Hlavní obsah

Boj o jaderné úložiště za 110 miliard? Na Vysočině mají referendum týden před volbami

Stát předběžně vytipoval devět lokalit pro jaderné úložiště. Definitivní variantu má vybrat v roce 2025.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Už o týden dřív než zbytek republiky vyrazili do volební místnosti lidé z Lipníka na Třebíčsku. Téměř tři stovky oprávněných voličů v pátek v referendu hlasují, jestli souhlasí s pracemi vedoucími ke stavbě jaderného úložiště. Obří stavba za 110 miliard je hlavním tématem voleb na Vysočině.

Článek

Zatímco tisíce lidí využívají prodloužený víkend třeba k výletům na chalupu, v Lipníku na Třebíčsku řeší v Den české státnosti úplně jiné starosti. „Chalupy máme tady doma. Půjdeme k referendu,” zaznívá od mnoha obyvatel.

V regionu, kde od osmdesátých let minulého století funguje dukovanská jaderná elektrárna, je teď hlavním tématem hlubinné úložiště jaderného odpadu. Stát se zavázal, že prostřednictvím Správy úložišť radioaktivních odpadů do roku 2025 vybere vhodné místo. Čtyři z devíti uvažovaných lokalit se nachází v Kraji Vysočina. A tak se téma stavby za nejméně 110 miliard korun stalo ústředním motivem nadcházejících voleb i místních referend. „Velká část zastupitelstva je proti úložišti,” říká starosta Lipníka Miroslav Svoboda.

Obec leží nedaleko lokality Na Skalním, neboli EDU Západ. Malebné místo s několika rybníky v okolí je jednou z devíti lokalit, kde by se v budoucnu mohlo ukládat. „V tuto chvíli nelze vůbec říct, které z míst je favoritem. Máme devět favoritů,” sdělil pro Seznam Zprávy ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiří Slovák.

Právě tato instituce má na starost výběr vhodného místa. Devět vytipovaných lokalit po celé České republice bezprostředně ovlivňuje dění v pěti desítkách okolních obcí. Jejich obyvatelé mají často z unikátní stavby obavy a ovlivňuje to místní dění. Třeba stavební parcely se kvůli nejistotě stávají neprodejnými. Je to také příklad Lipníka.

Přibližně 290 oprávněných voličů v pátek v referendu odpovídá na otázku „Souhlasíte s geologickými pracemi a jinými kroky směřujícími k vybudování úložiště radioaktivního odpadu v lokalitě, které se dotkne i naší obce?”

Už v červnu rozhodovali lidé v nedalekých Jaroměřicích nad Rokytnou. Hlasovalo tam 44,58 procenta oprávněných voličů. Drtivě zvítězilo „ne” úložišti. Volební lístek s touto odpovědí vybralo 1437 ze 1493 příchozích lidí. Podobný výsledek lze podle vedení lipnického úřadu očekávat i tam.

Jaderné úložiště má být v provozu okolo roku 2065. Hlavní část stavby bude v podzemí. V desítkách kilometrů chodeb a v pětisetmetrové hloubce mají být ukládány tuny radioaktivního odpadu z Dukovan a Temelína.

Téma je také důležitým motivem senátních a komunálních voleb, které jsou na programu příští víkend. Odmítání jaderného úložiště má jako hlavní část programu marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma. Ten totiž kandiduje v obvodě číslo 53 Třebíč na senátora. „V Evropské unii sílí tlaky na centrální hlubinné úložiště pro celou Evropu. Mohlo by vzniknout v nějaké neobydlené oblasti. Je to řešení,” navrhl kandidát, který v Třebíči v úterý pořádal veřejnou debatu s odborníky. Na debatu přišly asi dvě stovky lidí.

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová je k této variantě skeptická. „Možná až budou fungovat Spojené státy evropské,” glosovala. Nedokáže si představit evropského politika, který by po jednání v Bruselu zvěstoval obyvatelům své země, že tam plánují jaderné „odpadiště“ pro celou Evropu.

Reklama

Související témata:

Doporučované