Hlavní obsah

Bohumín hledá nového provozovatele pro oblíbené senior taxi

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dotovanou službu zavedlo město před zhruba deseti lety jako jedno z prvních. Dosavadní provozovatel služby dal ale nyní městu výpověď, a radnice tak vypsala novou zakázku, aby vyhledávanou službu nemusela přerušit.

Článek

„Obdrželi jsme výpověď od stávajícího provozovatele, což je pochopitelné. Službu pro nás zajišťuje řadu let a my jsme neměli legální možnost, jak mu kompenzovat rostoucí náklady na provoz. Naposledy jsme vyhlašovali veřejnou zakázku v roce 2017, za čtyři roky se podmínky pochopitelně změnily,“ uvedl starosta Petr Vícha (ČSSD). Město tak vyhlásilo nové výběrové řízení a počítá s tím, že za službu určenou seniorům bude muset zaplatit více. Připlatit si ale budou muset i samotní senioři.

„O senior taxi je u nás obrovský zájem. Je to dáno i tím, že Bohumín nemá vlastní městskou hromadnou dopravu, tu suplují příměstské linky, které však nejezdí tak často, jak by senioři potřebovali například při pravidelných návštěvách lékařů. Výběr nového provozovatele i podmínky bychom měli znát v listopadu. Předpokládáme, že se do soutěže přihlásí i stávající provozovatel, s nímž jsme byli dosud velmi spokojeni,“ řekl Vícha.

Loni senior taxi absolvovalo 15 tisíc jízd, město službu dotovalo částkou přesahující milion korun. Před koronavirovou pandemií přitom senior taxi ujelo až 18 tisíc jízd. Lidé od 65 let s trvalým bydlištěm v Bohumíně mohou dotované taxi využít k dopravě k lékařům, ale třeba i na hřbitov, poštu či úřady.

„Služba je pro nás velmi důležitá a jsme připraveni na to, že za ni budeme platit více peněz než doposud. Součástí výběrového řízení je i poskytování baby taxi, které dopravuje k lékařům maminky s dětmi mladšími šesti let,“ uvedl starosta.

Doposud na cestování městem prostřednictvím dotovaného taxi dopláceli senioři 15 korun za jednu jízdu, cena jim vzroste o pět korun, což je podle starosty únosné. „A jak víme z praxe, stejně většinou řidiči tu dvacetikorunu nechávali, aniž by vyžadovali drobné zpět,“ doplnil Vícha.

Reklama

Související témata:

Doporučované