Hlavní obsah

Ministr Blatný nechce ivermektin používat plošně, sám by si ho nevzal

Foto: Profimedia.cz

Nejrizikovějším faktorem, jenž má vliv na průběh nemoci covid-19, je věk pacientů.

Reklama

Experimentální lék ivermektin, který se zvažuje jako možný lék na covid-19, nelze používat plošně. Může být spojen s poškozením některých orgánů.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že je třeba s ním nakládat jako se zatím neschváleným lékem. Není to podle něj lék, který by se měl rozdat všem. Varoval také před pořizováním veterinární formy přípravku, která může být pro člověka velmi škodlivá. Připomněl nutnost klinických studií při zavádění nových léků, podle něj si tuto nutnost zřejmě neuvědomil ani premiér Andrej Babiš (ANO), když o možném používání ivermektinu mluvil.

Blatný již v minulosti vhodnost podání tohoto léku zpochybnil. Lék vzbuzuje kontroverze i mezi odborníky ve světě. Důkazy, které by jeho účinnost potvrzovaly, jsou zatím nedostatečné a nejnovější vědecká studie dospěla k závěru, že ivermektin zotavení lidí s mírnými příznaky covidu-19 nijak neurychluje.

Primář Michal Rezek z brněnské nemocnice u sv. Anny v pátek pro média komentoval závěry studie kolumbijských vědců, které se účastnilo 476 pacientů s pozitivním testem na covid-19, z nichž polovina dostávala ivermektin a polovina placebo. Mezi dospělými s mírným průběhem podávání ivermektinu výrazněji nesnížilo dobu potřebnou k překonání symptomů a závěry experimentu nepodporují použití ivermektinu k léčbě mírného průběhu nemoci.

Podle Rezka však studie nedokazuje nic o účinnosti léku, protože se jí zúčastnili mladí zdraví lidé, kterým v době zahájení léčby „prakticky nic moc nebylo“. Závěry studie tedy podle něj není možné vykládat tak, že lék je v boji s nemocí covid-19 neúčinný. Nemocnice v uplynulém týdnu dostala 10 000 balení, která rozeslala dalším asi 60 nemocnicím v zemi.

Ivermektin je přípravek proti parazitům, který se používá převážně u zvířat. V ČR není registrovaný. Část lékařů uvádí, že ivermektin pomáhá pacientům s těžším průběhem onemocnění. Nemocnice u svaté Anny v Brně v listopadu 2020 vyzkoušela přípravek asi na 30 pacientech ve vážném stavu. Jejich stav se (ve spojení s další léčbou) zlepšil natolik, že mohli být propuštěni domů.

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová uvedla, že většina studií k léku není úplná. Státní ústav pro kontrolu léčiv a ministerstvo zdravotnictví však povolily svatoanenské nemocnici možnost lék distribuovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované