Hlavní obsah

Bombardování a střelbu slyšíme v Tripolisu každý den, popisuje česká novinářka

Jak vypadá situace v hlavním městě Libye?Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká novinářka Markéta Kutilová popisuje dění přímo z libyjské metropole, o kterou se vedou těžké boje.

Článek

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen diktátor Muammar Kaddáfí. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu Haftarovy Libyjské národní armády (LNA), neuznává vládu v Tripolisu, za níž stojí OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku i ropnou společnost.

„V současné době se vedou o Tripolis těžké boje,“ říká Markéta Kutilová, která je spolu se svou kolegyní Lenkou Klicperovou přímo v Tripolisu.

„Každý den je tu slyšet střelba, výbuchy bomb a je tu vidět i bombardování z letadel. Válka se tu vede i prostřednictvím dronů. Boje se vedou především na předměstí Tripolisu. Jen za poslední měsíc si válka vyžádala 700 mrtvých. Většina z vojáků jsou tady velmi mladí žoldáci.“

„V současné době je v Libyi asi 700 tisíc migrantů. Jde hlavně o lidi z různých částí Afriky. Někteří tu chtějí zůstat, jiní se chtějí vydat na cestu do Evropy. My jsme vyrazili na moře a sledovali práci libyjské pobřežní stráže, které se podařilo zadržet jednu loď s uprchlíky. Ale ti lidé jsou připraveni to zkoušet znovu a znovu,” říká válečná reportérka.

Reklama

Doporučované