Hlavní obsah

Výrobce Marlbora chce nahradit cigarety. Továrna na novinku vyroste u českých hranic

Večerní zprávy, 21. 6. 2017.

 

Reklama

Philip Morris postaví v Drážďanech továrnu na „nekouřící cigarety“ IQOS. Novinka přijde na podzim na český trh.

Článek

Česká republika se stane ve druhé půli tohoto roku další zemí, kde tabákový gigant Philip Morris International začne prodávat své „smoke-free“ výrobky, které prodává pod značkou IQOS.

Prodeje této náhražky klasické cigarety celosvětově rostou. Philip Morris je zatím vyrábí v Malajsii a v italské Boloni. Teď si pro ně chystá novou výrobní kapacitu i ve střední Evropě. Pokud bude poptávka po tomto typu „kouření" vysoká, mohla by být v budoucnu přestavěna i továrna firmy v Kutné Hoře.

Philip Morris reaguje na sílící protikuřáckou regulaci, která ve vyspělých zemích vede ke snížení prodeje cigaret a ohrožuje budoucnost cigaretového byznysu. Do vstupu IQOS na trh investuje obrovské částky. Jen vývoj přišel společnost Philip Morris na tři miliardy dolarů.

Tento týden Philip Morris oznámil, že chystá v Drážďanech stavbu továrny na „smoke-free produkty“ IQOS za 320 milionů dolarů. Výrobu by tu měl spustit za dva roky. Práci najde v továrně 500 lidí.

„Tato investice je dalším krokem k budoucnosti, v níž výrobky bez kouře nahradí klasické cigarety,“ říká výkonný ředitel Philip Morris International André Calantzopoulos.

IQOS je zvláštním typem kuřiva, podobným e-cigaretě. V jeho elektrickém strojku se místo v e-cigaretách používané tekuté látky (liquidu) zahřívá skutečný, speciálně řezaný tabák. Zatímco klasická cigareta se po zapálení zahřeje až na 600 stupňů Celsia, IQOS zahřívá tabák zhruba při poloviční teplotě. Mělo by to eliminovat většinu toxických látek, vznikajících při kouření, kuřák ale dostane svou obvyklou dávku nikotinu. IQOS tak má být méně rizikovou náhražkou klasické cigarety.

Philip Morris tuto novinku dnes prodává ve 25 zemích. IQOS na většině trhů nepodléhá cigaretové regulaci. I v Česku se může kouřit – stejně jako e-cigarety – nadále v restauracích.

Na výrobek také (zatím) není uvalena u cigaret obvyklá vysoká spotřební daň, která dnes tvoří většinu ceny krabičky klasických cigaret. „Podle stávající podoby zákona o spotřebních daních nelze tento nový tabákový výrobek spotřební daní zatížit. Má totiž takové vlastnosti, které nespadají pod žádný stávající předmět spotřební daně z tabákových výrobků ve smyslu zákona o spotřebních daních," vysvětluje mluvčí Ministerstva financí Kateřina Vaidišová.

Brzy by se to ale mohlo změnit. Na úpravě daňových zákonů pracují úředníci Evropské unie i českého Ministerstva financí.

I bez spotřební daně se cena bezdýmých cigaret - neboli tabákových náplní - Philipa Morrise například v Německu blíží ceně jeho prémiových cigaretových značek. Elektronika potřebná k ohřevu tabákových náplní potom stojí sto eur, tedy přes dva a půl tisíce korun.

Reklama

Doporučované