Hlavní obsah

Boltonovou knihou o Trumpovi se začalo zabývat ministerstvo spravedlnosti

Foto: Profimedia.cz

Bývalý bezpečnostní poradce prezidenta Donalda Trumpa John Bolton.

Reklama

Americké ministerstvo spravedlnosti zahájilo vyšetřování ve věci knihy Johna Boltona, bývalého bezpečnostního poradce prezidenta Donalda Trumpa. Úřady Boltona podezírají, že publikováním knihy zneužil utajované vládní informace.

Článek

V knize The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to dělo: Paměti z Bílého domu), publikované na konci června, Bolton ukazuje současného prezidenta jako člověka, který se neorientuje v geopolitických otázkách a jeho rozhodnutí se podřizují snaze o znovuzvolení. Trump dal v souvislosti s knihou najevo, že si přeje Boltonovo stíhání, a označil ho za „silně nekompetentního“ a za „lháře“.

Předvolání k soudu podle serveru BBC obdržely vydavatelství Simon & Schuster a společnost Javelin Agency, která Boltona reprezentuje. Sám Bolton obvinění odmítá. Jeho právník v prohlášení uvedl, že Bolton „důrazně popírá tvrzení, že se v souvislosti s publikací své knihy zachoval nevhodně nebo že by se dokonce dopustil kriminálního činu“. Boltonův zástupce také sdělil, že bývalý poradce bude s vyšetřováním plně spolupracovat.

Funkci bezpečnostního poradce Bolton zastával v letech 2018 až 2019, mezi roky 2005 a 2006 byl velvyslancem USA při OSN. Ministerstvo spravedlnosti se dříve pokusilo vydání Boltonovy knihy zamezit. Federální soud však těsně před její publikací rozhodl, že Bolton své paměti vydat může.

Bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu v ní prezidenta Donalda Trumpa vykresluje jako muže, který o pomoc se znovuzvolením žádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, stavbu koncentračních táborů v Číně považuje za správnou a případnou invazi do Venezuely označil za „hustou“. V létě 2019 pak údajně řekl, že novináře, kteří odmítají prozradit své zdroje, „by měli popravovat“.

Bolton si za knihu vysloužil silnou kritiku od republikánů, kteří ho označují za zhrzeného zaprodance, jenž se Trumpovi mstí za to, že ho zbavil funkce. Exporadce však čelí také útokům od demokratů, kteří mu vyčítají, že se svými svědectvími nevystoupil v době projednávání ústavní žaloby, ale nechal si je pro knihu, za kterou podle dostupných informací obdržel honorář ve výši dvou milionů dolarů, což je v přepočtu přibližně 47,6 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované