Hlavní obsah

Blatný: Dokud budu ministrem, neschváleným Sputnikem očkovat nebudeme

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Jan Blatný podle svých slov vyloučil, že by během svého působení ve funkci Česko očkovalo ruskou vakcínou Sputnik V i bez schválení Evropskou lékovou agenturou. O Sputniku přitom přemýšlí premiér Babiš.

Článek

Premiér Andrej Babiš dnes vyrazil do Srbska, kde chce zjistit zkušenosti s očkováním ruskou vakcínou Sputnik V. Ze stejného důvodu byl minulý týden i v Maďarsku. Obě země nakoupily vakcínu přímo od Moskvy. Sputnik však zatím není schválený Evropskou lékovou agenturou, jeho výrobce o to nepožádal.

„Určitě se na tom s premiérem nakonec domluvíme. Je to jedna z věcí, kde svůj názor měnit nebudu. Dokud budu ministr zdravotnictví, tak nebudeme v Česku očkovat látkou, kterou neschválila Evropská léková agentura,“ řekl nyní Blatný serveru iRozhlas.cz.

„Pokud by se nám podařilo získat nějaké množství, nějaký příslib, a náš SÚKL (Státní úřad pro kontrolu léčiv) by schválil tu dokumentaci a čekalo by se na schválení EMA (Evropskou lékovou agenturou), tak bychom mohli získat nějaký čas, “ řekl dnes Babiš před odletem do Srbska.

Jak však nedávno informovaly Seznam Zprávy, úředníci na ministerstvu zdravotnictví byli pověřeni zjistit právní možnosti, jak vakcínu Sputnik V nouzově povolit i bez kladného stanoviska EMA.

Podle zdrojů redakce se uvažuje nad variantou, že by preparát povolilo ministerstvo zdravotnictví, pokud by se Státní ústav pro kontrolu léčiv postavil proti. Využilo by se k tomu ustanovení zákona o léčivech. § 8 odst. 6 tohoto zákona totiž umožňuje vakcínu v Česku použít na odpovědnost státu.

Babiš o nákupu Sputniku V diskutuje i se svým poradcem Romanem Prymulou. „Mým úkolem je přicházet s nějakými návrhy, novinkami, co by šlo dělat a nešlo dělat. A pravdou je, že tato situace (s ruskou vakcínou) se akcentovala jednak poté, co Maďarsko nakoupilo vakcínu a co Evropa začíná mít problém s rychlostí dodávek,“ uvedl například v podcastovém pořadu Ptám se já na Seznam Zprávách.

„Ta diskuse není o tom, jestli to je nebezpečné, jestli to je nějaká třetí země, kterou tady nechceme, ale je to o tom, abychom objektivně dokázali posoudit, jestli ta vakcína je dostatečně účinná a bezpečná, a pak řešit to, jestli jsme schopni ji nakoupit,“ sdělil.

Přiznal, že s premiérem Babišem vedou „diskuse, do jakého modelu jít“. „Samozřejmě ten optimální model pro nás je, že ta vakcína bude schválena EU/EMA, pak tady nemáme skutečně žádné riziko. Ale zase se vystavujeme tomu, že budeme v tom celoevropském vláčku čekat,“ řekl Prymula.

Reklama

Doporučované