rozčílilo předsedu ČSSD Jana Hamáčka.

  • Hlasování se v pátek dopoledne nestihne

    Vypadá to, že schválení rodičovského příspěvku se nestihne. V 10:30 totiž začne schůze, na které se má schvalovat daňový balíček. S ním nesouhlasí opozice, a poslanci se tak kvůli němu dohadují už několik jednacích dní. „Dávno jsme mohli o daňovém balíčku hlasovat, dávno jsme mohli schvalovat rodičovský příspěvek,“ vyčetla opozici ministryně financí Alena Schillerová.

    Podle opozice si ale vláda kvůli daňovému balíčku bere rodiče jako rukojmí. „Je jasné, kdo obstruuje daňový balíček. Jste to vy,“ řekl vládním poslancům předseda opoziční SPD Tomio Okamura.

  • Maláčová „obstruuje“

    Od začátku jednání se zatím nikdo nedostal ke slovu, téměř hodinu mluví pouze ministryně Maláčová. Čas, který poslanci na projednání mají, se přitom krátí.

  • Fiala: Je to nespravedlnost

    Předseda ODS Petr Fiala považuje za nespravedlivé, že rodiče, kteří šli do práce dříve, nebudou mít na peníze navíc nárok.

    „Proč vláda zvýhodňuje rodiče, kteří se rozhodli příspěvek čerpat déle, před těmi, kteří se rozhodli pro kratší dobu? Když vláda lidem řekne, že mohou čerpat svůj rodičovský příspěvek, tak ho mají právo čerpat bez dodatečné sankce. A když vláda zvýší rodičovský příspěvek, tak na něj mají nárok všichni rodiče dětí do čtyř let,“ uvedl Fiala.

  • Maláčová: 200 tisíc je křivda

    Podle ministryně práce a sociálních věcí je současná výše rodičovské křivda na rodinách, která se musí napravit. Za současný příspěvek si podle Jany Maláčové rodiče koupí jen 80 % toho, co v době, kdy byla současná výše – 200 tisíc korun – zavedena.

    Zopakovala, že je stále přesvědčená o tom, že by se zvýšení mělo týkat všech rodin s dětmi do 4 let. Podle současného vládního návrhu dostanou peníze navíc jen rodiny, kde jeden rodič stále aktivně příspěvek čerpá. „Jsem stále přesvědčená o tom, že nemůžeme rodiny, které se vrátily dříve do práce, takto trestat,“ řekla Maláčová.

    Tuto variantu ale nechce hnutí ANO. Podle Maláčové je to koaliční kompromis. „Není dokonalý, ale pomůže 80 % rodin a já se za tento kompromis nestydím,“ uvedla ministryně.

  • Poslance tlačí čas, na schválení mají hodinu a půl

    Na rozpravu i schvalování mají poslanci jen hodinu a půl. Poté podle programu začne řádná schůze.

  • Mimořádná schůze byla zahájena

    V 9 hodin se rozběhla mimořádná schůze, na jejímž konci by měli poslanci schválit vyšší rodičovský příspěvek.

Reklama

Hlavní zprávy