Hlavní obsah

Blansko dokončilo další etapu obnovy sídliště Zborovce

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Blansko dokončilo další etapu obnovy sídliště Zborovce.

Článek

Týkala se plochy mezi bytovými domy v Kamnářské a Cihlářské ulici, nový je také centrální chodník vedoucí napříč sídlištěm nebo autobusová zastávka v Okružní ulici. Město o tom informovalo na svém webu. Zhruba dvacetiticísové Blansko začalo s obnovou sídliště v roce 2018.

„Právě dokončená etapa revitalizace, kterou jsme zahájili loni v srpnu, je zatím třetí etapou z celkem osmi plánovaných. Veškeré terénní práce ve vnitrobloku mezi bytovými domy Kamnářská a Cihlářská včetně mobiliáře i vegetačních úprav přišly na 15,5 milionu korun,“ uvedl starosta Jiří Crha (ODS). Ne všechny peníze šly z městské kasy, Blansko na akci získalo šestimilionovou dotaci.

V jedné části vnitrobloku vzniklo zázemí pro děti s prvním 3D veřejným dětským hřištěm v Blansku, jehož součástí jsou například i zabudované minitrampolínky. Multifunkční prostor se speciálním měkčeným povrchem doplňuje i venkovní stůl pro stolní tenis, minipřekážky a různé druhy mobiliáře. V další části místní získali odpočinkovou zónu s desítkami nových stromů.

Součástí prací bylo i vybudování nového stání pro odpadové kontejnery, obměna svítidel veřejného osvětlení či vytvoření zálivu pro autobusy.

„Práce budou pokračovat i příští rok na dalších místech sídliště, připravena je revitalizace okolí menších bytových domů na ulici Zborovecká 58 a 60, obnovit by se měl také povrch hlavní příjezdové komunikace v ulici Zborovecká,“ uvedl Crha. Konkrétní rozsah prací bude záviset na podobě schváleného rozpočtu na rok 2022.

Na sídlišti Zborovce je asi 1000 bytů. První etapa obnovy sídliště začala v roce 2018, šlo v ní o Okružní a Krajní ulici. Město nechalo například vyměnit povrchy komunikací, předláždilo chodníky, některé z nich navíc nechalo rozšířit, vznikly však i nové. Druhá etapa se o rok později týkala především Kamnářské, nové jsou chodníky i parkovací místa

Reklama

Doporučované