Hlavní obsah

Bojuji se Satanem, vysvětloval u soudu v Praze muž obžalovaný z terorismu

Foto: Seznam, Seznam Zprávy

Soud ukončil třídenní výslech Slováka obžalovaného z terorismu.

Reklama

Soud obžalovaného vyslýchal tři dny. Pro hlavní část obžaloby, tedy přípravu teroristického útoku v České republice, nezazněl jediný důkaz. A obžalovaný podezření odmítá.

Článek

Po třech dnech dokončil Městský soud v Praze výjimečně dlouhý výslech pětadvacetiletého Slováka, který je obžalovaný z přípravy teroristického útoku.

Celé tři dny ho soud i státní zástupce konfrontovali s dostupnými důkazy. Za celé tři dny přitom před soudem nezaznělo nic, co by přípravu teroristického útoku prokazovalo.

Pětadvacetiletý Dominik, který na internetu vystupoval jako Abdul Rahman, šířil na Facebooku materiály propagující teroristický Islámský stát. K tomu má soud dostatek důkazů, především záznamy z profilu obžalovaného na zmíněné sociální síti. Tuto trestnou činnost také Dominik přiznává. Vyjadřuje se k ní tak, že dělal hlouposti.

Pro hlavní část obžaloby, tedy přípravu teroristického útoku v České republice, ale před soudem nezazněl jediný důkaz. A obžalovaný podezření odmítá.

Státní zástupce vychází v obžalobě především z toho, že v pokoji obžalovaného na pražském sídlišti Stodůlky našla policie přibližně deset kilogramů chemikálií použitelných k výrobě výbušnin. Jenže všechny Dominik pořídil legálně v českých internetových obchodech, což prokazují zajištěné objednávky. Vytknout mu lze způsob jejich skladování, v takovém množství je v paneláku nejspíš neměl mít.

Že se mohl obžalovaný připravovat na sebevražedný teroristický útok, to státní zástupce podle otázek, které Dominikovi kladl, dovozuje ze souboru nepřímých důkazů.

Obžalovaný si prokazatelně z internetu stahoval návody na výrobu bomb a jejich připevnění na tělo. Četl také články o tom, jak se cítí člověk těsně před smrtí nebo že na mučedníky čeká v ráji dvaasedmdesát panen. Jenže vlastnictví podobných návodů a čtení takových článků opět není nelegální a samo o sobě nic nedokazuje.

Dominik trvá na tom, že všechny uvedené věci vyhledával na internetu čistě proto, že ho zajímaly. Chemikálie pak prý měl k experimentům, při nichž vyráběl zábavní pyrotechniku.

Státní zástupce pro média nechtěl důkazní situaci vůbec komentovat. „K důkazům se v tuto chvíli nebudu vyjadřovat. Na to bude čas až po skončení dokazování,“ řekl Seznamu žalobce Martin Bílý.

Že důkazy proti obžalovanému chybí, na to v soudní síni poukazovala i obhajoba. Ani advokátka Lucia Ševcová však nechtěla dění v soudní síni komentovat. S odůvodněním, že k tomu nemá svolení svého klienta.

Dominik před soudem už na začátku procesu připustil, že před čtyřmi lety chystal útok na autobusové nádraží ve východoslovenském Prešově. Útok si ale podle svých slov rozmyslel a od podobných plánů zcela upustil. „Bojoval jsem se Satanem. To je věčný boj. V tomto případě jsem ale ten boj vyhrál,“ řekl Dominik před soudem.

Soud bude v projednávání případu pokračovat v březnu. Vyslechne svědky, mimo jiné i z řad pražských muslimů. A vyslechne také soudní znalce. Ti se mají vyjadřovat jak k zajištěným chemikáliím, tak k osobě obžalovaného a jeho vlastnostem.

Obhajoba žádá také předvolání příbuzných obžalovaného z východního Slovenska. A státní zástupce bude chtít vyslechnout bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha. Ten je obviněn z podpory terorismu a je ve vazbě. S pomocí tajných služeb byl loni na podzim dopaden v Jordánsku a byl předán českým úřadům. Státní zástupce se domnívá, že právě Shehadeh mohl Dominika radikalizovat.

Rozsudek vynese pražský městský soud nejdříve v květnu. Bude ale záležet na tom, zda se podaří vyslechnout všechny svědky.

Reklama

Doporučované