Hlavní obsah

Boeing hlásí, že jeho problémové letouny 737 MAX vzlétnou ještě letos

Foto: Reuters

ilustrační foto.

Reklama

Uplynulo už více než půl roku od uzemnění boeingů 737 MAX. Důvodem byly dvě tragické nehody, které způsobil chybný řídící software. Letecké katastrofy si vyžádaly 346 obětí na životech.

Článek

Letecká společnost Boeing nejprve počítala s výlukou 737 MAX pouze do 3. září tohoto roku. Následně na to ale aerolinky informovaly, že odstávku prodlouží alespoň do 3. listopadu.

Podle nejnovějšího prohlášení Boeing počítá, že ještě tento rok jeho problémové modely znovu vzlétnou. Svolení úřadů ale stále nemá.

Rozhodnutí aerolinek o prodloužení odstávky nebylo překvapující s ohledem na to, že koncem června americký Federální úřad pro letectví (FAA) našel nové problémy u letounů Boeing 737 MAX. Úřady od chvíle, kdy byly letouny uzemněny, zkoumají software, který je za potíže tohoto typu letadla zodpovědný.

Zatím tedy není jisté, kdy FAA opět lety umožní.

Společnost s odstávkou letounů bojuje už od března letošního roku. S tím souvisí také ztráty, do kterých se Boeing během druhého čtvrtletí letošního roku propadl. Konkrétně šlo o 2,94 miliardy dolarů. To je v přepočtu 67,4 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku byla společnost v zisku 2,2 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované