Hlavní obsah

Bojkotujte Dakar, pojedete kolem vězení statečné ženy, volají aktivisté

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Jen několik stovek metrů od vězení, kde je držena lidskoprávní aktivistka Loujain al-Hathloulová, projedou účastníci letošní Rallye Dakar v Saúdské Arábii. Saúdská monarchie podle kritiků zneužívá sport ke zlepšení své reputace.

Článek

Desítky závodníků, z toho dvanáct žen, minou při letošní Rally Dakar věznici Al-Ha’ir v hlavním městě Rijád. V ní si svůj téměř šestiletý trest odpykává saúdská aktivistka Loujain al-Hathloulová. Nyní jednatřicetiletá žena na sebe upozornila poprvé v roce 2014 činností, která je pro ženy v jiných zemích světa naprosto běžná, ne tak ale v Saúdské Arábii. al-Hathloulová společně se svým otcem přejela, tedy přesněji řečeno pokusila se přejet hranice mezi Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty.

Jenže automobil, kterým se na cestu vydali, vlastnoručně řídila. Ve své zemi se tak dopustila trestného činu a při pokusu o překonání hranic byla zadržena a čekalo ji 73 dní ve vězení. V něm je znovu od loňského prosince, kdy ji speciální protiteroristický soud v Rijádu odsoudil k trestu pěti let a osmi měsíců vězení za „různé aktivity zakázané protiteroristickým zákonem“, píše Deutsche Welle.

Aktivistka se podle obžaloby měla dopustit prosazování agendy cizích mocností nepřátelských k Saúdské Arábii nebo využívání internetu k narušování veřejného pořádku. K tomu mělo dojít během kontaktu s lidskoprávními organizacemi nebo zahraničními novináři a diplomaty.

Příznivci zatčené aktivistky tak vyzývají k bojkotu slavného závodu, který se nejprve z Afriky, kde jeho původní trasa z Paříže končila, stěhoval do Jižní Ameriky, aby následně zakotvil v Saúdské Arábii. „Aktivistky za práva žen snášely roky vězení, psychologické a fyzické mučení a sexuální zneužívání za kampaň zastávající právo řídit. Mnozí z nich zůstávají ve vězení dodnes,“ cituje deník The Guardian mluvčí britské lidskoprávní organizace Grant Liberty Lucy Raeovou.

„Je naprosto groteskní, že saúdské úřady pořádají akci v oblasti motoristického sportu, které se účastní i ženské řidičky, zatímco hrdinové, kteří bojovali za ženské právo řídit, strádají ve vězení,“ dodává Raeová. Podle organizace je poslední rozsudek „hanebný“. Rodiče aktivistky, kteří jsou zároveň jejími právníky, tvrdí, že jejich dcera byla během uvěznění vystavena mučení a sexuálnímu napadení a po dlouhou dobu je držena v izolaci. Saúdské úřady obvinění ze špatného zacházení opakovaně popírají.

Rozsáhlé sociální reformy země zavádí od chvíle, kdy se do jejího čela před čtyřmi lety postavil korunní princ Mohammed bin Salman. Právě za jeho vlády ženy získaly právo řídit, konkrétně v roce 2018, tedy jen několik měsíců po zadržení al-Hathloulové. Království opakovaně popíralo, že by al-Hathloulová byla zatčena za prosazování práva žen na řízení, provinit se měla pokusem o podkopání autority královské rodiny.

Pořádáním již druhého ročníku Rallye Dakar se pak monarchie podle kritiků snaží světu ukázat, jak otevřenou zemí Saúdská Arábie je. „Nikdo by se neměl nechat oklamat pokusy saúdskoarabského režimu o zlepšení reputace pomocí sportu. Závodníci to možná nevědí, ale jejich účast pomáhá skrývat a zahlazovat zločiny hostitelské země,“ cituje The Guardian Loujaininu sestru Linu al-Hathloulovou.

„Tahle PR mašinerie tvrdí, že pořádání globálních sportovních akcí je znamením, že se země otevírá, ale realita je taková, že jen pár set metrů od trasy závodu se moje sestra nachází ve vězení, protože propagovala právo žen na řízení,“ uvedla Lina al-Hathloulová. „Saúdská Arábie potřebuje skutečnou reformu, skutečná lidská práva, ne tuto šarádu,“ dodala sestra vězněné aktivistky. Stejně jako Loujain al-Hathloulová zůstávají podle Amnesty International ve vězení tři další aktivistky, které bojovaly za práva saúdských žen řídit, Mayaa al-Zahraniová, Nouf Abdulaziz al-Jeraiwiová a Samar Badawíová.

Reklama

Související témata:

Doporučované