Hlavní obsah

„Bojujeme naším stylem!“ Kim Čong-un odmítl dodávku vakcín

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Reklama

Proč KLDR odmítla vakcíny zprostředkované programem Covax? Možná si totalitní režim přeje jiné a „kvalitnější vakcíny“, než mu mezinárodní společenství poskytlo.

Článek

Na čtvrtečním setkání politbyra nařídil vůdce Kim Čong-un úředníkům, aby vedli tvrdší kampaň „našeho (severokorejského) stylu“ v prevenci šíření pandemie, cituje britský server The Guardian státní Korejskou centrální zpravodajskou agenturu. Diktátor dále uvedl, že je potřeba zcela zajistit materiální a technické prostředky nezbytné pro posílení prevence šíření epidemie a zlepšit odbornou kvalifikaci zdravotních pracovníků.

Stalo se tak poté, co Pchjongjang odmítl přijmout vakcíny poskytované mezinárodní iniciativou Covax, která se zaměřuje na distribuci vakcín do rozvojových zemí. Dětský fond UNICEF, který spadá pod OSN a vakcíny distribuuje, informoval, že KLDR chce tři miliony vakcín Sinovac věnovat do covidem-19 těžce zasažených zemí.

Mezinárodní pozorovatelé se domnívají, že se tímto krokem snaží tamní vláda dostat k účinnějším vakcínám. „Kimův režim pravděpodobně chce nejbezpečnější a nejúčinnější vakcínu pro elitu, ale pro distribuci vakcíny Pfizer je potřeba infrastruktura v Pchjongjangu a přinejmenším diskrétní diskuze se Spojenými státy. Pro KLDR by tak mohla být vhodná vakcína Johnson & Johnson, vzhledem k možnosti manipulace s vakcínou a pouhou jednou dávkou,“ domnívá se profesor mezinárodních studií Leif-Eric Easley z Ewha Womans University v Soulu.

KLDR již dříve dostala 1,9 milionu dávek vakcíny od společnosti AstraZeneca. Jejich dodávka se zatím nicméně zpozdila. I tak by připsané množství posloužilo k vakcinaci 950 tisíc lidí, což představuje 7,3 procenta 26milionového národa.

Pchjongjang přitom od začátku pandemie tvrdí, že infekce covidu-19 se v zemi nešíří. Přesto země na déle než rok uzavřela hranice a uplatňuje přísné restrikce. Kim Čong-un navíc Severokorejce připravuje na to, že se opatření dále prodlouží. Stát se přitom zároveň potýká s ekonomickou i potravinovou krizí.

V nedávno zveřejněné zprávě OSN zaměřené na lidskoprávní situaci v KLDR apeluje generální tajemník OSN António Guterres na komunistický režim, aby „přijal všechna potřebná opatření včetně mezinárodní spolupráce a asistence, a mohl tak všem svým občanům bez diskriminace poskytnout příležitost se očkovat“. Uvádí dále, že do země by se měli mít možnost vrátit diplomaté i humanitární pracovníci.

Reklama

Doporučované