Hlavní obsah

Prymula: Přijdou mutace a polní nemocnice nám bude chybět

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl Roman Prymula.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Má Roman Prymula nakročeno zpět na Ministerstvo zdravotnictví? Současný ministr zdravotnictví Jan Blatný má podle informací ČT skončit ve funkci. Nahradit by ho mohl premiér Babiš právě s pomocí exministra Romana Prymuly. Andrej Babiš pro Seznam Zprávy informaci popřel. Co na to sám Prymula?

V pořadu Ptám se já ji označil za spekulaci s tím, že jej ani prezident, ani premiér neoslovili. „Jestli si někdo myslí, že je pozice ministra zdravotnictví něco skvělého, tak si neumím představit v tuto dobu horší pozici,“ řekl.

Seznam Zprávy také v minulém týdnu upozornily na to, že se bývalý ministr zdravotnictví angažoval v soukromém projektu na otestování statisíců Čechů na koronavirus. Zaštiťoval se nejen vládou, ale i umělci a velkými firmami.

„Soukromý projekt nebyl. Když jsem vstoupil na Ministerstvo zdravotnictví, měl jsme dva základní cíle – navýšení kapacit lůžek a zavedení bezplatného testování antigeny. Tento projekt s tím souvisel. Když jsem skončil ve funkci, pokračoval jsem v tom, jak představit antigenní testy v republice. A proto tam vznikla řada jednání. Představil jsem to i vládě na telekonferenci, kde byl i pan ministr (ministr zdravotnictví, pozn. red.). Takže v tomto slova smyslu to nemohl být soukromý projekt, ale byly tam soukromé subjekty,“ bránil se v rozhovoru Prymula.

Exministr také zmínil, že stavbu polní nemocnice v Letňanech za chybu nepovažuje. Podle něj hrozilo zaplnění lůžek a dokonce by k němu mohlo znovu dojít. „Nevím, jestli rušení nemocnice není předčasné, můžeme se dostat do doby, kdy tu budou různé mutace koronaviru, a kapacita nemocnic bude dramaticky zaplněna,“ dodal.

Pusťte si celý rozhovor v úvodu článku, v podcastových aplikacích, nebo ve videu níže.

Pusťte si rozhovor také ve videu.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované