Hlavní obsah

Boj o minuty. Záchrana v thajské jeskyni musí přijít brzy

Chlapce v thajské jeskyni ošetřil lékař.Video: Reuters

 

Reklama

Potápěči objevili uvězněnou skupinu před dvěma dny. Chlapce ošetřil doktor, záchranáři jim dodali jídlo a termofólie. Do oblasti se blíží monzunové deště. Záchranáři tak musejí spěchat s vyproštěním sportovců a jejich trenéra.

Článek

Lékař ošetřil drobná zranění a vyrážky. Zdravotní stav všech členů skupiny zhodnotil jako dobrý. Psychologové ale upozorňují na to, že by se u dětí i jejich trenéra mohly rozvinout posttraumatické poruchy. Thajská vláda vydala doporučení, jak se zachráněnými komunikovat.

Sportovci jsou po více než týdnu v zatopené jeskyni slabí a vyhublí. Potápěči do jeskyně dodali termofólie a oblečení. Kromě jídla jim záchranáři dodávají také vitamíny.

Podle guvernéra provincie Chian Rai dnes chlapce vytahovat nebudou. Počasí je ale prý ideální na to, aby záchrana proběhla tento týden. Thajský ministr vnitra uvedl, že každého chlapce doprovodí dva zkušení potápěči, kteří budou pomáhat v částech se silnými vodními proudy. Dodal, že proces evakuace se musí urychlit, než přijdou větší deště. Ty meteorologové předpovídají ke konci týdne.

Většina přístupové cesty je zaplavená. Úřady uvedly, že výuka dvanácti chlapců a jejich trenéra v potápění může být jediným způsobem, jak je dostat z jeskyně.

Skupině odřízl cestu ven z jeskyně příval vody. Fotbalisté se tam pravděpodobně schovali před deštěm. Záchranáři našli děti po devíti dnech, asi čtyři kilometry od vchodu do jeskyně.

Reklama

Doporučované